Lyckasmedmat tipsar till snitt/pressgurka:
- Mandolin - Mandolinen är ett mycket användbart redskap i köket. Med en mandolin skivar du din gurka i perfekta, tunna skivor - och allt går på ett nafs! När du ska välja mandolin bör du tänka på vad du främst kommer använda den till, eftersom många mandoliner bara har ett blad som endast skivar grönsakerna. Om du även vill kunna riva och strimla ska du kolla efter mandoliner med flera tillhörande blad. Du hittar alla våra mandoliner här >>
- Räfflad kniv - Få till snyggt räfflad gurka med en räfflad kniv i rostfritt stål. Det mesta blir festligare om det är räfflat! Klicka här för att komma till vår räfflade kniv Crinkle Chip Cutter från Kitchen Craft >>
- Burk - Förvara din gurka i en snygg glasburk med metallspänne. Burken har en gummipackning vid locket och det i kombination med spännet gör att burken bli helt lufttät och passar perfekt för inläggning, pastörisering och fermentering. Du hittar burken här >>
Lyckas med snitt/pressgurka
- Förberedelser: 10 minuter
- Tillagning: 1 timme
- Klart på: 1 timme och 10 minuter
- 4 Portioner
- Tillbehör till mat
Snittgurka har ett uppskattat näringsvärde per 100g på
- 50 kcal
Recept på snittgurka - pressgurka
- 500 g gurka
- 1 msk gula senapsfrön
- 0,5 dl hackad persilja
- 1-2-3-lag
- 1 dl ättika 12%
- 3 dl vatten
- 1 dl socker
- 1 msk salt
Gör såhär
- Tvätta gurkorna under kallt vatten. Skiva gurkan tunt med en osthyvel eller för hand.
- Varva gurkorna med persilja och senapsfrö i en bunken.
- Rör samman ingredienserna till lagen, häll den över gurkorna och låt dem stå i rumstemperatur i en timme innan servering.
- Inlagd gurka är perfekt till söndagssteken eller på leverpastejsmörgåsen.
1. Vilka är de bästa sorterna av gurkor att använda för inläggning?
För bästa resultat, föredrar många kockar små till medelstora Västeråsgurkor (Kallas även pickling gurkor, eller druvgurka). De är fastare och mindre vattniga än andra sorter, vilket gör att de behåller sin krispighet under inläggningsprocessen.
2. Heter det Inlagd gurka, pressgurka eller snittgurka?
Vad är egentligen skillnaden på inlagd gurka, pressgurka och snittgurka. Inlagd gurka är gurka inlagd med ättika och socker. Pressgurka är egentligen samma sak men skillnaden är att gurkan ska ligga under press. Detta gör att den får en krispig och härlig konsistens. Inlagd gurka, så kallad pressgurka eller snittgurka, är enkelt att göra och gör att middagen genast känns lyxigare och godare. Man skivar helt enkelt gurka i tunna skivor och lägger de i en 1-2-3-lag med ättika. Smaken blir frisk och syrlig och passar bra till kött och fisk. Servera till hemmagjorda köttbullar, köttfärslimpa, pannbiffar eller fläsklägg.
3. Hur förbereder man gurkor för inläggning? Finns det några proffstips?
Börja med att noggrant tvätta gurkorna för att avlägsna eventuella jordrester/skräp. Ett proffstips är att klippa bort blomänden av gurkan, eftersom den kan innehålla enzymer som gör gurkan mjuk under inläggningsprocessen.
4. Kan man variera smaksättningen på inlagda gurkor? Vilka smaker passar bäst?
Absolut! Inlagda gurkor kan smaksättas på många sätt. Du kan lägga till olika kryddor, som senapsfrön, dill, vitlök eller till och med kryddnejlikor, för att ge dina inlagda gurkor en unik twist.
5. Hur länge håller snittgurka?
Pressgurka och snittgurka, håller i ca 1 vecka i kylskåp.
Författaren tipsar!
- Prova hacka i lite av din favoritchili.
- Smaksätt med hackad dill.
- Salta gurkorna en timme innan och sila bort gurkspadet som bildas innan du häller ättikslagen över.
- Använd köksmandolin så att alla skivor blir lika tunna.
- Skiva gurkan på längden med osthyvel eller mandolin.
- Skala gurkan för variation.
- Använd en Chartreusekniv, Legymkniv
Kategorier Tillbehör till mat
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
Valhrona kakao
Borde ha upptäckt denna kakao för länge sedan men nu är det gjort och vill fortsätta med min nya fina kakao som jag...