Ingredienser valnötsbröd
2 Bröd Tillagningstid: 45 Minuter plus jästiden- Fördeg:
- 10 g jäst
- 150 g manitoba cream
- 200 g vatten
- Skållning:
- 2 dl havregryn
- 2 dl kokande vatten
- Huvuddeg:
- Fördegen
- Skållningen
- 250 g vetemjöl
- 500 g manitoba cream
- 450 g vatten
- 25 g salt
- 150 g hackade valnötter
Gör så här
-
Blanda ihop fördegen, täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i 10-12 timmar.
-
Gör i ordning skållningen genom att blanda havregrynen med kokande vatten. Låt svalna.
-
Blanda sedan ihop fördegen med skållningen, vetemjöl, manitoba cream och vatten. Arbeta samman degen i ca 8-10 minuter. Häll i saltet och nötterna och blanda ytterligare någon minut. Jäs i bakbunke i ca 30 minuter.
-
Dela degen i två delar och rulla ihop dem till spänstiga rullar. Lägg i mjölad oval jäskorg (ca 28 cm) med skarven neråt och låt brödet jäsa 2-3 timmar i rumstemperatur under kökshandduk.
-
Förvärm bakhäll/baksten i 250 graders ugn. Stjälp upp bröden försiktigt och grädda 5 minuter. Sänk sedan värmen till 190 grader och grädda brödet tills kökstermometern visar en kärntemperatur på 96 grader. Tag ut och låt det svalna på bakgaller under en kökshandduk.
Lyckas med mat tipsar!
- Om du inte äger en baksten kan du förvärma en ugnsplåt.
- En jäskorg är bra att låta brödet jäsa i. Det ger ett vackert bröd med höga, spröda kanter.
- Varför skålla havregrynet? Jo för då binder mjölet större mängder vatten utan att bli klistrig. Brödet blir elastiskt och saftigt, och dessutom håller sig brödet längre än annat bröd.
- När du bakar brödet på en baksten kan det vara bra att använda en brödspade i trä för att ta ut brödet ur ugnen. De minimerar risken att bränna sig.
Kategorier Fördeg till bröd, Matbröd - baka eget bröd
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
Kund
Underbart bud älskar allt