Kontakta oss
Prisjakt
4.72 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Pepparkakor - 6 olika guider

Pepparkakor hör julen till! Denna lilla kaka i olika former är älskad av såväl stora som små. Prova att baka klassiska pepparkakor, en mjuk pepparkaka eller varför inte pepparkakstryffel i år?

4 av 5 (13 recensioner)
Pepparkakor - 6 olika guider
  • Förberedelser: 180 minuter
  • Tillagning: 25 minuter
  • Klart på: 205 minuter
  • 50-60 pepparkakor
  • Julrecept
Pepparkakor har ett uppskattat näringsvärde per kaka (6 gram) på
  • 27 kcal

Grundrecept på klassiska Pepparkakor

Det klassiska receptet på pepparkaksdeg.

Ingredienser

  • 720 gr vetemjöl
  • 180 gr strösocker
  • 150 gr rumstempererat smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1 ägg
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk mald kryddnejlika

Gör så här

  1. Dag 1 - Pepparkaksdeg
  2. Blanda alla ingredienser till en slät deg i en assistent eller för hand.
  3. Rulla in pepparkaksdegen i plastfilm och förvara i kyl över natten. Detta gör du för att hela degen ska få smak av kryddorna.
  4. Dag 2 - Baka ut kakorna
  5. Ta ut degen ur kylen ett par timmar innan du ska baka ut dina pepparkakor så att degen mjuknar lite.
  6. Blanda i 3-5 msk vatten i degen (den ska bli smidig, inte kladdig)
  7. Dela sedan pepparkaksdegen i 4 bitar och kavla ut i ca 1mm tjocklek. Stansa ut med valfria pepparkaksformar och lägg upp dem på mjölad ugnsplåt. Grädda ca 10 minuter i 200 graders ugn.
  8. Låt de färdiggräddade pepparkakorna svalna på ugnsgaller.

Fem viktiga tips för att lyckas med pepparkakor

  • Mät upp ingredienserna noggrant: Exakta mängder är viktigt för pepparkaksdegens konsistens och smak.
  • Temperera smöret: Se till att smöret är mjukt men inte smält när du börjar göra degen.
  • Använd kvalitetssirap: En bra sirap ger pepparkakorna deras karaktäristiska djupa smak och färg.
  • Var noga med ugnstemperaturen: Se till att ugnen är ordentligt förvärmd och håll ett öga på bakningen för att undvika att kakorna bränns.
  • Förvara pepparkakorna rätt: Lägg dem i en tättslutande burk för att behålla fräschören och krispigheten.

Hur grädda pepparkakor?

Var noggrann när pepparkakorna gräddas så de inte bränns. Beroende på hur tunt degen har kavlats ut behöver de olika tid i ugnen. Försök att göra alla pepparkakor på samma plåt så jämnstora som möjligt då har alla samma gräddningstid.
I receptet ovan rekommenderas det att grädda pepparkakorna i 200 graders ugn ungefär 10 minuter. Men håll koll innan då alla ugnar är olika. Pepparkakor bränns lätt. Låt pepparkakorna svalna på ugnsgaller när de är färdiga.

Hur blandar jag egen pepparkakskrydda?

Att blanda egen pepparkakskrydda är enkelt och ger det där lilla extra till dina pepparkakor. Kanel, ingefära, kryddnejlika och eventuellt kardemumma blandas ihop. Till receptet ovanför ska det vara 1 matsked av varje krydda. D
et går att använda malda kryddor men det blir allra bäst om om du mortlar själv. Ingefära och kanel kan vara lite knepigt att mortla själv men kardemumma och kryddnejlika är det inga problem att mortla.
Börja med att mortla kryddnejlika och kardemumma, blanda sedan i mald ingefära och kanel. F
örvara kryddblandningen i en tätslutande burk och använd till pepparkakorna. Kryddmixen är även god att ha i muffins eller varför inte i kladdkakan. Du kan köpa min egen blandning på pepparkakskrydda här >>>

Rånepepparkakor

Rånepepparkakor
Fantastiskt goda pepparkakorkakor med citron- och ingefärssmak som har sitt ursprung i Råneå i Norrbotten. Kakorna blir ganska hårda men ändå spröda och lite knäckiga, garanterat en favorit på kakfatet året om. Det är alltid roligt när vi får recept från kunder – det här receptet har Rut Sundén lämnat till oss.

Ingredienser - Receptet ger ca 150 pepparkakor

  • 2 dl sirap
  • 400 g smör
  • 600 g socker
  • 800 g vetemjöl
  • 2 msk cedroolja
  • 2 dl lätt vispad grädde
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kryddnejlika
  • 2-3 msk Torkad mald ingefära
  • Rivet citronskal
  • 1 ½ msk bikarbonat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Värm sirap, smör, socker, och cedroolja. Blanda i mjölet. Tillsätt resterande ingredienser och knåda till en deg. Linda in i plast och låt vila över natten.
  3. Rulla bollar, ca 1 ½ cm stora, lägg på plåt och platta till något. Lägg dem ganska glest, då de flyter ut till nästan dubbel storlek. Grädda kakorna i drygt en timme. Låt svalna på galler.

