Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Potatismos

Släng pulvermoset! Att göra eget potatismos är enkelt. Så här gör du eget luftigt och gott potatismos hemma i köket!

3.87 av 5 (31 recensioner)
Potatismos

Tips på produkter för att få till det perfekta potatismoset

  • PotatisstötMed en potatisstöt fixar du enkelt underbart fluffigt potatismos som på restaurang hemma i ditt eget kök. Potatisstöt är ett köksredskap som både är väldigt enkelt att använda och att rengöra. Det finns alltså inga ursäkter längre till att köpa pulvermos när du enkelt kan fixa perfekt potatismos med bra råvaror själv! Här hittar du potatisstöt till bra pris >>>
  • Potatispress - Potatispress är ett enkelt verktyg att ta hjälp av när du vill hotta upp din kokta potatis! Pressad potatis är ju det bästa som finns! Med hjälp av en Potatispress kan du pressa potatis till luftigt mos. Här hittar du våra potatispressar >>> 
  • Potatisskalare - En bra skalare underlättar i vardagen. Vår populära potatisskalare i stål har ett vippbart blad, vilket gör det enkelt att skala din potatis. Alla våra skalare hittar du här >>
  • Spritsset till potatismos - Denna tyll och sprits för potatismos är ett måste när du ska servera t.ex. plankstek, eller när du vill lyxa till vardagmoset lite! Setet innehåller en tyll och en spritspåse av högsta kvalitet. Här hittar du vårat set för att enkelt fixa ett lyxigt potatismos >>>

Gott och luftigt potatismos

För att du ska få ett gott och luftigt potatismos är det viktigt att tänka på följande saker:

  1. Välj en bra potatissort för mos. Vi rekommenderar till exempel Bintje, Mandelpotatis eller King Edward.
  2. Skär ned den skalade potatisen i jämnstora bitar. Detta för att koktiden ska bli lika på all potatis.
  3. Undvik överkoka potatisen, då suger den åt sig massor av vatten och du får ett vattnigt mos.
  4. Låt mjölken och smöret bli rumstempererat innan du blandar det med potatisen. Det kyls inte ner lika mycket då och absorberas bättre till potatisen.
  5. Tillsätt smöret sist av allt och blanda moset så lite som möjligt efter du tillsatt det. Detta för att minimera risken att få ett klistrigt potatismos.
  6. Koka potatisen riktigt klar, är den inte helt färdig finns det stärkelse kvar som kommer att göra ditt mos klistrigt.
  7. Ånga alltid av potatisen innan du börjar göra mos av det - du kommer få ett väldigt luftigt mos då.
  8. Tillsätt lite socker så kommer moset att bli rundare och godare i smaken.
  9. Tillsätt 1-2 msk färskpressad citron, syran i citronen tar ditt mos till nya höjder. Garanterat en succe!

Lyckas med mat tipsar om potatismos!

Prova smaksätta potatismos med något av följande:

  • Riven lagrad ost tillsätt 0,5-1,5 dl riven god ost exempelvis Västerbottenost det innan du smakar av med salt och peppar.
  • Vitlökspotatismos Smaksätt det färdiga moset med 2-3 finshackade vitlöksklyftor.
  • Färska örter Rör ned fint hackad basilika eller gräslök efter du smakat av moset.
  • Bacon Tillsätt fint hackat knaperstek bacon på slutet, du kan även prova byta ut en del av smöret med baconfett.
  • Riven pepparrot Gott till fisk.
  • Hackade soltorkade tomater Går även bra att kombinera med hackade färska örter, gott till fisk från havet.
  • Hackade oliver Gott till köttfärsbiffar.
  • Hackad brynt svamp Gott till Viltkött och fisk. Plockar du egen svamp så är en bra svampkniv ett måste!
  • Veganskt potatismos Byt ut smör och mjölk mot veganska alternativ, prova även tillsätta vegan cream cheese. 
  • Extra kryddor Prova smaksätta moset med till exempel Tony Chachere's Creole Seasoning
  • Färskpressad Citron Syran i citronen tar ditt potatismos till helt nya höjder.
  • Tonkaböna - Testa att smaksätta potatismosset med lite tonkaböna. Bönan har en mustig och kryddig smak av bittermandel och vanilj.

