Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Recept på Mozartkulor

Mozartkulor är för många favoriten vad gäller julgodis! Denna klassiker har en given plats på julens dessertbord som tar lite tid att göra men är värt all möda. Vi tycker däremot att Mozartkulor är så goda så de passar vid många fler tillfällen än bara till jul.

3.81 av 5 (32 recensioner)
Recept på Mozartkulor

Mozartkulor

  • Förberedelser: 10 minuter.
  • Tillagning ca: ca 20 minuter
  • Klart på: 30 minuter
  • Receptet ger ca 80 kulor
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram mozartkulor
  • 385 kcal

Ingredienser

Så här gör du mozartkulor

  1. Riv mandelmassan och blanda med mjölken och vaniljextraktet.
  2. Dela nougaten i små kuber.
  3. Platta till ungefär en tesked mandelmassa i handen, lägg en bit nougat i mitten, täck med mandelmassan och rulla till en liten kula. Lägg kulorna på galler.
  4. Smält chokladen tillsammans med smöret på valfritt sätt, rör då och då så blandningen inte blr för varm.
  5. Doppa kulorna i choklad-smörblandningen med hjälp av en pralingaffel. Lägg sedan mozartkulorna på ett avsvalningsgaller eller bakplåtspapper för att stelna.
  6. Ringla över lite smält nougat eller ljus choklad. Serveras rumstempererade.

Lyckas Med Mat tipsar om mozartkulor

Felsökning av mozartkulor

  • Mandelmassan täcker inte nougaten. Om mandelmassan inte täcker nougaten beror det med stor sannolikhet på att du har en för stor bit nougat. Den enkla lösningen är att helt enkelt ta bort lite nougat om det är för mycket, eller från början skiva så tunna bitar som du kan. Huvudsaken är att nougaten täcks helt av mandelmassan.
  • Chokladdekorationen smälter. När du har rullat klart dina mozartkulor så är det viktigt att låta dessa stelna och svalna, annars kommer chokladen du använder som dekoration att smälta och på så sätt inte bilda det fina mönster som du tänkt dig.
  • Kulorna ser inte bra ut. Det kan vara svårt att få mozartkulor att se bra ut, speciellt om man gör för stora kulor. Ett stort tips är att satsa på att göra små kulor, och på det sättet blir de mycket snyggare och de blir dessutom fler!

Smaksätt mozartkulorna

Det bästa med mozartkulor är att man inte behöver hålla sig till originalreceptet utan kan smaksätta lite hur man själv vill! Prova smaksätta mozartkulorna med något av följande:

  • Citrusskal – Ge mozartkulorna lite syrlighet med citron
  • Mintchoklad – Istället för att använda vanlig blockchoklad kan du ta mintchoklad istället, eller blanda ner några droppar mintessens i den smälta chokladen
  • Likör – Vill man ha lite extra sting i sina mozartkulor kan man testa att blanda ner valfri likör eller konjak i sin mandelmassa. Detta funkar både på egengjord mandelmassa och färdigköpt
  • Nötter – Pistage och hasselnötter passar utmärkt ihop till mozartkulor
  • Lakrits – Arbeta in lakritspulver i mandelmassan för en härlig smak av lakrits
  • Apelsin och rom – Vill man ha en extra julig smak på sina mozartkulor så kan man arbeta in en skvätt rom och apelsinskal i mandelmassan

Lyckas Med Mat tipsar

  • Ringla över lite smält nougat på mozartkulorna för en extra liten touch!
  • För extra goda mozartkulor gör på egen mandelmassa, se vårt recept här >>>
  • Testa byta ut nougaten mot en bit hasselnöt för lite extra ”crunch” i mozartkulorna!
  • Strö över havssalt, chili och mandel över mozartkulorna för en lite ”vuxnare” smak!

Hur förvarar man mozartkulor?

Förvara mozartkulorna svalt, gärna i en lufttät burk. Har du mer än ett lager så använd bakplåtspapper mellan varje lager. Förvarar man mozartkulorna rätt så håller de sig i flera veckor.

Kan man frysa mozartkulor?

Det går bra att frysa mozartkulor. Frys dem inte bara för länge för då kan chokladen sockra sig och bli vit ovanpå (dock fortfarande ätbara).

Varför heter det mozartkulor?

Den första mozartkulan skapades år 1890 av den österrikiske konditorn Paul Fürst. Namnet fick tryffeln efter den kända kompositören Wolfgang Amadeus Mozart i samband med dennes hundraåriga dödsdag. På tyska heter mozartkulor ”Mozartkugel”, men det ursprungliga namnet är ”Mozart-Bonbon”.

Var kommer mozartkulor ifrån?

Mozartkulans skapare Paul Fürst kom från Österrike, och det var i den österrikiske staden Salzburg som ”Mozart-Bonbon” kom till. Än idag så har konditoriet Fürst ensamrätt att använda ordet ”original” i namnet, och kulorna skapas fortfarande på samma plats i Salzburg som de ursprungliga tryfflarna gjordes på.

Vad består mozartkulor av?

Mozartkulor består av endast 3 ingredienser vilka är choklad, nougat och marsipan. Men det är lätt att smaksätta tryfflarna med annat, till exempel konjak eller citron – lyckas med mat har flera tips på hur du kan smaksätta dina mozartkulor!

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Julgodis 2024Småkakor

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13281 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se