Kontakta oss
Prisjakt
4.69 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Tårtbotten - Recept

Ett enkelt recept på en luftig hög tårtbotten som du lyckas med gång på gång och går att frysa in om du vill baka den i förväg.

3.78 av 5 (837 recensioner)
Tårtbotten - Recept

Bra Tårtbotten

  • Förberedelser: ca 15 minuter.
  • Total tid ca: ca 30 minuter
  • Klart på:40 min
  • 10-12 bitar
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram tårtbotten
  • 272 kcal

Ingredienser

  • Receptet ger en Tårtbotten
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kokande vatten

Gör såhär

  1. Smörj och bröa en hög form med löstagbar botten (ca 20 cm). T. ex. en springform på 20 cm från MasterClass.
  2. Vispa ägg och socker pösigt, nästan till det blir vitt.
  3. Blanda mjölsorter, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten.
  4. Blanda sist i kokande vatten och rör försiktigt till en slät smet.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 25-30 minuter. Kontrollera med provsticka att tårtbotten är färdig, kyl ned och fyll tårtan med din favoritfyllning.

Bra saker att ha när du bakar tårta:

Tips hur du lyckas

  • Öppna inte ugnen innan minst 20 minuter har passerat, eftersom du då riskerar att tårtbottnen sjunker ihop.
  • Om din tårtbottnen är toppig när den kommer ut ur ugnen så kan du platta ner den medan bottnen fortfarande är varm. Platta ner den försiktigt med händerna över en kökshandduk.
  • Om du vill ha en högre botten så kan du använda en krage på formen. Klipp en remsa av bakplåtspapper som är dubbelt så hög som formen, smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt hela formen.
  • Vill du ha raka kanter på din botten så kan du fördela smeten i din form och sedan använda en degskrapa för att dra upp smeten från mitten mot kanterna, så att massan blir “skålformad”.
  • Använd inte vetemjöl special eftersom det innehåller mer gluten, det kommer ge dig en toppig tårtbotten.
  • Sätt alltid igång ugnen innan du börjar baka. Din tårtbotten måste bakas direkt för annars sjunker bottnarna ihop.
  • Tårtbottnen ska ha svalnat helt innan du delar den. Det bästa är om den hinner ”sätta sig” ordentligt i några timmar, då går den lättare att dela. Använd en brödkniv eller en tårtsåg och såga sakta igenom.
  • Testa även en sockerkakssmet som tårtbotten.
  • Varumärket som har det mesta för att du ska lyckas med din tårtbotten är Patisse. Här hittar du allt från Patisse >>>

Recept tårtbotten tre lika

En tårtbotten med tre lika principen innebär att man använder sig av 3 glas som fylls upp med ägg, strösocker och vetemjöl. Börja med att fylla upp ett av glasen med ägg, fyll sedan de andra två glasen med lika mycket vetemjöl och strösocker. Man går alltså mer efter ögonmått än efter deciliter.

Önskar du en luftigare tårtbotten kan du byta ut en tredjedel eller hälften av mjölet till potatismjöl. Vill du ha en tårtbotten med choklad så kan du byta ut en tredjedel av mjölet mot kakao.

Ingredienser

  • Receptet ger en Tårtbotten
  • 5 st rumsvarma ägg
  • ca 2 dl vetemjöl
  • ca 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175°C. Knäck 5 ägg i ett glas. Häll sedan up lika mycket mjöl och socker, som det är ägg i det ena glaset, i två andra glas (ca 2 dl). Vispa ägg och socker vitt och luftigt med en elvisp.
  2. Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Sila ner mjölblandningen och rör försiktigt om med en slickepott. Se till så att alla mjölklumpar försvinner.
  3. Häll över smeten i en smörad rund springform (ca 20 cm i diameter) täckt med bakplåtspapper.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter.
  5. Tag ut kakan och känn efter med en sticka att den är genomgräddad. Fastnar inte smeten på stickan är tårtbotten klar. Låt svalna i några minuter.
  6. Dela sedan tårtbotten i tre lika stora delar innan montering.
Bakform och bakplåtspapper.
Tre glas, ett med ägg, ett med vetemjöl och ett med socker.
Ägg och socker i skål.
Blanda mjölet med det uppvispade sockret och äggen.
Blanda ingredienserna med t. ex. en slickepott.
Färdig tårtbotten med 3-lika receptet.

