Kontakta oss
Prisjakt
4.69 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Jordgubbstårta - Recept & guide

Glöm sillen och färskpotatisen - det viktigaste på midsommarbordet är såklart jordgubbstårta! Här har vi samlat ett gäng snygga jordgubbstårtor som passar perfekt som midsommartårta.

3.94 av 5 (17 recensioner)
Jordgubbstårta - Recept & guide

Jordgubbstårta är en riktig klassiker och älskad av många! Här följer recept på en klassisk tårta, men också tips på hur du kan variera jordgubbstårtan med olika fyllningar. En klassisk jordgubbstårta innehåller tårtbottnar, vaniljkräm, sylt, grädde och färska jordgubbar. Vill du göra en tårta med jordgubbsmousse istället så hittar du det här!

Klassisk jordgubbstårta

  • Förberedelser: ca 40 minuter
  • Tillagning: ca 50 minuter
  • Klart på: 1,5 timme
  • 8 bitar
  • Pâtisserie
Jordgubbstårta har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
  • 230 kcal

Ingredienser

  • Tårtbotten:
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 165 g ägg (ca 3 st)
  • 225 g strösocker (2 1/2 dl)
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 160 g vetemjöl (2 3/4 dl)
  • 50 g potatismjöl (3/4 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 citron, skalet
  • 1 krm salt
  • Vaniljkräm:
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 90 g äggulor (ca 5-6 st)
  • 100 g strösocker (ca 1 dl)
  • 35 g majsstärkelse, t. ex. Maizenas (ca 1/2 dl)
  • 20 g smör
  • 1/2 krm salt
  • Jordgubbssylt:
  • 1 kg frysta eller färska jordgubbar
  • 4 1/2 dl syltsocker
  • 3 msk limesaft (kan uteslutas)

Så här gör du

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform 18-20 cm i diameter med bakplåtspaper eller smöra och bröa formen.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
  3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och poröst.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och potatismjöl i en bunke. Sikta sen ner lite i taget i äggsmeten och vänd samman med en slickepott, omväxlande med smörmjölken. Tillsätt rivet citronskal och salt.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provstickam den ska inte vara kletig i mitten.
  6. Låt kakan svalna helt innan du skär i den.
  7. Vaniljkräm: Dela vaniljstånen på längden och skrapa ur fröna.
  8. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och vaniljstång. Ta av från plattan och låt dra 5-10 minuter.
  9. Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
  10. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt tills den tjocknat. Vispa hela tiden.
  11. Ta kastrullen från plattan, rör i smöret och tillsätt saltet.
  12. Låt krämen svalna. Förvara i kylskåp.
  13. Jordgubbssylt: Rensa jordgubbarna om du använder färska. Dela eventuellt i halvor.
  14. Lägg jordgubbar och syltsocker i en kastrull, koka upp på medelvärme och låt småkoka i ca 10 minuter. Rör om då och då.
  15. Låt svalna. Förvara i en burk i kylskåp. Se till att alltid använda rena redskap i sylten så håller den längre.
  16. Montering: Börja med att lägga en liten klick vaniljkräm i mitten på ett tårtfat och lägg på första botten. Detta gör att tårtan inte glider omkring på fatet. Pensla eller droppa lite saft eller sockerlag på botten för att få den extra saftig. Bred sen på et tjockt lager vaniljkräm och lägg på nästa tårtbotten, pensla på saft och bred på ett lager sylt, skiva eventuellt färska jordgubbar och lägg ovanpå sylten.
  17. Lägg på den sista botten och bred på ett tjockt lager grädde på toppen av tårtan och jobba ner grädden på sidorna. Lättast är att använda en vinkelpalett på toppen och en rak palett på sidorna. Spritsa en krans på toppen och fyll på med skivade färska jordgubbar på mitten. Använd till exempel Exxents stora stjärntyll. Dekorera med myntablad och eventuellt oxalis.
Vaniljkräm på tårtbotten.
Jordgubbssylt och jordgubbar på tårtbotten.
Grädde på tårtan.
Tårtan helt täckt med grädde.
Spritsad grädde på tårtan.
Färdigdekorerad jordgubbstårta med grädde och bär.
Bilder: Cecilia Hagerling Larsson

