Kontakta oss
Prisjakt
4.72 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Glaze och Grillsås

Glaze och grillsås används till att pensla maten du grillar eller steker. Detta för att få en vacker färg och god smak. Du kan använda halva satsen till att pensla det du grillar och andra hälften till sås.

3.38 av 5 (13 recensioner)
Glaze och Grillsås

Gör din egen glaze när du ska grilla - det är verkligen värt det! Om du penslar köttet med en glaze när du grillar så ger den köttet både god smak och en fin färg. Du kan såklart även använda glaze till grönsaker, kyckling och fisk. Glaze som blir över kan du använda som sås vid servering.

Glaze eller marinad?

En glaze penslar du på maten under tillagningen. En glaze ska inte vara för tunn utan lite trögflytande, nästan tjock, för att den ska stanna kvar och absorberas av t.ex. köttet när du penslat på den. Glaze ger maten en lite kladdig yta och ska penslas på i slutskedet av tillagningen.

En marinad är en lite tunnare kryddig sås som du lägger t.ex. köttet i minst ett par timmar före tillagning. Någon sorts syra i lagom mängd kan bidra till saftigare kött - t.ex. lite citron eller vinäger. Testa gärna vår fräscha Champagnevinäger från Werners Gourmetservice! Lite sötma förstärker de andra smakerna och blir riktigt gott i marinad, t.ex. honung eller socker.

Här har vi samlat många goda recept på glaze, marinad och grillsås som passar perfekt till grillsäsongen - du hittar garanterat en favorit!

Lyckas med mat tipsar!

Mango- och ingefäraglaze

Mango- och ingefäraglaze fungerar till det mesta där man vill ha en sötsur, kryddig smak. Prova gärna blanda ett par matskedar i salladen precis innan du serverar den eller servera den som dipsås till chips.

Tillagningstid: 30 minuter

Ingredienser

Mango- och ingefäraglaze

  • 1 gul lök, finhackad
  • 50 gr skalad och riven morot
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 mango skalad och finhackad
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 50 gr inlagd ingefära, går bra att använda färsk men minska mängden lite då
  • 1-3 urkärnade och finhackad röda chilis efter smak
  • salt

Gör såhär

  1. Fräs lök, vitlök och morötter mjuka i olivoljan. Tillsätt resterade ingredienser.
  2. Sjud i ca 15 minuter tills allt är mjukt.
  3. Mixa med stavmixer eller i matberedare till en slät sås och smaka av med salt.
  4. Förpacka i rena burkar med tättslutande lock, håller i kylen ca 3 veckor.
  5. Denna glace fungerar till det mesta där man vill ha en sötsur, kryddig smak. Prova gärna blanda ett par matskedar i salladen precis innan du serverar den eller som dipsås till chips.

Lime sweetchiliglaze

Ingredienser

Lime sweetchiliglaze

  • 3 dl sweetchilisås
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 2 msk asiatisk fisksås
  • saft från 2 limefrukter

Gör såhär

  1. Blanda alla ingredienser till glazen.
  2. Smaka eventuellt av med mer fisksås för mera sälta.
  • En sötsur sweetchiliglaze som passar till nästan all slags mat. Perfekt att använda som sås till fisk och skaldjur

Hoisin marinad

En asiatiskinspirerad marinad med hoisinsås som ger spännande smak till både kyckling och fläskkött.

Ingredienser

Hoisin marinad

  • 4 msk hoisinsås
  • 4 msk japansk soya
  • 2 msk sweetchilisås
  • 2 msk mörkt muscovadosocker

Gör såhär

  1. Skaka alla ingredienser i en kryddshaker.
  2. Använd till grillat fläskkött och kyckling.

Fläskfilémarinad

Senapspulver, spiskummin, lime och ingefär samsas i en god och enkel marinad för fläskfilé som även passar riktigt bra till kyckling.

Ingredienser

Fläskfilémarinad

  • 0,5 dl raps eller olivolja
  • 1 msk senapspulver
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk vitlökspulver
  • saften från en lime
  • 3 msk riven färsk ingefära

Gör såhär

  1. Mixa alla kryddor i en blender eller kryddshaker.
  2. Blanda i sirap och olja.
  3. Marinera fläskfilén över natten i en kraftig tättslutande plastpåse.
  4. Torka av köttet innan du grillar.

Ingefärsmarinad

En smakrik ingefärsmarinad som passar till fläskkött och kyckling. Ingefära tillsammans med apelsin, vitlök och soja blir en magisk kombination!

Ingredienser

Ingefärsmarinad

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk senapspulver
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk socker
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk japansk soja
  • 0,5 dl färskpressad apelsinjuice
  • 3 msk riven färsk ingefära

Gör såhär

  1. Mixa alla ingredienser i en blender.
  2. Marinera köttet över natten i en kraftig tättslutande plastpåse.
  3. Torka av köttet innan du grillar.
  4. Marinaden passar till kyckling och fläskkött.

