Mozartkulor
- Förberedelser: 10 minuter.
- Tillagning ca: ca 20 minuter
- Klart på: 30 minuter
- Receptet ger ca 80 kulor
- Pâtisserie
- 385 kcal
Ingredienser
- 500 g mandelmassa
- 1/2 dl mjölk
- 1 msk vaniljextrakt
- 125 g nougat
- 3 msk smör
- 150 gram choklad (mörk eller ljus)
Så här gör du mozartkulor
- Riv mandelmassan och blanda med mjölken och vaniljextraktet.
- Dela nougaten i små kuber.
- Platta till ungefär en tesked mandelmassa i handen, lägg en bit nougat i mitten, täck med mandelmassan och rulla till en liten kula. Lägg kulorna på galler.
- Smält chokladen tillsammans med smöret på valfritt sätt, rör då och då så blandningen inte blr för varm.
- Doppa kulorna i choklad-smörblandningen med hjälp av en pralingaffel. Lägg sedan mozartkulorna på ett avsvalningsgaller eller bakplåtspapper för att stelna.
- Ringla över lite smält nougat eller ljus choklad. Serveras rumstempererade.
Lyckas Med Mat tipsar om mozartkulor
Felsökning av mozartkulor
- Mandelmassan täcker inte nougaten. Om mandelmassan inte täcker nougaten beror det med stor sannolikhet på att du har en för stor bit nougat. Den enkla lösningen är att helt enkelt ta bort lite nougat om det är för mycket, eller från början skiva så tunna bitar som du kan. Huvudsaken är att nougaten täcks helt av mandelmassan.
- Chokladdekorationen smälter. När du har rullat klart dina mozartkulor så är det viktigt att låta dessa stelna och svalna, annars kommer chokladen du använder som dekoration att smälta och på så sätt inte bilda det fina mönster som du tänkt dig.
- Kulorna ser inte bra ut. Det kan vara svårt att få mozartkulor att se bra ut, speciellt om man gör för stora kulor. Ett stort tips är att satsa på att göra små kulor, och på det sättet blir de mycket snyggare och de blir dessutom fler!
Smaksätt mozartkulorna
Det bästa med mozartkulor är att man inte behöver hålla sig till originalreceptet utan kan smaksätta lite hur man själv vill! Prova smaksätta mozartkulorna med något av följande:
- Citrusskal – Ge mozartkulorna lite syrlighet med citron
- Mintchoklad – Istället för att använda vanlig blockchoklad kan du ta mintchoklad istället, eller blanda ner några droppar mintessens i den smälta chokladen
- Likör – Vill man ha lite extra sting i sina mozartkulor kan man testa att blanda ner valfri likör eller konjak i sin mandelmassa. Detta funkar både på egengjord mandelmassa och färdigköpt
- Nötter – Pistage och hasselnötter passar utmärkt ihop till mozartkulor
- Lakrits – Arbeta in lakritspulver i mandelmassan för en härlig smak av lakrits
- Apelsin och rom – Vill man ha en extra julig smak på sina mozartkulor så kan man arbeta in en skvätt rom och apelsinskal i mandelmassan
Lyckas Med Mat tipsar
- Ringla över lite smält nougat på mozartkulorna för en extra liten touch!
- För extra goda mozartkulor gör på egen mandelmassa, se vårt recept här >>>
- Testa byta ut nougaten mot en bit hasselnöt för lite extra ”crunch” i mozartkulorna!
- Strö över havssalt, chili och mandel över mozartkulorna för en lite ”vuxnare” smak!
Hur förvarar man mozartkulor?
Förvara mozartkulorna svalt, gärna i en lufttät burk. Har du mer än ett lager så använd bakplåtspapper mellan varje lager. Förvarar man mozartkulorna rätt så håller de sig i flera veckor.
Kan man frysa mozartkulor?
Det går bra att frysa mozartkulor. Frys dem inte bara för länge för då kan chokladen sockra sig och bli vit ovanpå (dock fortfarande ätbara).
Varför heter det mozartkulor?
Den första mozartkulan skapades år 1890 av den österrikiske konditorn Paul Fürst. Namnet fick tryffeln efter den kända kompositören Wolfgang Amadeus Mozart i samband med dennes hundraåriga dödsdag. På tyska heter mozartkulor ”Mozartkugel”, men det ursprungliga namnet är ”Mozart-Bonbon”.
Var kommer mozartkulor ifrån?
Mozartkulans skapare Paul Fürst kom från Österrike, och det var i den österrikiske staden Salzburg som ”Mozart-Bonbon” kom till. Än idag så har konditoriet Fürst ensamrätt att använda ordet ”original” i namnet, och kulorna skapas fortfarande på samma plats i Salzburg som de ursprungliga tryfflarna gjordes på.
Vad består mozartkulor av?
Mozartkulor består av endast 3 ingredienser vilka är choklad, nougat och marsipan. Men det är lätt att smaksätta tryfflarna med annat, till exempel konjak eller citron – lyckas med mat har flera tips på hur du kan smaksätta dina mozartkulor!
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
Kund
Underbart bud älskar allt