Tips till safttillverkningen
- Passerkvarn - Passerkvarnen är ett bra redskap att ha till hands vid safttillverkning, då den används för att tvinga ingredienser genom väldigt små hål. Resultatet blir t. ex. en slät och fin saft. Här hittar du vår bästsäljande passerkvarn >>>
- Silkduk - En silduk är en fint vävd duk i bomull, perfekt att sila vätskor igenom. Att göra saft hemma med hjälp av en silduk är ett smart sätt att ta vara på alla säsongens bär och frukter - ekonomiskt och gott! Vi rekommenderar KitchenCrafts egna silkduk då den enkelt går att klippa till önskad storlek samt tål diskmaskin. En prisvärd produkt som du kan använda år efter år! >>>
- Saftsil - En saftsil är ett oumbärligt redskap när du gör saft. Det här sil-setet med ställning och saftduk innehåller inga delar i plast. Duken är gjord i nylon och ställningen är stadig och stabil och gjord i aluminium. Benen på ställningen är dessutom justerbara och passar till många olika kastruller och bunkar.
- Tratt - När din goda rabarbersaft är klar bör den tömmas upp i en tätslutande flaska för bästa hållbarhet, och för att undvika onödigt spill kan du ta hjälp av en tratt. Vi har olika trattar att välja på i vår webbutik >>>
- Kolla gärna in vår kategori Sylta - safta för mer inspiration och tips på produkter som är bra att ha vid safttillverkning!
Koka hemmagjord rabarbersaft
Koka egen rabarbersaft hemma - det är inte alls svårt och det blir himmelskt gott! Du får ha lite tålamod eftersom rabarbern ska stå övertäckt i några dagar, men slutresultatet är värt all väntan. Njut sen av ett iskallt glas rabarbersaft tillsammans med bullar, kakor, kolakakor eller sommartårtan. Du kan även använda rabarbersaften till att göra goda marmeladgodisar!
Duka upp sommarbuffén med gott fika och saft. Glöm inte duktyngderna för att hålla duken på plats!
Rabarber är något som många har i trädgården, från norr till söder. Har du inte egen så har du kanske en vän eller granne som gärna ger bort lite rabarber. Rabarber är rikt på C-vitamin och det bästa sättet att ta tillvara på sommarens rabarber är att koka saft på den. Här nedan hittar du ett recept på en väldigt god rabarbersaft med citron.
Recept på rabarbersaft
- Förberedelser: 10 minuter
- Tillagning: 30 minuter
- Klart på: 40 minuter
- 1,5 liter
- Drycker
- 250 kcal
Ingredienser
Rabarbersaft
- 1 kg rabarber
- 7 dl vatten
- 5 dl strösocker per liter avrunnen saft från rabarbern
- 1-1,5 tsk citronsyra
Gör såhär
-
Skölj rabarbern och skär den i mindre bitar (ca 1-2 cm)
-
Koka upp vattnet och lägg ner rabarbern. Låt koka i ca 15 minuter.
-
Sila av i en silduk och tryck ut all saft ur rabarbern.
-
Koka saft och socker (5-6 dl socker per avrunnen liter saft) på svag värme i ca 15 minuter, tills sockret har löst upp sig.
-
Skumma nogrannt saften med hjälp av en slev eller sked.
-
Häll över lite saft i ett glas och blanda ner citronsyra. Häll ner allt i resten av saften och rör runt ordentligt. Detta steget är valfritt men gör att saften håller längre.
-
Häll saften i rena, varma flaskor, gärna med en tratt för att undvika spill. Sätt på lock genast.
-
Saften spädes ut till önskad styrka. 1 del saft + 4 delar vatten brukar ge lagom smak.
Lyckas med mat tipsar!
- Lägg i lite frysta hallon istället för isbitar för att kyla din rabarbersaft - det är en riktigt god smakkombination!
- Häll upp rabarbersaften i vackra flaskor - det blir fina presenter!
- Rabarbersaft går utmärkt att frysa in.
- Vår favoritkanna att servera saft ur har dessutom ett lock så du slipper insekter och skräp i drycken om du serverar saften utomhus!
- Blev det över rabarber? Passa på att slänga ihop en enkel smulpaj med rabarber när du ändå är igång!
- Prova att använda resterna av rabarbern i rabarbermuffins eller rulltårtan.
Rabarbersaft i saftmaja
Ingredienser
- 1 kg rabarber i bitar
- ca 300 g socker per liter saft
- Vatten
Gör såhär
-
Skär rabarbern i ca 1 cm tjocka bitar
-
Lägg rabarbern i saftmajans översta del och fyll den nedre delen med vatten.
-
Ställ saftmajan på spisen och sätt på plattan på hög effekt. Låt vattnet börja koka. Dra ner värmen lite grann men tänk på att vattnet ska fortsätta koka.
-
Koka i ca 30-40 minuter.
-
Häll över saften i en stor rostfri kastrull.
-
Tillsätt socker i saften. Ca 300 g per liter saft.
-
Koka upp saften igen.
-
Häll över saften i flaskor. Tänk på att flaskorna ska vara steriliserade och varma, för att saften ska hålla länge. Förslut korken direkt!
Hur gör man rabarbersaft?
Saftkok är roligt och du kommer alldeles säkert få blodad tand när du väl börjat koka din egen saft. Det blir dessutom enklare och ännu roligare om du har de rätta redskapen! Rabarbersaft, och de flesta sorters saft, ska silas - med en silduk silar du enkelt av frukt och bär. Följ våra recept så kommer du att ha god saft i sommar!
Hur gör man rabarersaft i saftmaja?
Hur mycket socker i rabarbersaften?
Hur länge håller rabarbersaft?
Kan rabarbersaft frysas in?
Vilket recept ska jag välja?
Både rabarbersaften med citron, kokad i gryta, och rabarbersaften gjord i saftmaja är väldigt goda och enkla att göra. Att koka rabarbersaft i saftmaja går däremot mycket snabbare då den inte behöver stå i flera dygn innan den kan göras. Men testa gärna både recepten och välj din favorit!
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
Valhrona kakao
Borde ha upptäckt denna kakao för länge sedan men nu är det gjort och vill fortsätta med min nya fina kakao som jag...