Kalbimarinad

Denna glaze används till de klassiska koreanska revbensspjällen, Kalbi. Den passar även utmärkt som glaze till allt fläskkött och till kyckling.

Ingredienser

Kalbimarinad

  • 1 dl strösocker
  • ½ dl risvinäger
  • 30 gr fint strimlad färsk ingefära
  • 1 klyfta vitlök fint strimlad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 dl vatten
  • 1-2 msk maizenamjöl
  • 2 msk mörk sesamolja
  • 3 msk japansk soya
  • salt

Gör såhär

  1. Bryn sockret och sesamfrö till ljus karamell i en kastrull.
  2. Rör i lök, vitlök och ingefära.
  3. Slå på vinäger, vatten och buljongtärningen.
  4. Låt koka i ett par minuter och red av med maizenamjöl och smaka av med soya.
  5. Tillsätt salt och rör ned sesamoljan.
  6. Grundreceptet räcker till två hela kycklingar eller till 2 kg revbensspjäll.
  7. Kalbi - marinera tunna revbensspjäll eller kamben över natten, i en marineringspåse.
  8. Indirektgrilla på låg värme tills benen går lätt att dra isär.

Ingefärsglaze med rosmarin

Ingefära och rosmarin är två smaker som går ihop väldigt väl. Detta är en enkel och smakrik ingefärsglaze som du kan ha till grillat fläskkött, grönsaker, fet fisk eller kyckling.

Ingredienser

Ingefärsglaze

  • 1 dl strösocker
  • ½ dl äpplecidervinäger
  • 50 gr fint strimlad färsk ingefära
  • 1 vitlökklyfta fint strimlad
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • Urkärnad och fint strimlad färsk röd chili efter smak
  • 4 dl vatten
  • 2 msk maizenamjöl
  • 2 msk finhackad färsk rosmarin
  • salt

Gör såhär

  1. Bryn sockret till en ljus karamell i en rostfri kastrull.
  2. Rör i chili, vitlök och ingefära.
  3. Slå på vinäger, vatten och buljongtärningen.
  4. Låt koka i ett par minuter och red av med maizenamjöl och smaka av med salt.
  5. Låt svalna och rör ned rosmarin.
  6. Detta recept är ursprungligen från Jonas Borsséns kokbok, Absolute Heat som vi har ”hottat” till med mer ingefära och chili. Glacen räcker till två hela kycklingar och håller ett par veckor i kylskåp och är en av våra favoriter till grillad kyckling och grillat fläskkött.

Fivespice med marinad

Marinera köttet över natten och grilla sedan på en utegrill. Det blir riktigt gott!

Ingredienser

Fivespice med marinad

  • 0,5 dl japansk soja
  • 0,5 dl torr sherry
  • 1 dl fint riven gul lök
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 2 tsk tigersås
  • 1 msk mörk sesamolja

Gör såhär

  1. Blanda alla ingredienser.
  2. Prova marinera några skivor karré i en plastpåse, minst 6 timmar. Helst över natten, vänd påsen några gånger under tiden.
  3. Grilla på en utegrill och njut.

Glaze med plommon

Denna glace av plommon passar bäst till kyckling och fläskkött. Spara hälften och blanda med crème fraiche för en riktigt god grillsås.

Ingredienser

Glaze med plommon

  • 1 dl strösocker
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 3 dl vatten
  • 1 kycklingbuljong tärning
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 1 urkärnad, hackad spansk peppar
  • 200 gr urkärnade hackade plommon
  • 1-2 msk maizenamjöl till redning
  • salt

Gör såhär

  1. Smält sockret till en ljus karamell.
  2. Tillsätt alla ingredienser utom mjölet och koka i 10 minuter.
  3. Mixa glazen till en slät sås med en handmixer.
  4. Rör ut mjölet i 2 msk vatten och red glazen till en simmig konsistens.
  5. Smaka av med salt.

Lingonketchup

Till detta recept på lingonketchup har vi hämtat inspiration från Jonas Borsséns kokbok Eat the heat. Lingonens höga syrainnehåll passar bra ihop med den spanska pepparn! Servera till grillat kött eller prova den som glaze när du grillar grönsaker.

Ingredienser

Lingonketchup

  • 3 dl lingon
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1-3 st spansk peppar, urkärnad
  • 1 tsk tigersås
  • 2 tsk riven ingefära
  • 0,5 höns buljongtärning
  • Salt efter smak

Gör såhär

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud 5-8 minuter under lock.
  2. Mixa med mixerstav till en slät sås, låt svalna.
  3. Servera till grillat vilt eller nötkött.
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Grillrecept

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13156 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se