Vaniljpannacotta med rårörda åkerbär

Bilden inskickad av

1 Stärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor 2Röster medel: 4,00 av 5
Loading...

Pannacotta är en italiensk dessert här med norrbottens bästa bär, åkerbäret. Åkerbärsblomma är Norrbottens landskapsblomma.

  • 4 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 100 gr strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 gelatinblad
  • Rårörda åkerbär
  • 200 gr rensade åkerbär
  • 50 gr strösocker

Gör så här

Jag har sådan tur att åkerbären brukar vara mogna till min födelsedag och denna dessert är ett måste på födelsedagsfesten. Det går bra att ta vilken annan god sylt man vill om man inte har åkerbär.

Rårörda åkerbär
Lägg upp åkerbären i en skål, slå sockret över och låt det stå i rumstemperatur i ca en halvtimme. Mosa sedan bären med en gaffel tills sockret är helt löst.

Pannacotta
1. Börja med att lägga gelatinet i kallt vatten, cirka 10 minuter.
2. Blanda under tiden grädden, mjölken och strösockret i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur vaniljstången och lägg även ner fröna i kastrullen. Du ska också låta själva stången koka med, men den tar du sedan bort.
3. Koka upp och tag kastrullen från plattan. Tillsätt det urkramade gelatinet och rör tills allt löst sig och blivit till en slät massa.
4. Låt det hela svalna en stund och slå sedan upp i 6 kaffemuggar, ställ in dem i kylen och låt det stå och ”stanna” i kylen minst 4 timmar. Slå sedan de rårörda åkerbären på toppen, servera gärna med ett sött dessertvin.

Kommentera

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem − 4 =