Recept på potatismos

  • Förberedelser: ca 15 minuter.
  • Tillagning ca: ca 30 minuter
  • Klart på:45 minuter min
  • 4-5 Portioner
Uppskattat näringsvärde per 100 gram potatismos
  • 88 kcal

Potatismos

Följ instruktionerna och tipsen ovan lovar vi att du får det bästa moset du någonsin gjort!

Ingredienser

  • 1 kg skalad potatis, mjölig sort, exempel Mandelpotatis eller King Edward
  • 2 dl mjölk
  • 25 g smör
  • 1 – 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk strösocker

Tillagning

  1. Skär ned den skalade potatisen i jämnstora bitar.
  2. Koka potatisen i en stor kastrull med saltat vatten tills den är mjuk.
  3. Sila nu bort vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa potatisen med potatisstöt eller en potatispress. Slå på den rumstempererade mjölken under vispning till dess moset blir slätt och luftigt.
  4. Smaka av med salt, socker och svartpeppar.
  5. Tillsätt rumstempererat smör, blanda moset så lite som möjligt efter att smöret blivit tillsatt.

Bra redskap att ha till moset:

  • Potatispress- På engelska kallas en potatispress för “ricer” vilket beskriver resultatet ganska bra, potatisen eller råvaran liknar långa riskorn. Här köper du en bra potatispress >>
  • Potatisstöt- Potatisstöt fixar du enkelt underbart fluffigt potatismos som på restaurang hemma i ditt eget kök. Köp en potatisstöt här >>
  • Spritsset till Potatismos - Denna tyll och sprits för potatismos är ett måste när du ska servera gratinerat mos! Se vårt spritsset här >>

Vad jag kan göra med överblivet potatismos?

  • Potatisbullar
  • Potatisplättar
  • Pom Duchesse
  • Potatiskroketter
  • Kroppkakor
  • Potatisbröd
  • Gnocchi
  • Shepherds Pie

Hur värmer jag överblivet potatismos?

Enklast är att värma i mikrovågsugn, sätt i en bunke täckt med plastfilm och värm moset i korta intervaller, rör mellan varje gång. Du vill inte att moset ska bli över 90 grader då blir det oftast klistrigt. Du kan till och med frysa potatismoset, tina i kyl och värma det. Se bara till att du har mycket smör eller grädde i moset innan du fryser det, fettet gör slutresultatet bättre.

Vad är skillnaden mellan Potatismos och Potatispure?

Skillnaden är att potatispurén är mer finfördelad än potatismos. Man passerar den kokta och avångade potatisen genom en finmaskig passerkvarn innan man smaksätter den. Purén görs mycket lösare än mos, samt i purén har man alltid bara smör och grädde.

Vilken potatis till Potatismos?

Välj en rätt potatissort för mos, Vi rekommenderar mjöliga potatissorter, till exempel Bintje, Mandelpotatis eller King Edward.

Duchessepotatis

Duchessepotatis är potatismos i ugn. Potatismoset spritsas ut till små potatistoppar och gratineras sen i ugnen. När du gör duchesse tillsätts gärna äggula för att hålla ihop potatistopparna. Ca 2-3 äggulor per kilo potatis brukar vara lagom. Duchesse ska helst vara torr och fast i koncistensen, därför tillsätts inte mjölk eller grädde. Duchesse är gott att servera till bland annat kött, fisk eller kyckling med en god sås till. Du kan även gratinera av Pom Duchesse med en brännare till mat som du hittar här >>>

Plankstek

Plankstek är en riktigt 70-tals klassiker och idag har det återigen blivit en populär rätt. Plankstek är duchesse utspritsat på en ekplanka tillsammans med kött, grönsaker och sås. Vi har både planksteksset och planksteksplankor ifall du vill bjuda på en riktig lyxmiddag.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Tillbehör till mat

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13277 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se