Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Morotskaka - 3 goda recept

Vi presenterar tre fantastiska recept på morotskaka som kommer att imponera på alla dina gäster. Våra recept är enkla att följa och ger dig perfekt resultat varje gång. Så låt oss börja med att utforska dessa läckra grundrecept.

3.6 av 5 (80 recensioner)
Morotskaka - 3 goda recept

Morotskakan har blivit en riktig klassiker på fikabordet. Här delar vi med oss av vårat bästa recept, plus några tips på hur du lyckas baka en saftig morotskaka med creme cheese frosting.

Lyckas med morotskakan:

Morotskaka

Recept saftig Morotskaka

  • Förberedelser: ca 20 minuter
  • Tillagning ca: ca 30 minuter
  • Klart på: 50 minuter
  • 10-15 bitar
  • Pâtisserie
Morotskaka har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
  • 350 kcal

Ingredienser

  • 2 dl florsocker
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl finrivna morötter
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Creeme cheese frosting:
  • 75 gr smör
  • 3 dl florsocker
  • 100 gr philadelphiaost
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 msk pressad limesaft

Så här gör du morotskaka:

  1. Blanda mjöl, kanel, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke.
  2. Vispa ihop smör och socker till en luftig smet. Blanda sedan i äggen och de torra varorna, när detta är väl blandat rör du ned de rivna morötterna.
  3. Smörj och bröa ett bakplåtspapper i en ugnsform (ca 20*30 cm). Häll i smeten och grädda i 175 grader, 25-30 minuter. Kontrollera med en provsticka om morotskakan är färdig
  4. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper och låt den svalna.
  5. Creme cheese frosting
  6. Vispa alla ingredienser till en ”fluffig” smet. Bred sedan ut frostingen på den väl avsvalnade kakan. Låt den färdiga kakan stå i kylen en halvtimme innan du skär upp den, ät och njut.
Alla ingredienser till morotskaka.
Ingredienser i en skål.
Blanda sist i de rivna morötterna.
Morotskaka redo att gräddas.
Morotskakan är färdiggräddad.
Morotskaka med frosting på.

Några varianter på Morotskakor

  • Hackade nötter: Blanda i 1-1,5 dl hackade valfria nötter förslagsvis, valnötter, pecannötter eller hasselnötter.
  • Russin: 0,5-1 dl russin, låt dem gärna ligga i 2 msk mörk rom tio minuter innan du blandar dem i smeten.
  • Kokos: 0,5-1 dl rostade kokosflingor
  • Prova smaksätta frostingen med: 1-2 tsk mald kanel eller 0,5-1 tsk mald ingefära eller 1-2 msk pressad lime och limezest.

4 tips för att lyckas med din morotskaka

Klä formen med bakplåtspapper

För att undvika att morotskakan fastnar i formen, är det viktigt att använda ett bakplåtspapper i botten. Vi brukar även smörja och bröa hela formen, inklusive bakplåtspappret, för att verkligen vara på den säkra sidan. Om du har tänkt baka morotskakan i en rund bakform så har vi ett litet tips! Placera bakformen på ett ark bakplåtspapper. Rita av formen genom att markera ut formen på bakplåtspappret med en penna. Klipp ut cirkeln och placera den i formen. Och kom ihåg - smörj både formen och bakplåtspappret samt bröa.

Hur får jag morotskakan att bli extra saftig?

För att få en extra EXTRA saftig morotskaka så är det några ingredienser du inte får missa att tillsätta:

Brunt socker (farinsocker)
I många recept så sötar man morotskakan med enbart strösocker, vilket i sig är bra och gör kakan söt och god - men strösocker gör inte mer än så utan sötar enbart kakan men tillför inget mer. Med brunt socker (farinsocker) får du både en sötare kaka men även mycket smak samt att det gör kakan saftigare. Brunt socker är verkligen ett måste!

Äppelmos eller ananas
Ja - du läste rätt! För att förhindra att kakan blir blöt och/eller fet så kan du tillsätta lite äppelmos. Du kan också använda krossad ananas! Båda dessa smaker passar perfekt ihop med brunt socker och goda kryddor - testa och du kommer inte att bli besviken.

Kan jag göra morotskakan i förväg?

Morotskaka är en sån där kaka som bara blir godare om den får stå någon dag. Så baka den gärna minst en dag innan du tänkt servera den. Då hinner smakerna och glasyren sätta sig ordentligt. Och du får en ännu godare och saftigare morotskaka att bjuda på. Servera gärna kakan rumstempererad.

Varför ska jag riva morötterna själv?

Det absolut viktigaste tipset kommer här, ett steg du absolut inte vill hoppa över - använd dig av fräscha morötter som du river själv. Att köpa färdigrivna morötter på påse kan verka som en enkel lösning, men dom är alldeles för torra och hårda i jämförelse med hela rivna morötter. När du river morötterna kommer du att märka hur saftiga de är - perfekt till din morotskaka helt enkelt! Ett av våra absolut bästa tips för att morotskakan ska bli sådär saftig och god är att finriva morötterna själv.

