Kontakta oss
Prisjakt
4.72 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Recept och tips egen pizza

Hembakt pizza slår det mesta! Här har vi samlat tips och pizzarecept så att du lyckas med din pizza!

4.13 av 5 (16 recensioner)
Recept och tips egen pizza

Pizza - Recept och tips!

Här kommer en beskrivning hur du enkelt gör en riktigt god hembakt pizza med riktig pizzadeg! Pizza är en maträtt som det är svårt att bli less på, eftersom pizzarecept går att variera i det oändliga! Vegetarisk, skinka, ren, älg, kyckling eller köttfärs. Det är bara den egna fantasin som sätter gränser!

Tips till pizza:

  • Pizzamjöl - Få till en frasig och god pizza genom att använda rätt mjöl. La Napoletana Tipo 00 pizzamjöl från Molino Dallagiovanna. De är specialiserade på olika typer av mjöl och har noga undersökt mjölens olika egenskaper. Tipo 00 mjöl (W310) är speciellt lämplig för pizzadeg. 
  • Set till pizza - Vi har ett set som hjälper dig att lyckas med pizzan! Setet innehåller en baksten, en pizzaspade och en pizzaskärare. Med detta set kommer du garanterat få till en perfekt pizza. Med hjälp av bakstenen får du till en krispig botten. Setet hittar du här >>
  • Kavel - Fransk pastakavel i bokträ från Kitchen Craft passar extra bra till kavling av pizza- och pastadeg. Kaveln är tjockare i mitten och smalnar av mot kanterna. Enkel att använda, skön att hålla i och full kontroll över kavlingen.

Pizzadeg

Det viktigast när du gör hemgjord pizza är pizzadegen. För att lyckas med den är det framförallt bearbetningen och att du använder ett mjöl med mycket gluten.

Grundreceptet som ger fem runda normalstora pizzabottnar är:

0,5 liter kallt vatten
850 gr pizzamjöl
25 gr jäst
1-2 msk olivolja
10-15 gr salt

Blanda allt utom saltet i 16 minuter på låg hastighet i din degblandare för att sedan sätta i salt och blanda ytterliggare 2 minuter. Låt sedan pizzadegen jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur innan du bakar ut pizzorna.

pizzadeg

Pizzasås

Den vanligaste typen av sås till pizza är baserad på krossade tomater eller passerade burktomater. Men hemma är det lika enkelt att koka pizzasåsen på färska tomater, vilka ger en godare och nyttigare sås och du kan välja vilken tomatsort du vill ha. Detta är dock bäst på sommaren då tomaterna smakar mer än det gör på vintern, då är burktomater att föredra.Tillagningen är enkel; fräs lite lök och vitlök i olivolja, slå i de hackade tomaterna. Låt koka några minuter och smaka av med färska örtkryddor, salt, svartpeppar och lite socker. Vill du däremot få till en riktigt napolitansk pizza så ska du givetvis använda dig utav San Marzano-tomater - denna kommer ta din tomatsås till nya höjder!

Pizzaostar

Bränns din pizzaost eller avger den mycket fett? Då har vi ett tips till dig. Du ska alltid blanda din ost med mozzarella! Forskare på Aucklands universitet på Nya Zeeland har testat sju olika ostsorter på pizza och kommit fram till att de bästa resultatet får du när du blandar cheddar med mozzarella. Då det blir minst "blåsor" och pizzan både ser ut och smakar - bäst!

En god ost är givetvis ett måste på pizzan! Det finns många olika ostar att välja mellan, nedan listar vi några alternativ:

  • Mozarella
  • Prästost
  • Cheddar
  • Guoda
  • Gorgonzola
  • Fetaost
  • Västerbottensost

Här är det bara välja efter tycke och smak. Guoda är t.ex. något mildare i smaken än en Gorgonzola som lagrats en längre tid. Om du inte har färdigriven ost hemma så kan du riva den på ett rivjärn eller med en mandelkvarn!

Förslag på toppings

Vad består din pizza utav? Här nedan listar vi lite olika förslag på kött, vegetariska alternativ, grönsaker och nötter som du kan lägga på pizzan:

Kött

  • Nötkött
  • Prusciutto
  • Kyckling
  • Kebab
  • Skinka
  • Viltkött
  • Köttfärs
  • Tonfisk
  • Räkor
  • Musslor
  • Bacon
  • Salami
  • Bredbar salami, Nduja
  • Oxfilé
  • Fläskfilé
  • Scampi
  • Lufttorkad skinka

pizza_kött

Vegetariskt, grönsaker

  • Tomater
  • Ananas
  • Champinjoner
  • Kantareller
  • Paprika
  • Lök
  • Vitlök
  • Oliver
  • Feferoni
  • Jalapeño
  • Ägg
  • Sparris
  • Purjolök
  • Pommesfrites
  • Nachochips
  • Majs
  • Basilika
  • Zucchini

Pizza

Nötter

  • Rostade pinjenötter
  • Valnötter
  • Salta jordnötter
  • Grovhackade blandade salta nötter

Baka ut och grädda pizza

Beroende på vilken typ av pizzabotten du använder är tillvägagångssätten lite olika. Men grundprincipen är denna: baka ut din botten, täck den med pizzasås och strö på osten, toppa sedan med din smaksättning. Den ska helst bakas i en vedeldad pizzaugn där man kan komma upp i riktigt höga temperaturer (upp till 400 grader). Nu är det inte så många av oss som har det hemma utan det går bra att grädda pizzan i 250 graders ugn på en förvärmd pizzasten, pizzaplåt eller en lätt smord och förvärmd gjutjärnsstekpanna.  Grädda tills pizzaosten och kanterna har bra färg!