Skurna Pepparkakor

Skurna pepparkakor

Gör gärna pepparkaksdegen dagen innan du bakar dessa pepparkakor då hinner smakerna från kryddorna gifta sig med varandra. Toppa dem gärna med en citronkräm.

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl rörsockersirap
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk malda nejlikor
  • 2 tsk kanel
  • ½ tsk salt
  • 2 dl sötmandel
  • 1 dl mandelmjöl
  • 5 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Rör strösocker, farinsocker och smör smidigt, gärna med elvisp eller köksassistent.
  2. Blanda ner sirap, bikarbonat, ingefära, nejlika, kanel och salt.
  3. Hacka mandeln grovt och rör ner även den.
  4. Blanda ner mjölet, lite i taget, tills du får en jämn smet.
  5. Ta upp degen på bakbord, tryck ihop och forma till två avlånga rullar, ca 3-4 cm i diameter.
  6. Linda in rullarna i plastfolie eller bakplåtspapper och låt vila i kylskåp i minst 3 timmar, gärna över natten.
  7. Ta fram rullarna och skär i tunna skivor (3-4 mm)med en vass kniv. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  8. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 7-8 minuter, kyl på galler. Skurna pepparkakor går bra att frysa.
  9. Gör gärna pepparkaksdegen dagen innan du bakar dessa pepparkakor då hinner smakerna från kryddorna gifta sig med varandra.

Kladdkakemuffins med pepparkakssmak

Kladdmuffins med pepparkakssmak
Goda och kladdiga minimuffins med smak av choklad, valnötter och pepparkaka som passar bra till julkaffet.

Ingredienser - receptet ger ca 36 minimuffins

  • 100 gram + 50 gram mörk choklad
  • 125 gram rumsvarmt smör
  • 3 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk ingefära
  • 1/2 tsk nejlika
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 50 gram valnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryt 100 gram choklad i bitar och smält den i ett vattenbad eller i micron. Rör om då och då.
  3. Vispa smör, socker och vaniljsocker, och vispa sedan i ett ägg i taget.
  4. Rör ner den smälta chokladen.
  5. Vänd sedan ner siktat mjöl, kakao och kryddor.
  6. Hacka chokladen som är kvar samt valnötterna och vänd ner dem i smeten.
  7. Placera minimuffinsformar i en minimuffinsplåt, och spritsa smeten i formarna. Fyll dem till ungefär två tredjedelar.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-13 minuter. Muffinsarna ska vara kladdiga – de sjunker ihop och blir lite mer kompakta när de svalnar.

Mjuk Pepparkaka

Mjuk pepparkaka
Prova gärna att servera mjuk pepparkaka med en god ädelosttopping.

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2,25 dl filmjölk
  • 2,25 tsk ingefära, malen
  • 2,25 tsk nejlika, malen
  • 3 tsk kanel, malen
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 3 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Smörj och bröa en springform, ca 23-25 cm.
  4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Häll i filmjölk, nejlika, ingefära, kanel och bikarbonat och vispa till en jämn smet. Vänd ner mjölet och smöret.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter.
  6. Låt pepparkakan svalna i formen några minuter innan du tar lös kanten och lossar kakan från botten, låt sedan svalna helt på galler.

Pepparkakstryffel med choklad

PepparkakstryffelGoda, juliga tryfflar gjorda på mörk choklad, med smak av pepparkaka.

Ingredienser

  • 125 gram mörk choklad (70%)
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 gram florsocker
  • 25 gram smör
  • 1 tsk kanel, malen
  • 1/2 tsk kardemumma, malen
  • 1/2 tsk nejlika, malen
  • 1/2 tsk ingefära, malen

Gör så här

  1. Hacka chokladen grovt.
  2. Koka upp grädde och florsocker, sänk värmen och lägg i chokladen och smöret i bitar. Låt allt smälta ihop på svag värme.
  3. Rör ner kanel, nejlika, kardemumma och ingefära. Låt svalna och ställ sedan in i kylen några timmar.
  4. Ta ut ur kylen och forma små runda kulor av chokladen med händerna.
  5. Rulla i kakao eller florsocker. Ställ in tryfflarna i kylen och låt stelna.

Felsökning:

Pepparkakorna spricker: Har du haft i för mycket mjöl och för lite fett? En torr deg går att rädda med lite extra smör och sirap. Men se upp med FÖR mycket smör, då kan pepparkakorna flyta ut i kanterna när de bakas.
    
Kakorna blir brända i kanterna: Kanske har du haft plåten för högt upp i ugnen, eller gräddat dem en aning för länge? För mycket mjöl som fastnar på degen när du bakar ut kan göra att kakorna bränns lättare. Tips för att minska mjölmängden: kavla degen mellan två bakplåtspapper, sedan är det bara att dra av pappret och trycka ut pepparkaksdegen med formar.

Pepparkakorna flyter ut: Du har arbetat degen för länge och/eller haft i för mycket matfett. Om du kavlar ut den kylskåpskalla degen snabbt slipper du problemet.

Lyckas med mat tipsar om pepparkakor!

Här hittar du även recepten på de populäraste pepparkaksdegarna!

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13168 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se