Viltköttbullar

Bilden inskickad av

1 Stärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta receptet!
Loading...

Köttbullar om något är en svensk klassiker och godast är ändå de hemgjorda. Här hittar du ett recept med viltfärs, älg, rådjur eller ren.

  • 250 g fläskfärs
  • 400 g viltfärs älg, ren eller rådjur
  • 1 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm nymald kryddpeppar
  • 1 krm malen ingefära
  • 1 liten finhackad gul lök
  • 1 buljongtärning
  • smör till stekning

Gör så här

1. Blanda ströbröd med 1 dl grädde och låt svälla 5 minuter. Bryn den hackade löken i lite smör och låt den svalna.
2. Tillsätt ägg, kryddor och den brynta löken i ströbrödsblandningen. Blanda ned färsen och rör den smidig.
3. Rulla små köttbullar och lägg dem på ett vattensköljt fat och ställ i kylen för att vila 15-20 minuter.
4. Bryn köttbullarna i smör tills de får en jämn fin brun färg. Lägg över bullarna i en gryta.
5. Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och häll det i grytan tillsammans med 2 dl grädde och buljongtärningen. Låt småputtra i 5 minuter, red av såsen om den är tunn. Smaka av med salt och svartpeppar.

Köttbullarna smakar bäst nygjorda direkt ur pannan med lingonsylt, pressgurka och ett gott knäckebröd. Servera kokt mandelpotatis eller mos till.

Kommentera

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × ett =