Lyckas med mat - recept
Förrätter

Förrätter

Smått och gott, en förrätt är alltid trevligt att börja en måltid med. Alternativt kan du välja ut flera olika favorit förrätter och servera dem som buffé.

En bra sak med förrätter är att du kan variera dem i oändlighet, experimentera själv, byt ut ingredienser, använda bara grönsaker, fisk eller varför inte en servera en god soppa som förrätt.

Som tam sallad
Denna thailändska papayasallad passar som tillbehör till varmrätter eller som en liten aptitretare
Inlagd sill
Recept på inlagd sill, en klassiker på svenska smörgåsbordet.
Gravad lax
Servera gravad lax med hovmästarsås eller en god syrlig pickels.
Sotad tonfisk
Sotad tonfisk, en förrätt som serveras med gurksallad, ruccola och lite sojareduktion.
Asiatiska kycklingspett
Asiatiska kycklingspett med smak av ingefära, marinerade i kokosmjölk är en perfekt rätt på buffén eller varför inte till en fredagsmiddag. Kycklingspetten kan grillas eller stekas och servera gärna med en fräsch sallad.
Tomatsallad
Tomatsallad är ett uppskattat tillbehör av de flesta. Lika god till en köttbit som till en paj eller varför inte på en buffé.
Gubbröra i mjukt tunnbröd
Gubbröra, en klassiker som alltid är lika god. Till midsommar eller varför inte ta med på utflykten. Lätt att förbereda.
Räkor med avokado
Räkor med avokado på bröd, ät som förrätt eller varför inte som lyxig frukost.
Räkor med mango och chili
En både god och enkel förrätt som uppskattas av alla skaldjursälskare. Du kan byta ut färsk mango till mangochutney om du inte har tillgång till färsk mango.
Sherrysill
Servera sherrysill med hackad rödlök, gräddfil och kokt mandelpotatis
Laxtartar med mango och chili
En laxtartar kan förberedas någon timme inna den serveras. Tänk på att inte använda en chilifrukt som för stark eftersom styrkan i chili kan variera så mycket.
Kycklingciabatta med bacon och currymajonnäs
Denna smörgås passar perfekt till picknicken den är både god och mättande.
Löjromsmousse
En enkel och god förrätt som imponerar på de flesta, löjromsmousse. Servera med en löksallad på kavring eller med tunnbröd.
Råbiff av rådjur
Råbiff av rådjur med många härliga smaker, som kapris och senap.
Rödingmousse med marinerad svamp
Rödingmousse är perfekt för festen, den går att göra dagen innan och du lägger upp den när den ska serveras.
Gravad lax med parmesanost
En förrätt med många smaker, gravad lax, parmesan ost och soltorkade tomater.
Laxceviche med brödkrutonger
En förrätt som passar de flesta, mycket smak och hetta från chili och wasabi. Kan förberedas någon timma innan men sätts ihop precis innan måltiden.
Örtströmming
Örtströmming serveras när det finns tillgång till färsk strömming. Eller varför inte under våra högtider, tex midsommar eller jul.
Gravlaxsallad
Recept på en smakrik gravlaxsallad med ägg och potatis.Gravlaxsallad passar även bra att fylla bakpotatis med eller varför inte till en omelett.
Rårakor med räkor och mango
Klassiskt recept på rårakor, serverad med räkor och chili.
Grekisk sallad
Servera grekisk sallad som tillbehör till grillat eller som en lättare måltid med ett vitlöksbröd.
Champinjoncrostinis
Prova gärna servera som tillbehör till någon god soppa eller som tapas.