Kontakta oss
Prisjakt
4.72 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
Tacopaj

Tacopaj

4.08 av 5 (13 recensioner)

Tacopaj

Inte kunde man ana när den mexikanska nationalrätten introducerades i Sverige att den skulle bli en sådan fundamental succé och närapå utnämnas till nationalrätt även i Sverige, men visst kan vi förstå att den blivit så populär. Tacos har numera sin självklara plats i de svenska hemmen en gång i veckan, nämligen under fredagsmyset, så kanske det inte är så konstigt att denna enkla med klassiska rätt nu utvecklas och varieras som aldrig förr. Vill du överraska på fredag med något nytt, men ändå passande, till familjemiddagen kanske vi kan fresta med en tacopaj att ställa fram på bordet?

Lyckas med mat tipsar om Tacopaj!

  • Blir det över tacopaj kan du enkelt frysa in den i en vanlig fryspåse eller plastburk. Värm den sedan i ugnen eller mikron.
  • Vill du ha lite crunsh i din paj kan du enkelt smula ned nacho- eller tortillachips på din färdiga paj.
  • För att göra pajerna laktos eller mjölkfria så byter du ut produkterna mot laktosfria eller sojabaserade alternativ.
  • Låt kreativiteten flöda och sätt guldkant på nästa fredagsmys med lite förnyelse på middagsbordet!

Tillbehör till tacopaj

Bra redskap att använda när du lagar paj!

Recept Tacopaj

  • Förberedelser: 10 minuter.
  • Tillagning ca: 45 minuter
  • Klart på: 65 minuter
  • Receptet räcker till 4-6 portioner
  • Tacopaj
  • Mexikansk mat
Uppskattat näringsvärde per 100 gram tacopaj
  • 320 kcal

Ingredienser

  • Pajskal
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 150 gr smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 ägg till pensling
  • Fyllning
  • 150 gr stekt köttfärs
  • 50 gr majskorn
  • 1 röd paprika, finhackad
  • 2 tomater, finhackade
  • 1 gullök finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 30 st nachos, smulade
  • 100 gr riven ost
  • 1 dl tacosås
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 6 st ägg
  • Salt och svartpeppar
  • tacokrydda

Så här gör du Pajen

  1. Pajskal
  2. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en hög pajform eller springform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå svalt 20-30 min. Vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det.
  4. Värm ugnen till 200 grader, förgrädda pajskalet 10-15 min.
  5. Fyllning
  6. Koka upp mjölk och grädde, dra åt sidan och blanda i ost, köttfärs, tomater, lök, vitlök, nachos, majs, tacosås och den rivna osten. Rör tills osten har smält. Kyl ned tills fyllningen är under 50 grader.
  7. Knäck äggen i en stor skål och vispa dem lätt, blanda sedan äggen i fyllningen och rör om. Smaka av med salt och peppar och tacokrydda.
  8. Slå fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen 35-45 minuter ca 140 graders ugn tills äggstanningen har stelnat.
  9. Tacopaj kan även göras på det som blir kvar från tacomiddag. vi på Lyckas med mat brukar servera pajen varm eller ljummen med en grönsallad eller en tomatsallad.

Tacopajer

Är snabblagade vilket är perfekt efter en tung arbetsvecka när hela familjen helst bara vill slappna av, och ingredienserna är välkända hos både stora och små.
Den klassiska tacokryddan är med, likaså köttfärsen. Också creme fraichen och den rivna osten är på plats. Saknar du grönsakerna är en fräsch sallad det givna tillbehöret till en tacopaj. Du kan även göra en härlig tacopaj med bl.a. kyckling, ost och hemgjord tacosås. Recept på olika härliga tacopajer hittar du här nedanför!

Tacotårta

En något mer pysslig variant är tacotårtan, som blivit mångas favorit på senare tid. Den perfekta bjudrätten när du har barn på besök, och de kan gärna hjälpa till i skapandet av denna enkla men kreativa maträtt. Även här är ingredienserna välkända för alla vilket ju såklart är en fördel när det är barn inblandade, och själva resultatet blir uppskattat av alla inblandade kockar.

Tårtan byggs av tortillabröd i lager, varvat med köttfärs och andra ingredienser som passar att serveras varma, till exempel hackad rödlök, krossade tomater eller tomatpuré och riven ost. Den modiga kan med fördel varva in fetaost, oliver eller andra ingredienser som kanske inte ingår i standardreceptet på tacos men som ger en uppfriskande variation. Kronan på verket blir förstås en topping av riven ost eller ostsås och så tillagas hela kalaset i ugnen varpå ytan blir härligt krispig på denna varma och härliga tacorätt.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

4 recept

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13168 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se