Bilder: Amélie Almén

Antal ägg till tre lika tårtbotten

Beroende på vilken storlek du har på din bakform så kan du ändra mängden ingredienser i receptet (en ställbar anslagsring är väldigt bra till tårtan).Utgå från antalet ägg, knäck dem i ett glas och fyll sedan de andra två glasen med lika mycket socker och mjöl. Här nedan har vi sammanställt ungefärliga mått för hur många ägg som behövs. Tänk dock på att ägg kan vara olika stora. Vårt bästa tips är att testa dig fram. Ökar eller minskas mängden ägg, vetemjöl och socker så bör även mängden bakpulver ändras. Hitta den mängd som fungerar bäst för din bakform och din ugn men börja med att utgå från måtten nedan:

  • Bakform 16 cm: ca 4 ägg - 2 tsk bakpulver
  • Bakform 18 cm: ca 4-5 ägg - 2 tsk bakpulver
  • Bakform 20 cm: ca 5-6 ägg - 2,5 tsk bakpulver
  • Bakform 24 cm: ca 8 ägg - 3 tsk bakpulver
  • Bakform 26 cm: ca 10 ägg - 3,5 tsk bakpulver

Felsök din tårtbotten

Det händer ibland att din tårtbotten inte blir riktigt som det var tänkt. Antingen får den en kulle eller sjunker ihop i mitten, eller så kan den bli för tung eller bli hålig. Om du misslyckas med din tårtbotten kan det bero på många olika saker, undvik att det händer igen genom att följa dessa råd.

När du bakar tårtbotten, som vid all annan bakning, är det viktigt att du mäter upp och väger alla ingredienser exakt. Om du har för lite eller för mycket av något så kommer det att påverka resultatet. Du hittar amerikanska måttsatser och andra mått och litermått här!

Något annat som är väldigt viktigt är ugnens temperatur. Hur noga du än mätt och vägt kakans ingredienser så kommer den att misslyckas om ugnen har fel temperatur. Investera gärna i en bra ugnstermometer som mäter den exakta temperaturen i ugnen.

Vispningen av smeten påverkar också slutresultatet. Vispa först ägg och socker för då bildas det små luftbubblor i smeten som hjälper kakan att resa sig och ger den dess volym och textur. Sikta mjölet tillsammans med bakpulvret så förhindrar du att jäsmedlet fördelas ojämnt vilket kan göra den färdiga kakan hålig. Var försiktig när du blandar i mjölet i smeten, om du blandar för mycket produceras glutentrådar, vilket i sin tur gör att kakan spricker och blir välvd i mitten.

Vanliga problem och orsaker för tårtbotten:

Varför blir botten välvd i mitten och får en sprucken yta och/eller hål?

  • Smeten har blivit övervispad
  • Fel typ av mjöl eller för mycket mjöl
  • För lite bakpulver eller socker
  • För hög ugnstemperatur

Varför sjunker tårtbotten ihop i mitten?

  • Smeten har blivit övervispad
  • För mycket socker eller bakpulver
  • För lite vatten
  • För låg ugnstemperatur

Varför reser dig inte kakan (kompakt)?

  • Smeten har blivit felaktigt vispad
  • Äggen hade fel temperatur
  • För lite bakpulver (alt. bakpulvret för gammalt)
  • För hög ugnstemperatur
  • Fel storlek på formen

Varför blir botten bränd eller får ett hårt "skal"?

  • Övergräddad
  • Fel ugnstemperatur
  • För mycket socker eller bakpulver

Varför blir min tårtbotten grovkornig och torr?

  • För låg ugstemperatur
  • För mycket bakpulver
  • För lite vatten
  • För dåligt blandad

Varför faller kakan isär?

  • För mycket bakpulver, socker
  • Fmeten har blivit felaktigt vispad
  • För låg ugnstemperatur
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13188 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se