Pannacotta recept och guide
Pannacotta är en enkel dessert att göra och kan med fördel förberedas dagen innan servering. Variera med olika smaker och toppings eller bygg flera olika smaker och färger på varandra för en wow-effekt hos gästerna!
Lyckas med mat tipsar hur du lyckas med pannacottan
- Denna tratt är perfekt att använda när du ska portionera ut smeten i glasen. Tratten kan öppnas och stängas vilket gör det enkelt att portionera smet utan kladd - allt för att lyckas med panacottan!
- Garnera gärna med frukt och bär!
- Passar bra till ett sött dessertvin.
- Låt pannacottan stelna i en skål, vispa sedan upp den och sprits upp den i formen du tänkt servera i. Detta gör det enklare att portionera och du slipper att alla vaniljkorn hamnar i botten.
- Använd silikonformar, runda ger ett väldigt fint resultat.
- Pannacotta är bra som efterrätt till större sällskap exempelvis till bröllop, här hittar du allt till bröllopet >>
Pannacotta
- Förberedelser: 10 minuter
- Tillagning: 15 minuter
- Klart på: 270 minuter
- 6 portioner
- Pâtisserie
- 345 kcal
Ingredienser
- 4 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 100 gr strösocker
- 1 vaniljstång
- 2 gelatinblad
Så här gör du Pannacotta
-
Börja med att lägga gelatinet i kallt vatten, cirka 10 minuter.
-
Blanda under tiden grädde, mjölk och strösockret i en tjockbottnad kastrull.
-
Skrapa ur vaniljstången och lägg ner frön och stång i kastrullen.
-
Koka upp och tag kastrullen från plattan. Tillsätt det urkramade gelatinet och rör tills allt gelatin löst sig.
-
Låt det hela svalna en stund och slå sedan upp i 6 glas, ställ in dem i kylen och låt det stå och ”stanna” i kylen minst 4 timmar. Använd gärna en Candy Funnel när du ska portionera ut vaniljpuddingen. Då slipper du kladd!
-
Slå sedan någon god syrlig sylt på toppen och servera.
Tips för pannacotta
Pannacotta kan göras samma dag som den skall serveras men behöver stå i minst 4 timmar i kylskåp innan servering. Gör gärna pannacotta dagen innan så hinner den stelna ordentligt och är så gott som klar för servering. Hur länge pannacottan behöver på sig för att stelna beror lite på vad du använder för smaksättning. Häller du till exempel i lite sprit behöver pannacottan längre tid på sig för att stelna.
Kan jag byta ut grädden mot mjölk eller annat?
För att få den lena konsistensen är förhållandet mellan fett och gelatin viktigt. Det går att byta ut grödden mot till exempel mjölk, sojamjölk eller kokosmjölk. Men då måste mängden gelatin ökas på. En större mängd vattning smaksättare gör också att mängden gelatin behöver justeras upp.
Hur gör jag med gelatinet?
Gelatinet behöver ligga i kallt vatten för att mjukna för att sen smältas ner i den varma pannacottasmeten. Fem minuter räcker för att gelatinet skall svälla och bli mjukt. Låt inte smeten till pannacottan koka då kan det bli för varmt för gelatinbladen som mister sin funktion och pannacottan stelnar inte. Gelatin smälter redan vid 35 grader och det tar minst 4 timmar för gelatinet att stelna.
Hur smaksätter jag pannacotta?
Du kan tillsätta något av förslagen nedan för att smaksätta din pannacota utan att justera gelatinet:
- Snabbkaffepulver (eller koka grädden med kaffebönor och låt dra)
- Te (låt teet sjuda med grädden)
- Riven ingefära
- Rivet citron., lime- eller apelsinskal
- Fryst bärpulver
- Mortlad kardemumma
- Saffran
- Baileys eller annan likör/sprit (ca 1/2 dl)
- Tonkaböna - en touch av vanilj och bittermandel
Pannacotta med choklad
Vill du göra en pannacotta med choklad kan du hacka upp 200 g choklad. Blanda ner chokladen sist och låt smälta. Du kan behöva minska gelatinet med ett blad om du använder en mörk chokladsort.
Pannacotta med bärsmak
Byt ur 1 dl mjölk och 1,5 dl grädde mot 250 g bärpuré och tillsätt 2 gelatinblad till. Koka upp purén med grädden och smält sedan i gelatinbladen.
Toppa din pannacotta
Det är alltid trevligt att toppa pannacottan med något, gärna det som är i pannacottan eller för att komplettera med en annan smak. Är det t. ex. hallonpannacotta kan du toppa med hallon eller komplettera med t. ex. kaksmulor för ett gott crunch.
Förslag på topping:
- All färsk frukt som t. ex. passionsfrukt, mango, apelsin eller lime
- Bär som blåbär, hallon och jordgubbar
- Hallonsås >>
- Kaksmulor
- Hackad daim eller choklad
- Kolasås eller chokladsås
- Yoghurtgrädde
- Kanderade eller hackade nötter t. ex. mandel eller jordnötter
Kan jag servera pannacotta på något annat sätt än i glas?
Om du inte vill servera pannacottan i glas kan du gjuta den i en silikonform. Fyll då silikonformen med pannacottasmet och låt frysa i frys. Ploppa ur pannacottan medan den är frusen och låt tina på servreingsfat eller assietter. Du kan även låta den stelna i en liten djup tallrik eller bara i botten på en tallrik och toppa vackert till en dessertallrik.
Kan man vispa pannacotta?
Du kan vispa upp en pannacotta som är kall från kylen. Vispa upp den med elvisp till en krämig konsistens. Du kan servera den vispad med tillbehör i t. ex. ett glas eller använda som fyllning i en tårta. Det blir väldigt gott och enkelt att variera med olika smaker i tårtan.
Kan man göra vegansk pannacotta?
Det går alldeles utmärkt att göra pannacottan vegansk. Byt ut grädde och mjölk till ett veganskt alternativ och använd agar agar, gelésocker eller vegegel istället för gelatin.
Byt ut på följande sätt:
- 5 dl vegansk grädde, t. ex. havre-, soja-, mandel- eller koksgrädde
Välj ett av följande geleringsmedel och följ instruktionerna på förpackningen för användning
- 1 tsk agar agar + 4-6 msk strösocker
- 1 dl gelésocker multi
- 2 påsar Vegegel + 4-6 msk strösocker
Förvaring och hållbarhet
Du kan frysa in pannacottan men plasta ordentligt så det inte blir ett segt uttorkat lock/skinn överst. Detta gäller även om den står länge i kyl. Förbered inte pannacottan längre än 3 dagar i förväg. Då kan den bli gummiaktig i konsistensen.
Panacotta nyår
Till nyår passar det perfekt med panacotta! Det är enkelt att tillaga, går att förbereda och kan serveras i snygga glas. Servera gärna panacottan med en god hallonsås!
Pannacotta till bröllopet
Pannacotta passar bra att servera på bröllopet. Antingen istället för en bröllopstårta eller som komplement.
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
Bakingbyhiba
Väldigt fint utbud av sortiment