Lyckas med mat - recept
Ciabatta bröd
Värt att veta om
Vetemjöl special
Extra virgin olivolja
Se liknande recept
Matbröd
Påskbuffé
Sommarbuffé

Gillar du att fynda?
Kolla då in webbutiken lyckasmedmat.se där hittar du massor av köksredskap!
Besök webbbutiken här.
Köksredskap på internet, www.lyckasmedmat.se

Gillar du snygga tårtor?
Titta då in här på www.tartdekorationer.com, här hittar du hundratals snygga tårtor.
Läs mer här på lyckasmedmat.se!

Tipsa en vän om detta recept: Ciabatta bröd
Kontrollera kärntemperaturen
Perfekt när du bakar bröd eller grillar.

Perfekt när du bakar bröd eller grillar.

Köp Stektermometer trådlös här

Ciabatta bröd

Ingredienser: 8 portioner
30 gr färsk jäst
2 msk honung
5 dl kallt vatten
ca 800 gr vetemjöl special
100 durumvete eller managryn
2 tsk salt
0,5 dl extra virgin olivolja

Gör så här

1. Häll allt mjöl i köksmaskinens bunke tillsammans med det kalla vattnet, honung och olivolja, dela jästen i småbitar och lägg i.

2. Arbeta degen smidig, 16 minuter utan salt. Tillsätt salt och blanda i två minuter till.

3. Låt degen jäsa under plast i minst 2 timmar. Om den jäser upp till kanten trycker man bara ned den.

4. Dela degen i 8 delar, rulla dem till korvform platta sedan ut till de är ungefär 10 cm långa, 2,5 cm tjocka och 5 cm breda, jäs ca 45 minuter till dubbel storlek.

5. Grädda i 225 graders ugn ca 25 minuter tills de är 97 grader i kärntemperatur. Låt dem sedan svalna på galler.


Ciabatta blir bäst om man kalljäser degen i kylen över natten.

Tillagningstid: Ciabatta bröd 40 minuter och 2 timmar jäsning

Utskriftvänlig version

Muffinsformar

Pajformar
I webbutiken Lyckasmedmat.se hittar du pajformar i alla former och storlekar.
Läs mer här på Lyckasmedmat.se!
Kycklingciabatta med bacon och currymajonnäs
Denna smörgås passar perfekt till picknicken den är både god och mättande.
Läs hela receptet
Stekpanna i gjutjärn
Stekpanna i gjutjärn

Stekpanna i gjutjärn från Le Creuset som håller livet ut.

Läs mer
Papperstallrikar Angry Birds
Papperstallrikar Angry Birds

Papperstallrikar med motiv från spelet Angry Birds.

Läs mer
Rund bakform, 20 cm
Rund bakform, 20 cm

Rund bakform från Kaiser.

Läs mer
Grilltång Leifheit
Grilltång Leifheit

Grilltång från Leifheit i stål och silikon.

Läs mer
Kökstimer
Kökstimer

Analog kökstimer från Leifheits C-line.?

Läs mer
Ätbart glitter, vit
Ätbart glitter, vit

Ätbart glitter i vitt, strö på tårtor och cupcakes.

Läs mer

Jag kan inte förstå varför en del klagar över att dom glömt skriva när Durumvete / Havregryn ska ner i degen. Läs arbetsbeskrivningen människor!!!
Det står ju solklart i början att "1. Häll allt mjöl i köksmaskinens bunke tillsammans med det kalla vattnet,"

För er som inte vet om det; Durumvetemjöl är ett slags mjöl!! Så min rekommendation är att peta ner det precis som det står. Tillsammans med övrigt mjöl!!
Här behövs nog önskas lycka till!!

Skrivet av: Anders

Det ska ju vikas också enligt om man tittar på hela sverige bakar så ska det vikas ett antal gånger o sedan jäsa.

Skrivet av: bakmamsen

Det blev perfekt, jätte gott bröd. Tack för receptet :)

Skrivet av: AMT

På tok för lite vatten i förhållande till mängden mjöl. En sån här deg ska ha nästan samma mängd vatten som mjöl. Den ska vara riktigt löd. Följer man det här receptet får man ett kompakt bröd utan luftbubblor

Skrivet av: Micke

ursäkta, jag kanske är lite dum nu men 100 vad av managrynen el durumvete??

Skrivet av: 13

"Glömde" managrynen och lät degen jäsa i kylskåpet över natten. Blev jättefint och gott.

Skrivet av: Jpzon

Brödet är jättegott & väldigt lätt att baka, bara de har glömt att tala om när man lägger i de 100 durumvete eller managrynen.

Skrivet av: nilla

Samuel,
Mängden vätska i förhållande till mjöl är rätt. Men kanske att spec.vetemjöl fullkorn "suger" upp mer vatten. Grunden för vitt grundbröd är 1 liter vatten och 1700gr vitt mjöl och i det här receptet har du även mycket olivolja i förhållande till vätskan.

Sedan som med allt bröd blir det bättre smak om det får kalljäsa. Vilket Ciabatta egentligen ska göra.

Skrivet av: Peder

Jag tyckte inte att detta bröd blev bra - vackert, jäste bra, men alltför kompakt och ganska smaklöst. Kanske borde jag inte använt spec.vetmjöl fullkorn, och den hade behövt arbetas mer än jag gjorde. Men jag tror ändå att mjölmängden är onödigt hög.

Skrivet av: Samuel

jätte gott bröd. Ska testa att sätta lite annan smak på den med tex vitlök och olika örter i degen.

Skrivet av: lottis