Recept – Lyckasmedmat.nu
Hitta ny jäskorg online
www.lyckasmedmat.se/jäskorgar
Jäskorgar med omgående leverans, bra pris och fraktfritt.
Köp Stektermometer online
www.lyckasmedmat.se/stektermometer
Bra pris och fri frakt. Stektermometrar med snabba leveranser.

Tårta

Startsida » Matbilder » Juni 2015 » Tårta

Ljus tårtbotten med chokladmarängsmörkräm

1 Stärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor 1Röster medel: 5,00 av 5
Loading...

Ljus tårtbotten. Två lager med mjölkchoklad smörkräm och ett lager lemoncurdegrädde. Spacklad med mjölkchoklad smörkräm. På toppen hallon.

MJÖLKCHOKLAD SMÖRKRÄM

300g Mjölkchoklad choklad
450g Rumstempererat osaltat smör
10g Vaniljsocker (1 msk)
150g Äggvita (4–5)
220g Strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt

1. Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron.
2. Låt svalna till ljummen temperatur.
3. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål.
4. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven.
5. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat.
6. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen.

Choklad glasyr
100 g Smör – osaltat
50 g Vatten (1/2dl)
140 g Mörk choklad

1. Smält smör och vatten i en kastrull.
2. Lägg i chokladen och under mellan värme rör du tills chokladen smällt och du fått en fin och len glasyr.
3. Ställ åt sidan och låt svalna till sig 30 minuter.

MONTERING

1. Ta första botten och centrera på en ”spinning plate” eller ett tårtfat.
2. Spritsa en kant med smörkrämen längs kanten och fyll med tryffeln.
3. Varva bottnarna på samma sätt som du precis gjort men låt tårtan vila minst 10-20 minuter i kylen. Detta för att den ska bli så stabil som möjligt. Fortsätt tills du använt alla fyra bottnar men stryk inte tryffel högst upp!
4. Stryk ett tunt lager med smörkrämen över tårtan.
5. Det här lagret kallas ”Crumb coating” och det görs för att fånga upp smulor.
6. Låt vila i kylen i ytterligare 10-20 minuter.
7. Fortsätt att stryka tårtan med smörkrämen, jag rekommenderar att stryka den minst 3 gånger med tunna lager men det är upp till var och en.
8. Låt tårtan vila minst 20 minuter i kylen mellan varje lager, om det slarvas här kan det göra stor skillnad på slutresultatet.
9. Eftersträva en slät yta båda ovanpå och runt tårtan innan du börjar spritsa.
10. Spritsa önskat mönster, lägg hallonen i mitten och vila en sista gång i kylen innan du avslutar med glasyren.
11. Håll försiktigt en sked ungefär en decimeter från tårtan och droppa försiktigt glasyr över de spritsade topparna.

 

 

 

Carina Nilsson

Kommentera

Kommentera

Utstickare Ros

Utstickare Ros

SE I WEBBUTIKEN

Grytvante

Grytvante

SE I WEBBUTIKEN

Utstickare Fladdermus

Utstickare Fladdermus

SE I WEBBUTIKEN