Krispig pizzabotten

För att du ska få till en riktigt bra pizzabotten behöver du en vedeldad pizzaugn!.. Nää, skojar bara! Det finns faktiskt andra sätt att få till den där riktigt goda och knapriga bottnen! Det optimala är att använda sig av en baksten som du förvärmer i ugnen. Det som är bra att äga då är en pizzaspade eftersom det kan bli lite knepigt att få ut pizzan ur ugnen annars. Har du ingen baksten kan du använda dig av en pizzaplåt som har hål i sig. Den gör så att fuktet kan fly ur bottnen på pizzan så att botten inte blir blöt och saggig. Du kan även använda dig av en stekpanna i gjutjärn! Förvärm stekpannan i ugnen, men var nog med att inte använda en gjutjärnspanna med t.ex. trähandtag. De lämpar sig inte för ugn!

Alla pizzaredskap till din pizza hittar du hos oss på Lyckasmedmat.se

Sallader

I Sverige använder vi oftast den klassiska pizzasalladen som ursprungligen kommer från vår första pizzeria Östergök i Stockholm. Coleslaw används oftast till grillad mat men även som pizzasallad på en del ställen. Väl värt att prova i stället för vanlig pizzasallad. Vanligt förekommande på kontinenten är att bara toppa den färdiga pizzan med lite ruccolasallad och olivolja.


Recept på en god och enkel vitkålssallad som passar perfekt som pizzasallad.

  • Förberedelser: 5 minuter
  • Tillagning: 5 minuter
  • Klart på: 2-3 timmar
  • Ca 4 portioner
  • Tillbehör
Pizzasallad har ett uppskattat näringsvärde per 100g på
  • 88 kcal

Pizzasallad - Vitkålssallad

  • 0,5 dl vitvinvinäger
  • 1 msk ättika 10 %
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 0,5 dl ananasspad
  • 5 ringar skivad ananas skuren i bitar
  • 750 g fint strimlad vitkål
  • 1 tsk nymal svartpeppar
  • 1 tsk oregano
  • 1 strimlad röd paprika

Gör såhär

  1. Blanda alla ingredienserna.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Låt salladen stå och dra i kylen ett par timmar innan serverin.

Pizzatyper - de vanligaste pizzorna

Napolitansk pizza
Du har säkert ätit en napolitansk pizza då denna är otroligt populär! Det som utmärker sig för denna pizza är framförallt degen. Pizzadegen innehåller inte någon olja och bakas med det extremt finmadla mjölet, Tipo 00. Detta mjöl använder man för att kunna binda så mycket vatten som möjligt då minst 60% av pizzadegen bör bestå av vatten. När degen binder mycket vatten så får du även en krispigare botten. Här hittar du Tipo 00-mjöl >>. När degen är satt så bakas pizzan ut för att sedan gräddas väldigt kort, ca 30 sekunder, i en riktigt varm ugn - här är det bra att använda sig av en pizzaugn då man vill upp i ca 500 grader. Pizzan har sedan en enkel topping så som mozarella, tomatsås och färsk basilika.

Panpizza
Är en amerikansk pizzatyp med lite mjukare och tjockare botten än vår vanliga pizza. Panpizza bakas i formar för att få riktiga kanter. Degen och toppingarna är samma som till ”vår” pizza.

Inbakad pizza - Calzone 
Den vanligaste inbakade pizzan i Sverige är Calzone, en pizza med dubbelvikt botten fylld med skinka, ost, tomat och örter och gräddad i pizzaugn. I Italien är det en pizza fylld med mozzarella, ricottaost, grönsaker och kött i små bitar. Pizzadegen viks dubbel och trycks igen ordentligt i kanterna för att sedan friteras. Enligt Wikipedia kommer namnet från det italienska ordet calza som betyder strumpa.

Pizzabullar
Du kan även göra pizzabullar som du kan frysa och ta med på t.ex. picknick, ha som aptitretare eller som mellanmål! Du bakar ut din pizza fyrkantig, sätter på alla ingredienser och toppings, rullar ihop pizzan som en rulltårta och skär sedan lagom stora "bullar". Både lätt och smidigt!

Snabb Pizza med färdiga ingredienser

Visste du att?

  • Frutti di mare (havets frukter) är en av de äldsta pizzorna! Pizzan har fått sitt namn av italienska fiskare redan i början av 1700-talet.

  • Capricciosa som i Sverige är en pizza med tomat, ost, skinka och champinjoner är i Italien en pizza med tomat, kokt skinka, oliver, mozzarella, kronärtskockor och toppad med olivolja.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Mat och bakningstips

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13168 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se