Kontakta oss
Prisjakt
4.72 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Prinsesstårta

Prinsesstårta är ett av de mest sålda bakverken i Sverige. En prinsesstårta består oftast av vaniljbottnar, vaniljkräm, grädde och en god hallonsylt. Här har vi samlat vackra prinsesstårtor med klassisk fyllning, men kanske inte så klassisk utsida, samt massor med tips och trix så att du själv kan lyckas med prinsesstårtan!

4 av 5 (16 recensioner)
Prinsesstårta

Till prinsesstårtan behöver du:

  • Marsipan - Vi har mängder av olika färger på marsipan att välja mellan T.ex. klassisk rosa eller grön som passar perfekt till prinsesstårtan. Se all marsipan här.
  • Rosor i sockerpasta - En klassisk prinsesstårta toppas med en ros i marsipan eller sockerpasta. Tycker du det är svårt att tillverka en egen ros så hittar du färdiga rosor hos oss.
  • Tårtbricka - Med en tårtbricka under tårtan blir det lättare att dels förflytta tårtan men serveringen blir även snyggare! Vi har fått in massor av fina tårtbrickor i vår webbutik, i olika färger, storlekar och omkrets. Här hittar du alla våra tårtbrickor.
Prinsesstårta

Klassisk prinsesstårta

En klassisk prinsesstårta bakas på ljusa anslag, och fylls med vaniljkräm och grädde. Idag fylls prinsesstårtan även med ett lager hallonsylt (vi rekomenderar rårörda hallon), något som den ursprungliga prinsesstårtan inte innehåller. Tårtan täcks sedan med en grön marsipan och ett tunt lager florsocker siktas över. Hos oss kan du köpa marsipan av hög kvalitet! Sedan toppas tårtan med röda eller rosa marsipanrosor. Vill du göra egna marsipanrosor så är den röda marsipanen från Örebros bagerivaror perfek! Florsockret pudras över just innan servering för att det inte ska hinna smälta.

Rårörda hallon

  • Förberedelser: 10 minuter.
  • Tillagning ca: ca 5 minuter
  • Klart på: 15 minuter
  • Receptet räcker till två lager i en tårta
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram rårörda hallon
  • 210 kcal

Ingredienser

  • 500 gram färska hallon (använd inte köpta frysta hallon till detta!)
  • 50 gr strösocker

Så här gör du fyllningen

  1. Mosa hallonen med sockret, låt det gärna stå 20 minuter innan du fyller tårtan så sockret löst sig helt.

Den moderna prinsesstårtan

Klassisk prinsesstårta täcks med ljusgrön marsipan och dekoreras oftast med en rosa ros. Men vill du modernisera prinsesstårtan så kan du såklart använda marsipan i alla möjliga olika underbara färger av marsipan eller stilren extra vit marsipan, dekorera med rosor eller andra blommor, ätbar spets, maräng eller det du tycker om och tycker är fint. Fyll prinsesstårtan med de klassiska smakerna, men gå loss på utsidan! Du kan ju såklart även variera fyllningen i dina prinsesstårtor genom att använda andra sorters sylt eller färska bär.

Tips när du ska baka prinsesstårta

Hur mycket marsipan behövs till en prinsesstårta?

Till en normalstor prinsesstårta på ca 24 cm i diameter går det åt ungefär 500 gram marsipan. Kavla ut marsipan gör du enklast med en fondantkavel - en kavel med rundade kanter som inte lämnar märken i tårtlocket. Pudra underlag och kavel med lite maizena eller florsocker så att marsipanen inte fastnar. Du kan även använda dig av en kavelmatta med markeringar som hjälper dig att se storleken på marsipanlocket när du kavlar ut det.

För att enkelt räkna ut vilken diameter ditt marsipanlock behöver ha för att passa just din tårta, kan du använda dig av tårtans diameter + tårtans höjd x4. T.ex. om tårtan är 24 cm i diameter och 8 cm hög räknar du alltså 24 + 32 = 56 cm. Ditt tårtlock behöver alltså vara omkring 56 cm för att inte bli för litet. Det kommer troligtvis att bli lite för stort, men det är lättare att jobba med lite marginaler och även lättare att få marsipanen slät. Du skär helt enkelt bort den överflödiga marsipanen efter att du lagt på marsipanlocket på prinsesstårtan. Marsipanen som blir över kan du spara så länge det inte blandats i några smulor eller dylikt.

Ett tårtlock bör vara ca 3-4 mm tjockt, är det för tunt så spricker det lättare, samt att fyllningen kan skina igenom om du kavlat det för tunt. För att få tårtlocket slätt och fint på tårtan kan du använda dig av en smoother - en plastplatta med handtag som du stryker över tårtan för att släta ut marsipanen. Du slipper fula fingeravtryck och får en jämn, slät tårta.

