Kontakta oss
Prisjakt
4.69 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Rabarbersaft - Recept

Rabarbersaft är en riktigt god och somrig saft. Hemmagjord rabarbersaft är en väldigt fin present att ge bort till vänner och familj. Koka en extra stor sats och häll över i fina flaskor så är saften klar för att bjudas bort.

3.9 av 5 (41 recensioner)
Rabarbersaft - Recept

Tips till safttillverkningen

  • Passerkvarn - Passerkvarnen är ett bra redskap att ha till hands vid safttillverkning, då den används för att tvinga ingredienser genom väldigt små hål. Resultatet blir t. ex. en slät och fin saftHär hittar du vår bästsäljande passerkvarn >>>
  • SilkdukEn silduk är en fint vävd duk i bomull, perfekt att sila vätskor igenom. Att göra saft hemma med hjälp av en silduk är ett smart sätt att ta vara på alla säsongens bär och frukter - ekonomiskt och gott! Vi rekommenderar KitchenCrafts egna silkduk då den enkelt går att klippa till önskad storlek samt tål diskmaskin. En prisvärd produkt som du kan använda år efter år! >>>
  • Saftsil -  En saftsil är ett oumbärligt redskap när du gör saft. Det här sil-setet med ställning och saftduk innehåller inga delar i plast. Duken är gjord i nylon och ställningen är stadig och stabil och gjord i aluminium. Benen på ställningen är dessutom justerbara och passar till många olika kastruller och bunkar.
  • Tratt - När din goda rabarbersaft är klar bör den tömmas upp i en tätslutande flaska för bästa hållbarhet, och för att undvika onödigt spill kan du ta hjälp av en tratt. Vi har olika trattar att välja på i vår webbutik >>>
  • Kolla gärna in vår kategori Sylta - safta för mer inspiration och tips på produkter som är bra att ha vid safttillverkning!

Koka hemmagjord rabarbersaft

Koka egen rabarbersaft hemma - det är inte alls svårt och det blir himmelskt gott! Du får ha lite tålamod eftersom rabarbern ska stå övertäckt i några dagar, men slutresultatet är värt all väntan. Njut sen av ett iskallt glas rabarbersaft tillsammans med bullar, kakor, kolakakor eller sommartårtan. Du kan även använda rabarbersaften till att göra goda marmeladgodisar!

Duka upp sommarbuffén med gott fika och saft. Glöm inte duktyngderna för att hålla duken på plats!

Rabarber är något som många har i trädgården, från norr till söder. Har du inte egen så har du kanske en vän eller granne som gärna ger bort lite rabarber. Rabarber är rikt på C-vitamin och det bästa sättet att ta tillvara på sommarens rabarber är att koka saft på den. Här nedan hittar du ett recept på en väldigt god rabarbersaft med citron.

Recept på rabarbersaft

  • Förberedelser: 10 minuter
  • Tillagning: 30 minuter
  • Klart på: 40 minuter
  • 1,5 liter
  • Drycker
Rabarbersaft har ett uppskattat näringsvärde per liter på:
  • 250 kcal

Ingredienser

Rabarbersaft

  • 1 kg rabarber
  • 7 dl vatten
  • 5 dl strösocker per liter avrunnen saft från rabarbern
  • 1-1,5 tsk citronsyra

Gör såhär

  1. Skölj rabarbern och skär den i mindre bitar (ca 1-2 cm)
  2. Koka upp vattnet och lägg ner rabarbern. Låt koka i ca 15 minuter.
  3. Sila av i en silduk och tryck ut all saft ur rabarbern. 
  4. Koka saft och socker (5-6 dl socker per avrunnen liter saft) på svag värme i ca 15 minuter, tills sockret har löst upp sig.
  5. Skumma nogrannt saften med hjälp av en slev eller sked.
  6. Häll över lite saft i ett glas och blanda ner citronsyra. Häll ner allt i resten av saften och rör runt ordentligt. Detta steget är valfritt men gör att saften håller längre.
  7. Häll saften i rena, varma flaskor, gärna med en tratt för att undvika spill. Sätt på lock genast.
  8. Saften spädes ut till önskad styrka. 1 del saft + 4 delar vatten brukar ge lagom smak.

Lyckas med mat tipsar!

  • Lägg i lite frysta hallon istället för isbitar för att kyla din rabarbersaft - det är en riktigt god smakkombination!
  • Häll upp rabarbersaften i vackra flaskor - det blir fina presenter!
  • Rabarbersaft går utmärkt att frysa in.
  • Vår favoritkanna att servera saft ur har dessutom ett lock så du slipper insekter och skräp i drycken om du serverar saften utomhus!
  • Blev det över rabarber? Passa på att slänga ihop en enkel smulpaj med rabarber när du ändå är igång!
  • Prova att använda resterna av rabarbern i rabarbermuffins eller rulltårtan.

Rabarbersaft i saftmaja

Ingredienser

  • 1 kg rabarber i bitar
  • ca 300 g socker per liter saft
  • Vatten

Gör såhär

  1. Skär rabarbern i ca 1 cm tjocka bitar
  2. Lägg rabarbern i saftmajans översta del och fyll den nedre delen med vatten.
  3. Ställ saftmajan på spisen och sätt på plattan på hög effekt. Låt vattnet börja koka. Dra ner värmen lite grann men tänk på att vattnet ska fortsätta koka.
  4. Koka i ca 30-40 minuter.
  5. Häll över saften i en stor rostfri kastrull.
  6. Tillsätt socker i saften. Ca 300 g per liter saft.
  7. Koka upp saften igen.
  8. Häll över saften i flaskor. Tänk på att flaskorna ska vara steriliserade och varma, för att saften ska hålla länge. Förslut korken direkt!

Hur gör man rabarbersaft?

Saftkok är roligt och du kommer alldeles säkert få blodad tand när du väl börjat koka din egen saft. Det blir dessutom enklare och ännu roligare om du har de rätta redskapen! Rabarbersaft, och de flesta sorters saft, ska silas - med en silduk silar du enkelt av frukt och bär. Följ våra recept så kommer du att ha god saft i sommar!

Hur gör man rabarersaft i saftmaja?

Du kan såklart koka rabarbersaft i en vanlig kastrull som vi gör i receptet ovan. Men att koka saft i en saftmaja med fruktbehållare underlättar eftersom du efter kokningen enkelt tappar ur saften med hjälp av en gummislang.

Hur mycket socker i rabarbersaften?

Hur mycket socker du vill ha en i rabarbersaften är en smaksak. Men använd inte för lite socker eftersom sockret gör  att saften håller en längre tid.

Hur länge håller rabarbersaft?

Rabarbersaft som är sötat håller länge. Förvara flaskorna mörkt och svalt. Det går även bra att frysa in saft. Rabarbersaft håller i flera år i frysen. En annan sak som förlänger hållbarheten är citronsyra. Det har en konserverande effekt och ger saften mer syrlighet. Öppnad flaska förvaras i kylskåp.

Kan rabarbersaft frysas in?

Det går alldeles utmärkt att frysa in rabarbersaft. Tänk på att inte fylla flaskorna för mycket om de ska in i frysen bara. Fyll till ca 3/4 delar. Då har du saft att ta fram hela sommaren!

Vilket recept ska jag välja?

Både rabarbersaften med citron, kokad i gryta, och rabarbersaften gjord i saftmaja är väldigt goda och enkla att göra. Att koka rabarbersaft i saftmaja går däremot mycket snabbare då den inte behöver stå i flera dygn innan den kan göras. Men testa gärna både recepten och välj din favorit!

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13188 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se