Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Pecannötspaj

Recept på Pecannötspaj som innehåller rikligt med nötter och mycket socker. Pajen kan tyckas vara en riktig sockerbomb, men den är så fruktansvärt god att det är värt att synda för den! Denna paj är en av våra absoluta favoriter!

4.17 av 5 (83 recensioner)
Pecannötspaj

Pecannötspaj är gudomligt gott! Vårt recept erbjuder en krispig pajdegsbotten med pecannötter i en sammetslen sås med smak av kola. Pajen praktiskt taget som smälter i munnen! Inte konstigt att den är en av våra absoluta favoritpajer! Pecannötspajen tar ungefär 1,5 timmar att göra och ger dig 12-14 läckra pajbitar att bjuda på... eller äta själv!

Bild av: Elisabeth Holm @skatboet38

Bra produkter när du ska göra pecannötspaj:

  • Pajform - Hos oss hittar du stora- och små pajformar i olika modeller. Vi har pajformar med klassiska vågiga kanter och löstagbar botten som gör det enkelt att servera pajen hel. Kolla in vårt stora utbud och hitta din favorit här >>
  • Keramiska kulor - Keramiska kulor för bakning av t.ex. pajskal. Kulorna leder värme och hjälper till att förhindra blåsbildning och att degen krymper under gräddning. Du hittar keramiska bakningskulor här >>
  • Vaniljextrakt - Få till en god vaniljsmak med någon av våra vaniljextrakter. Testa till exempel vaniljsmak från Wilton används för att smaksätta dina bakverk. Den är helt färglös och passar utmärkt att smaksätta till exempel smörkräm eller bröllopstårtan.

Recept Pecannötspaj

Ingredienser

  • Förberedelser: ca 25 minuter.
  • Total tid ca: 1,5 timme
  • 12-14 Bitar
  • Pajskal
  • 3 dl vetemjöl
  • 120 gr smör
  • 3 krm strösocker
  • 3 msk vatten
  • Pecanfyllning
  • 120 gr smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk maizenamjöl
  • 3 dl ljus sirap
  • 1,2 dl strösocker
  • 3 krm salt
  • 2 ägg lätt vispade
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 175 gr finhackade pecannötter

Gör Pecannötspaj så här

  1. Pajskal
  2. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg. Tryck ut degen i en hög springform med löstagbara kanter eller en pajform med löstagbar botten.
  3. Vispa upp äggen lätt.
  4. Pensla pajskalet med lite av de uppvispade äggen och nagga i botten och på sidorna, ställ sedan in frysen tio minuter.
  5. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 graders ugn.
  6. Fyllning
  7. Koka upp smör, socker, sirap, vetemjöl, salt och maizenamjöl i en rostfri kastrull och låt det hela sjuda i tre minuter under omrörning.
  8. Finhacka pecannötterna men spara några till garneringen.
  9. Tag av från värmen och låt fyllningen svalna till rumstemperatur. Blanda sedan i nötter, vaniljextrakt och de lättvispade äggen.
  10. Slå fyllningen i det förgräddade pajskalet, toppa med de hela pecannötterna och grädda sedan pajen 35-40 minuter i 175 graders ugn.
  11. Kyl ner pajen i minst två timmar innan servering.

Lyckas med mat tipsar!

  • Servera pajen med en riktigt god, äkta vaniljglass eller en lättvispad grädde.
  • Du kan även servera pajen garnerad med Tahinigrädde! Blanda 2 matskedar tahini, 1 matsked vispgrädde och 2 matskedar brunt socker i en liten skål. Värm i mikrovågsugnen i ca 40 sekunder. Rör sedan om tills blandningen är jämn, utan klumpar. Kyl till rumstemperatur och häll sedan blandningen i en skål med 2,25 dl vispgrädde och 1 tsk vaniljextrakt. Vispa tills mjuka toppar bildas.
  • Du kan baka pajen dagen innan den ska serveras, den hinner bara gotta till sig lite extra!
  • För att göra en chokladverison av din pecannötspaj kan du smälta 75 g mörk choklad och blanda i det smörblandningen efter den kokat färdigt. Du kan även tillsätta 0,5 dl kakao i pajdejen! Ringla sedan över lite smält choklad på toppen. Mums!
  • Börjar din paj bli bränd på toppen men den inte är färdiggräddad? Ta aluminiumfolie och lägg över pajen i ugnen!
  • Använd keramiska kulor när du bakar ditt pajskal! Kulorna leder värme och hjälper till att förhindra blåsbildning samt att degen krymper under gräddning.
  • Gör pecannötstarteletter med hjälp av tartelettformar eller en praktisk tartelettsilikonform!
  • Vill du ha mer smarta tips på hur du ska lyckas med pajskalet? Kolla in vår Pajskalsguide!
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier EfterrättspajPajrecept

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13282 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se