Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Hemmagjorda hamburgare - recept

Hemmagjorda hamburgare - hur gott är inte det!? En god grillad hamburgare kan du gärna servera i hamburgerbröd med en god dressing, cheddarostsås, skivad rödlök och isbergssallad.

3.84 av 5 (170 recensioner)
Hemmagjorda hamburgare - recept

Spara ner receptet på perfekta hamburgare!

Lyckas med hamburgare

Hemmagjorda hamburgare slår färdigköpta hamburgare, alltid! Hamburgare slänger du enkelt ihop själv. Du gör en smet med köttfärs och kryddor efter smak, formar till biffar och sedan steker du dem i stekpanna, grillpanna eller på utegrillen. Servera dina hemmagjorda hamburgare i ett gott hamburgerbröd med tillbehör som du tycker om, t.ex. en hemmagjord hamburgerdressing, lök, tomat och sallad - ganska klassiska tillbehör som går bra att byta ut om du skulle vilja det. Gillar du t.ex. ost? Den bästa ostburgaren gör du med vår ostsås gjord på cheddarost!

Vill du ha ännu mer smak på burgaren? Extra god blir den om du tillagar den på grillen och du kan dessutom pensla den med en god glaze mot slutet av tillagningen. En glaze ger burgaren både färg och smak, och är enkel att variera med olika kryddor. Vill du inte göra egen glaze så kolla in dessa goda grill- och bbqsåser! Du kan dessutom prova göra fyllda hamburgare. Gör en grop i mitten av burgaren som du fyller med t.ex. en svampröra eller ost, täck över med köttfärs och tillaga som vanligt.

När du gör hamburgare kan du experimentera ganska mycket! Prova olika kryddor, löksorter, såser och andra smaksättningar. Ska du ha många middagsgäster som alla gillar olika, så kan du göra en ganska neutral burgare, men med massor av olika tillbehör, så kan gästerna själva bygga ihop sin perfekta hamburgare.

Är du ute efter de där perfekta, runda hamburgarna? Ja, men då ska du forma hamburgare med en hamburgerpress! Med en hamburgerpress pressar du hamburgare av kött, sojafärs, fisk, kyckling och grönsaker snabbt och enkelt, alla blir lika stora och perfekt runda. Enklare än så blir det inte!

Bra att ha hemma:

Förutom bra råvaror är det ett par produkter som är bra att ha hemma när du ska göra hamburgare. Till att börja med så är det bra att ha en smasher - denna smasher är perfekt att göra hamburgare i. Givetvis behöver du även en hamburgerstekspade med bekvämt handtag behövs för att kunna vända hamburgarna enkelt. Sist men inte minst så är det ett måste med goda såser på bordet - vi har ett stort utval av såser som passar perfekt till hamburgare och pommes frites!

Hemgjorda hamburgare

Hamburgare recept

Hamburgare är inte alls svårt att göra själv, det går ganska fort och de innehåller ingredienser du ofta har hemma. För att underlätta ytterligare bjuder vi här nedan på två grymma recept på egna hamburgare!

  • Förberedelser: 5 minuter
  • Tillagning: 35 minuter
  • Klart på: 40 minuter
  • 4-6 hamburgare
  • Middagstips
Hemgjorda hamburgare har ett uppskattat näringsvärde per 100g på
  • 240 kcal

Ingredienser

Gör såhär

  1. Blanda alla ingredienser till en smidig smet. Låt gärna marinera i kylen en halvtimme.
  2. Forma fyra bollar och platta ut till ca 1,5 cm tjocka hamburgare.
  3. Grilla över glöden med locket på, så får du en underbar röksmak eller så grillar du i en grillpanna.
  4. En enkel hamburgare med bacon och chilipulver, serverad med hemmagjord cheddarostsås och hamburgerdressing.

Kryddiga hamburgare

Ingredienser

Kryddiga hamburgare

  • 450 gram köttfärs
  • 3 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 3 salladslökar, hackade
  • 1 msk kryddblandning, t.ex. Creole seasoning
  • 1 msk senap
  • Sås till servering:
  • 1/2 dl barbecuesås
  • 1 tsk Creole seasoning

Gör såhär

  1. Blanda köttfärs, ströbröd, ägg, salladslök, kryddblandning och senap till en smet.
  2. Forma köttfärssmeten till 4 biffar.
  3. Blanda barbecuesås med 1 tsk kryddblandning i en liten skål.
  4. Grilla hamburgarna 5 minuter på varje sida eller tills de är genomstekta.
  5. Servera hamburgarna med hamburgerbröd, cheddarostsås, och barbequesåsen.

Lyckas Med Mat tipsar:

  • Byt ut köttfärsen mot en vegetarisk formbar färs om du inte äter kött!
  • Lägg på locket på grillen när du grillar hamburgaren om du vill ha lite röksmak.
  • Ett annat sätt att få röksmak på hamburgaren är att blanda i lite liquid smoke i färsen. Här hittar du flytande rökarom!
  • Smaksätt färsen med aromatisk Worcestershiresås - den ger en god smak till dina hamburgare.
  • Vill du ha en smakrik kryddig hamburgare? Tillsätt då kryddstark barbequesås och tillaga hamburgare på grillen för extra god smak.
  • Du kan byta ut Creole-kryddblandningen mot i stort sett vilken annan kryddblandning som helst, välj den du gillar bäst!

Hemgjorda hamburgare

Hamburgarens historia

Det har förekommit många påståenden om hamburgerens ursprung, men det verkliga ursprunget är än idag ganska oklart. Kommer inte hamburgaren från Hamburg? Ja, på sätt och vis startade det där. En rätt med namnet "Rundstück Warm" åts av tyska emigranter på väg till Amerika i slutet på 1800-talet. Det har rapporterats om att Hamburgerstek mellan två bröd serverades på Hamburg America Line som startades 1847. I slutet av 1800-talet kom alltså hamburgaren till USA med tyska immigranter från Hamburg. Det slogs snabbt upp restauranger i de större städerna som Chicago och New York.

Snart fanns en amerikansk variant av Hamburgersteken i varje stadsdel. Den serverades med vitlök, lök, salt och peppar. Man kunde köpa en Hamburger-Steak på Delmonicos i New York för 10 cent, och det var den dyraste och finaste rätten på menyn. Under början av 1900-talet började man äta burgaren med bröd och pommes frites till.

Sveriges första hamburgerbar, Burger-Grill i Helsingborg, invigdes av prins Bertil som då åt vad man tror är den första svenska hamburgaren. Den första svenska kedjan av hamburgerbarer är Max, som startade i Gällivare 1968. Resten är, som man brukar säga, historia.

Idag är hamburgaren en av våra mest älskade, och vanligaste, maträtter. Den säljs ofta tillsammans med pommes frites eller strips på snabbmatsställen, men har även tagit sig in i finrestaurangerna, då ofta med lite "lyxigare" tillbehör och toppings. Hur enkelt det än är att gå ut och köpa sig en hamburgare idag så vill vi slå ett slag för den hemmagjorda burgaren! Det finns ingen köpt hamburgare som slår en riktigt bra hemmagjord burgare, gärna grillad, serverad med dina favorittillbehör.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Grillrecept

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13275 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se