Kontakta oss
Prisjakt
4.72 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Älgköttsoppa

En värmande soppa på älgkött för kalla höst- och vinterdagar, servera gärna med ett gott bröd och en stark ost. Köttsoppa blir godast om man gör den dagen innan den ska serveras, så att den får stå och ”mogna i kylen”.

4.13 av 5 (62 recensioner)
Älgköttsoppa

Bra produkter när du ska göra älgköttsoppa:

  • Soppslev - En bra soppslev är ett verktyg som inget kök klarar sig utan. Med olika slevar och skedar kan du röra om nä du steker eller kokar. Vi har olika slevar och skedar i olika material. Se alla slevar och skedar här >>
  • Gryta - En bra gryta är ett måste i köket. Denna gryta från stjränkocken Tareq Taylor är både snygg och bra. Grytan håller jämn värme och är energieffektiv över både botten och sidorna på grund av det gjutna aluminiumet. Kan användas på alla värmekällor & passar till alla typer av köksredskap. Tål ugnstemperatur upp till 220° C. I vårt breda sortiment kan du hitta dig en ny kastrull eller gryta i en rad olika material och design för alla dina köksbestyr, från storkok av soppor till fondue och fritering. Se alla kastruller och grytor här >>
  • Kryddpåse - När du har i hela kryddor i grytor eller soppor som du kanske vill ta upp efter att de smaksatt soppan, kan kryddpåsar vara bra.  Kryddpåsar fyller du med kryddor och örter och som du sedan låter koka med. Påsarna är i bomull och kan användas om och om igen.

Så här gör du en riktigt god älgköttsoppa

  • Förberedelser: 30 minuter.
  • Tillagning: ca 1,5 timme
  • Klart på: ca 2 timmar
  • ca 4 portioner köttsoppa
  • Soppa
Uppskattat näringsvärde per 100 gram Älgköttsoppa
  • 150 kcal

Ingredienser

  • 1 kg älgkött med ben
  • 300 g morot i 1 cm tjocka slantar
  • 100 g palsternacka i 1 cm tjocka slantar
  • 100 g rotselleri skuren i 1*1 cm tärningar
  • 150 g kålrot skuren i 1*1 cm tärningar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 purjolök ansad sköljd och skuren i skivor
  • 10 korn hel svartpeppar
  • 10 korn hel kryddpeppar
  • 250 gram skalad potatis i 1 cm tjocka skivor
  • 2-3 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 lagerblad

Gör så här

  1. Lägg älgköttet i en gryta, tillsätt vatten så de täcker köttet och koka upp.
  2. Skumma av, tillsätt salt, lagerbladet, socker, buljongtärning och pepparkornen.
  3. Sjud under lock på svag värme tills köttet är mört – knappt 1-2 timmar beroende på styckningsdetalj, skumma då och då.
  4. Fyll på med vatten 5-7 dl och tillsätt kålrot och låt koka upp, sedan morot och koka upp, sedan potatis och koka upp, sedan palsternacka och rotselleri.
  5. Koka sedan tills grönsakerna knappt är mjuka.
  6. Ta upp köttet och befria det från fett, senor och ben. Skär köttet i bitar, sätt tillbaka det i grytan och rör i purjolöken. Koka upp och smaka av med salt och peppar, fyll eventuellt på med mer vatten.

Lyckas med mat tipsar om Köttsoppan!

    • Servera gärna med ett gott bröd och en stark ost.
    • Har du inte tillgång till älgkött går det lika bra med ren eller nöt!
    • Koka älgköttsoppan dagen innan den ska serveras, så att den får stå och ”mogna i kylen”.
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Mat och bakningstips

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13168 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se