Hur många tårtbitar får du ut från en prinsesstårta?

Den eviga frågan - hur många tårtbitar får du ut från en prinsesstårta? Vi hjälper dig att beräkna antalet tårtbitar.

Tårtans storlek och form avgör självklart hur många tårtbitar du får ut, men även hur hög tårtan är och vad den är fylld med, så tänk på detta och lita inte blint på tabeller och uträkningar! Dessa bitar är beräknade mer som efterrätt eller en fika bit. Har du inte serverat någon annan mat eller inte har andra sorters fika kan du behöva beräkna för lite mer.

Så här många bitar får du ungefär ut från en rund tårta, ca 8 cm hög:

15 cm = 8 bitar
20 cm = 12 bitar
25 cm = 20 bitar
30 cm = 28 bitar

Så här många bitar får du ut från en fyrkantig tårta, ca 8 cm hög:

15×15 cm = 10 bitar
20×20 cm =16 bitar
25×25 cm = 24 bitar
30×30 cm =34 bitar

Hur länge håller en prinsesstårta?

Prinsesstårtan kan du förvara i kylen i ett par dygn, men den går även utmärkt att frysa in om den inte ska ätas på en gång. Låt den tina långsamt i kylskåp när du tar ut den ur frysen och pudra på florsockret innan servering.

Varför heter det Prinsesstårta?

Det ursprungliga receptet på prinsesstårta hittas i Prinsessornas nya kokbok från 1948 som sammanställdes av hushållsläraren Jenny Åkerström. Det sägs att hon hade prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid som elever, och att de tre flickorna tyckte väldigt mycket om den gröna marsipantårtan. Därav fick den namnet Prinsesstårta.

Lyckas med mat tips för Prinsesstårtan!

  • Bygg din prinsesstårta på en tårtbricka så kan du enkelt flytta den mellan till exempel bänk och tårtfat.
  • För att undvika att marsipanen blir blöt - börjar svettas - kan du fodra tårtlocket med t.ex. en neutral matolja som du penslar på insidan av locket, eller med ett tunt lager smörkräm som fungerar som ett skyddande lager.
  • Ska du kavla ut tårtlocket så tipsar vi om att använda en marmorkavel som är sval och ger tyngd.

Inspiration för din nästa Prinsesstårta

Vi har samlat ihop några vackra och kreativa Prinsesstårtor som du kan inspireras av och testa baka själv. Allt från den klassiska gröna tårtan med en ros på till en tårta täckt med marmorerad marsipan, toppad med maräng. Ställ fram tårtan på ett tårtfat, ät och njut.

Jordgubbsbomb

Prinsesstårta, rosa

Klassisk prinsesstårta med jordgubbsexplosion. Bild inskickad av Matilda Nordström.

Alla hjärtans dag-tårta

Prinsesstårta, hjärta

Prinsesstårta med saftiga sockerkaksbottnar, vaniljkräm, blåbärssylt och blåbärsgrädde. Bild inskickad av Amy Svensson.

Extravagant prinsesstårta

Grön prinsesstårta

Vegansk lyxig variant av prinsesstårta med en stor bukett rosor. Grön marmorerad marsipan blandad med sockerfri mandelmassa för att dra ner på sötman. Rosor av sockerpasta i olika nyanser med kanter målade med silver. Omsluten av en silkeslen vanilj- och vitchokladmousse. Saftig och luftig botten med äkta vanilj fylld med hemmagjord vaniljkräm och halloncurd. Bild inskickad av Katarina Adelöw.

Prinsesstårta deluxe

Lila prinsesstårta

Inuti en klassisk prinsesstårta men utanpå allt annat än klassisk. Täckt med lila marsipan med marmoreringseffekt och toppad med små lila blommor och maräng som bränts av. Luftiga sockerkaksbottnar, grädde, vaniljfyllning och färska hallon. Bild inskickad av Sunna Edberg.

Smultronprinsess

smultron prinsess

En prinsesstårta med smultronsylt, vaniljkräm, vispad grädde samt tänkt med ett täcke av smultronmarsipan. Dekorationen består av en egen tillverkad marsipanros samt blad. Som pricken över i ringlas mörk chokladtryffel. Bild inskickad av Agnes Holmbäck Svensson.

Drömprinsessan

Dröm prinsesstårta

Täckt med: Vispgrädde
Toppad med: Tunt kavlad grön marsipan, marsipanrosor, flagad rostad mandel
Botten gjord av: Vaniljsockerkaka
Tårtfyllning(ar): Hallonsylt och vaniljkräm. Bild inskickad av Rosanna Åhlgren.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Lyckas med Tårta

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13156 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se