Bra att ha till pajen
- Pajform - Vare sig du vill göra en rund paj, rektangulär eller enportionspaj så har vi formen du behöver! >>>
- Pajlockroller - Skapa fina & intressanta mönster på pajlocket med hjälp av denna roller >>>
- Salt - Salt är en liten men ack så viktig del av ett pajdegsrecept. Saltet är smakförhöjande och förstärker också mjölets gluten – vilket gör degen lättare att kavla. Flingsalt eller finsalt? Båda funkar lika bra! >>>
Bilderna till denna guide för pajdeg är tagna av Sandra Hällsten. Nedan följer ett recept för perfekt pajdeg med steg för steg-bilder och mängder av tips för att du ska lyckas med pajdegen!
Grundrecept Pajdeg
Vårt beprövade grundrecept på pajdeg, du kan enkelt byta ut vetemjöl mot ditt eget favoritmjöl.
- Förberedelser: 10 minuter.
- Tillagning: ca 20 minuter
- Klart på: 30 minuter och vila
- Receptet ger 4-6 portioner pajdeg
- Pâtisserie
- 370 kcal
Räcker till en pajform ca 24 cm i diameter
Ingredienser
- 3,5 dl vetemjöl
- 150 gr smör
- 2 msk kallt vatten
- 1 ägg till pensling
- 0,5 tsk salt
Gör pajdegen såhär
-
Sätt ugnen på 200°C
-
Mät upp mjölet och saltet.
-
Skär smöret i kuber och finfördela det i mjölet för hand eller i matberedare.
-
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
-
Tryck ut degen i en springform (ca 25 cm i diameter). Nagga degen med en gaffel. Låt sen degen stå svalt i 15-30 min, alternativt kan du ställa in den i frysen i några minuter.
-
Vispa upp ägget och pensla det på pajskalet innan förgräddningen.
-
Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.
Du kan byta ut en del av mjölet i pajdegen till ett grövre mjöl, till exempel Grahamsmjöl.
Skär smöret i kuber och finfördela det i mjölet för hand eller i matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Du kan använda en pajform, men även en springform eller pajform med löstagbar botten.
Antingen kan du kavla ut degen med lite mjöl och en vanlig kavel, eller så kan du trycka ut degen direkt i formen. Pajdeg är oftast så fet att formen inte behöver smörjas.
Nagga pajskalet med en gaffel innan du förgräddar det, annars kan det blåsa upp sig i ugnen.
Pensla pajskalet med ett uppvispat ägg och ställ in den i frysen en stund innan du förgräddar – detta för att skalet inte ska bli blött och mosigt om du använder en blötare fyllning.
Ett tips är att fylla pajskalet med okokta, gula ärter när man förgräddar det, så hålls skalet på plats i formen.
Det går alldeles utmärkt att förbereda en pajdeg, eller ett pajskal, och förvara det gräddat eller ogräddat i kylen.
Lyckas med mat tipsar!
- När du gör äggstanningen till pajens fyllning är det bra att koka upp mjölken och/eller grädden först. Detta gör man för att slippa vattniga ”blåsor” i pajen.
- Testa olika smaksättningar i degen: finhackade örtkryddor, rivet citronskal, torkad smulad chili, curry, kanel, paprikapulver, ingefära, sesamfrön eller finhackade nötter.
- Bakningskulor håller degen på plats! Klä formen – ovanpå degen - med bakplåtspapper och fyll på med bakningskulor. Då håller sig degkanterna på sin plats. Efter gräddning är det bara att lyfta upp papperet och diska av bakningskulorna som kan användas om och om igen!
- Undvik att knåda degen för länge, den blir svårkavlad! En pajdeg ska aldrig överarbetas.
- Så klär du formen med deg: Kavla ut degen, låt vila en stund. Kavla igen, rulla upp degen på kaveln och lägg över pajformen.
- En form i metall, exempelvis aluminium, leder värmen bättre än porslin och glas. Det gör pajskalet frasigare. Tänk på att grädda pajdegen lite längre om du använder en form av glas.
- Vill du skippa gluten eller skär du ner på kolhydrater? Pajdeg går att baka på många olika mjölsorter och olika mjölsorter ger olika resultat! Byt ut mjölet mot mandelmjöl eller havremjöl. Andra alternativ är rismjöl eller soyamjöl. En matsked fiberhusk gör pajbotten saftigare! Huvudregeln är att ju mindre protein mjölet innehåller, desto frasigare blir din pajbotten. Deg som är gjord på ett proteinfattigt mjöl, med cirka åtta procent protein, är också oftast det som är svårast att hantera. En pajdeg som baseras på fullkornsmjöl ger ett kornigare och mindre sprött resultat.
- Salt är en liten men ack så viktig del av ett pajdegsrecept. Saltet är smakförhöjande och förstärker också mjölets gluten – vilket gör degen lättare att kavla. Flingsalt eller finsalt? Båda funkar lika bra!
- Var noga med mängden vatten i din pajdeg. För stor mängd vatten gör degen kletig och med för lite vatten riskerar degen att spricka när du kavlar den.
- Lite socker i degen förhöjer både smak och färg på pajskalet. En deg som toppas med socker skapar en läcker crunch och en vackert glansig yta.
- Spraya din pajform med non-stick spray, ett sprayfett av vegetabiliska oljor som gör att pajbotten lossnar utan problem.
- Tillsätt saffran i smuldegen för en julig smulpaj med saffrans-smuldeg och t.ex. äppelfyllning.
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
.
Snabb leverans, bra varor. Inga konstigheter!