Tips för tårtbotten

Vispa upp ägg och socker riktigt ljust och luftigt för att få lätta och luftiga bottnar. Låt kakan svalna lite när den är färdiggräddad och lossa den sedan från formen. Vänd då botten upp och ner. På så sätt får du en så rak tårtbotten som möjligt. Använd gärna en ställbar anslagsring för dina bottnar. Dela tårtbottnen när den är helt sval, använd en tårtskärare för att lätt få helt jämna anslag. Vid montering kan du pensla bottnarna med jordgubbssaft eller sockerlag för att få extra saftiga bottnar. Snåla inte med fyllningen och montera med fördel tårtan dagen innan, men stryk upp tårtan med grädde och dekorera med bär samma dag innan servering. Då blir tårtan som godast! När du monterar tårtan är ett tips att lägga den understa botten överst för att få en så rak tårta som möjligt. Fler tips och tricks för hur du lyckas med tårtbotten kan du ta del av här.

Tips för vaniljkrämen

Byt ut vaniljstången mot 2 tsk mortlade kardeumummakärnor för en god kardemummakräm. Vispa upp krämen med en skvätt grädde om den är för hård vid monteringen.

Tänk på att vispa i mjölken hela tiden i kastrullen så den inte bränner vid, bäst är att använda en sauteuse som har rundade kanter.

Tips för jordgubbssylten

Byt ut jordgubbarna mot andra bär eller blanda olika bär till en god sylt.

Variera din jordgubbstårta

Din jordgubbstårta kan du variera på massor av olika sätt. Här har vi listat några förslag.

Variera bottnarna:

  • Tillsätt kardemumma
  • Tillsätt rivet citronskal
  • Tillsätt riven kokos

Variera sylten:

  • Använd en annan bärsylt, t. ex hallonsylt
  • Gör en rabarberkompott
  • Fyll med lemon curd, passionsfrukt, fläder eller hallon
  • Gör en citron- eller bärmousse

Variera vaniljkrämen:

  • Tillsätt 2 tsk mortlade kardemummakärnor istället för vaniljkräm och du har en jättegod kardemummakräm! Du kan ocksp ersätta 2,5 dl mjölk mot en bärpuré så får du en bär- och vaniljkräm.

Variera grädden med:

  • Färskostmousse, yoghurtgrädde eller italiensk maräng.
  • Tillsätt eventuellt lite cream fix eller en nypa bakpulver i grädden när du vispar upp den för att få en slätare och mer lättjobad grädde.
  • Smaksätt grädden med vanilj, kardemumma, citronzest eller punsch.

Övrig piffning:

  • Strö över kaksmulor eller kanderade nötter på toppen precis innan servering för extra crunch.
  • Riv över lite limeskal för mer fräschör.
  • Addera andra bär så som färska hallon, blåbär vinbär eller örter som mynta eller basilika.
  • Behöver du frakta tårtan? Köp en stadig tårtkartong!
  • Servera tårtan på ett fint tårtfat.

Midsommarnattsdröm

Jordgubbstårta

Den här läckerbiten innehåller rabarbermousse, jordgubbschiboust smaksatt med amaretto, rabarber- och jordgubbskompott samt jocondebottnar. Dekoren består av jordgubbar samt italiensk maräng. Bild inskickad av: Felicia Lorentzon.

Sommarbröllopstårta

Sommarbröllopstårta

En somrig bröllopstårta i tre våningar med nakna kanter. Dekorerad med torkad brudslöja och röda bär i form av hallon, jordgubbar och vinbär. Fylld med vaniljbottnar, hallon pannacotta och vaniljkräm. Bild inskickad av: Wilma Lagmyr.

Midsommardröm

Jordgubbstårta

Jag älskar att baka och äta jordgubbstårta på sommaren! Men jag gjorde tårtan till en naked caket! Den här vackra tårtan innehåller mycket vispgrädde och färska jordgubbar! Bild inskickad av: Janette Vuolteenaho.

Jordgubbsbomb

Jordgubbsbomb

Klassisk prinsesstårta med jordgubbsexplosion! Täckt i rosa marsipan. Bild inskickad av: Matilda Nordström.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13188 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se