Hur gör jag cream cheese frosting?

Ingen morotskaka utan en krämig frosting på toppen. Allt du behöver är 5 ingredienser och du hinner vispa ihop den under tiden som din morotskaka gräddas. Här hittar du guiden till vårt allra bästa recept på cream cheese frosting! Det kan vara enklare att tillföra frosting om morotskakan stått i kylskåpet ett tag. Vi rekommenderar att du ställer morotskakan i kylskåpet ca 15 minuter före du tillsätter frosting, om du har möjlighet.

Hur länge håller morotskakan?

Morotskakan håller i kylskåp i ca 5 dagar. Den går även att frysa in, då håller den i ca 3-6 månader.

Morotskaka i långpanna

Att baka morotskaka i långpanna är både enkelt och praktiskt. Dubblera receptet ovan så fyller det en långpanna. Använd plåten med högre kanter som oftast följer med ugnen. Att baka i långpanna är perfekt när du vill fylla frysen eller väntar många gäster. Till exempel ill kalas, babyshower eller student. Kakan blir både saftig och hög.

Morotskaka med kokos och lime

Ett något annorlunda recept på morotskaka med valnötter och en liten nyans av lime.

Ingredienser

  • Ger ca 20-30 bitar morotskaka
  • Morotskaka
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk mald muskotnöt
  • 0,5 tsk mald kryddpeppar
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl kokosflingor blötlagda i 2 msk vatten
  • 2 dl hackade valnötter
  • 4 ägg
  • 5,5 dl florsocker
  • 3 dl neutral matolja
  • 1 burk på 425 gr, krossad ananas väl avrunnen
  • 5,5 dl fint rivna morötter
  • Limekräm
  • 3 dl florsocker
  • 75 gr rumstempererat smör
  • 200 gr philadelphiaost
  • rivet skal från en lime (endast det gröna)
  • Saften från en lime

Gör såhär

  1. Förvärm ugnen till 175 grader. Klä en djup ugnsplåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda alla torra ingredienser utom sockret i en stor bunke.
  3. Vispa ägg och socker en minut, rör ned oljan försiktigt i äggsmeten.
  4. Slå äggsmeten över de torra ingredienserna. Blanda i kokos, ananas, och de rivna morötterna. Blanda om ordentligt.
  5. Slå upp smeten på plåten, grädda i ca 50 minuter. Kakan är färdig när det inte fastnar något på din provsticka.
  6. Kyl kakan och bred ut limekrämen, skär i bitar och njut.
  7. Limekräm
  8. Vispa ihop alla ingredienser till en slät kräm.
  9. Denna morotskaka blir underbart saftig och god. Det som blir över fryser man bara in i burkar med bakplåtspapper i mellanlagrena.

Dubbel Morotskaka

Försvinnande god och saftig morotskaka i två lager fylld och toppad med ostkräm, smaksatt med limefrukt, på bilden med hackad mandel på toppen.

Ingredienser

Dubbel Morotskaka

  • Ger ca 30 bitar morotskaka
  • Morotskaka
  • 4 ägg
  • 100 gr smör
  • 4 dl socker
  • 6 dl finrivna morötter
  • 1,5 dl krossad, avrunnen ananas
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Ostkräm
  • 225 g smör
  • 9 dl florsocker
  • 300 g philadelphiaost
  • 4,5 tsk vaniljsocker
  • 4-5 msk pressad limesaft
  • Rivet skal från en lime

Gör såhär

  1. Vispa ihop smör och socker till en luftig smet och blanda sedan i äggen.
  2. Blanda mjöl, kanel, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker och vispa ner det i smeten. När allt är väl blandat rör du ner de rivna morötterna och ananaskrosset.
  3. Smörj ett bakplåtspapper och lägg på en ugnsplåt (ca 30*40 cm). Häll i smeten och grädda kakan i 175 grader, i ca 30-35 minuter.
  4. Stjälp upp kakan och låt den svalna.
  5. Vispa alla ingredienser till ostkrämen till en fluffig smet.
  6. Dela den väl avsvalnade kakan på mitten, bred ut generöst med ostkräm på den ena halvan och lägg sedan på den andra halvan så att du får en tårta. Bred resten av krämen uppe på och runtom kakan. Strössla med hackad mandel eller nötter efter smak.
  7. Låt gärna den färdiga kakan stå i kylen i minst en halvtimme innan den ska ätas så blir den lättare att skära.

Hur du gör en annorlunda morotskaka i silikonform

I filmen ser du hur du kan baka morotskaka i en silikonform.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Småkakor

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13266 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se