Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Blanda egen Likör

Gör dina egna likörer, det är både lätt och roligt! Goda likörer kan du göra av bär, frukter och örter och de ska innehålla minst 100 gram socker per liter.

3.74 av 5 (23 recensioner)
Blanda egen Likör

Bra produkter när du ska göra egen likör:

Likör är en söt alkoholhaltig dryck med mellan 15-40% alkohol, och den ska innehålla minst 100 gram socker per liter. Likör kan du göra av bär, frukter, blommor, örter m.m. Likör dricks som den är eller över is, men många sorter passar även bra till kaffet och i drinkar.

Blåbärslikör

Blåbäret är ett nyttigt och välsmakande bär som tillsammans med alkoholen får en väldigt intensiv smak. Bäst blir det om du kan göra likören med färska blåbär.

  • Förberedelser: ca 15 minuter
  • Tillagning: ca 10 minuter
  • Klart på: 25 minuter
  • 2 liter
  • Drinkar
Blåbärslikör har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
  • 250 kcal

Blåbärslikör

Ingredienser till blåbärslikör

  • 2 kg blåbär
  • 1 kg socker
  • 2 msk färskpressad citron
  • 0,5 tsk bockhornsklöver frön
  • 0,5 vaniljstång snittad på längden
  • 5 dl vodka eller renat
  • 3 st grovt krossade nejlikor
  • 1 grovt krossad kanelstång

Så här blandar du blåbärslikören

  1. Blanda blåbär och socker och mosa samman med en gaffel.
  2. Passera massan genom en grov sil eller fint durkslag.
  3. Blanda i citronsaften, vaniljstången och koka upp i en rostfri kastrull. Låt svalna.
  4. Häll i 2,5 dl klar sprit, nejlikor och kanel. Låt dra 20 min.
  5. Blanda därefter i 2,5 dl sprit till och sila igen innan du häller upp på flaska. Vänd flaskorna några gånger per dag under de följande dagarna. Likören mognar efter ca 3 månader. Likören har en mycket intensiv smak och kan med fördel användas i eller drickas till olika desserter.

Rabarberlikör

En härligt frisk likör med smak av rabarber och vanilj! Godast blir likören om du använder dig av försommarens späda rabarber.

Ingredienser

Rabarberlikör

  • 5 dl finskuren späd rabarber
  • 4 dl vodka
  • en liten bit vaniljstång
  • 1 1/2 - 2 dl vit sirap

Gör såhär

  1. Lägg rabarber och vodka i en glasburk och skaka. Låt stå 2 veckor, lägg sedan ned vaniljstången och låt likören stå 2 veckor till. Skaka om då och då.
  2. Sila av vodkan, filtrera och smaka av med sirapen tills du tycker att likören är lagom söt.
  3. Slå upp i flaskor. Likören blir bättre och bättre ju längre den lagras i flaskorna, men låt den stå mörkt och svalt.

Körsbärslikör

Prova att göra din egen körsbärslikör! Körsbärslikör är en klassisk dryck och är god att servera till dessert.

Ingredienser

Körsbärslikör

  • 1 kg saftiga körsbär
  • 600 g socker
  • 1 liter okryddat brännvin

Gör såhär

  1. Varva bär och socker i en 2 liters glasburk, med tätt lock, slå sedan spriten över skruva på locket och ställ burken svalt och mörkt.
  2. Vänd burken en gång per dag tills allt socker har löst sig, låt den sedan stå i 4-6 månader.
  3. Sila likören försiktig genom en sil och sedan ett melittafilter och slå upp i flaskor.
  4. Likören blir bättre och bättre ju längre den lagras i flaskorna, men låt den stå mörkt och svalt.

Sockerlag

Sockerlag använder du till olika drinkar och likörer och du gör den snabbt och enkelt med endast 2 olika ingredienser.

Ingredienser

Sockerlag

  • 400 gr socker
  • 200 gr (ca 2 dl) vatten

Gör såhär

  1. Koka upp och låt koka tills sockret löst sig och du har en klar och genomskinlig sockerlag.
  2. Du kan även mäta temperaturen som ska vara 105-107 grader på en sockerlag till drinkar och olika typer av bakverk.
  3. Sockerlagens koncentration mäts normalt i Baumégrader, med en sockehaltsmätare, där 1 Baumégrader är = 100 gram socker per liter vatten och 37 Baumégrader = 1000 gr socker per liter vatten.
  4. Lagen har en hållbarhet på några dagar om den förvaras i kylskåp.

Cointreau

Cointreau en fransk brandybaserad likör med citrussmak som passar perfekt som avec eller som smaksättare. God i drinkar!

Ingredienser

Cointreau

  • 75 cl vodka
  • 2 apelsiner helst en pomerans
  • 10 basilikablad
  • 1 msk grovt krossade korianderfrön
  • Likörbody eller vit sirap

Gör såhär

  1. Häll vodkan i en stor glasburk med lock.
  2. Sätt apelsinen och kryddorna i en ren nätpåse, dra åt påsen med ett snöre.
  3. Fäst snörändarna i kanten på burken genom att hänga dessa utanför och skruva fast locket. Apelsinen och kryddorna ska då hänga alldeles ovanför spriten
  4. OBS! Får ej ta i spriten (då blir det beskt)!
  5. Låt hänga i 7 dagar.
  6. Blanda i likörbody (se recept nedan) eller vit sirap tills det är lagom sött.

Ägglikör

Gör din egen ägglikör genom att följa detta enkla recept. Ägglikör passar perfekt till kaffet eller som ingrediens i drinkar.

Ingredienser

Ägglikör

  • 10 äggulor
  • 400 gr florsocker
  • 3 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 flaska vodka eller brännvin
  • Likörbody eller vit sirap

Gör såhär

  1. Snitta upp och skrapa ur vaniljstången, tillsätt skrapet och stången i mjölken och koka upp. Låt kallna. Ta upp vaniljstången.
  2. Vispa äggulor och florsocker, rör ner den kalla mjölken. Rör till blandningen blir helt slät.
  3. Rör långsamt och försiktigt i spriten. Se till att vätskorna är lika kalla annars kan det skära sig.
  4. Låt helst likören stå kallt ett par veckor, men man kan dricka den direkt.
  5. Blanda i likörbody (se recept nedan) eller vit sirap tills det är lagom sött.

Likörbody

Enkel likörbody som du kan använda när du blandar egen likör eller gör desserter. En likörbody använder du istället för socker när du blandar likörer.

Ingredienser

Likörbody

  • Del 1
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 krm citronsyra
  • Del 2
  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten

Gör såhär

  1. Koka 2 dl vatten, 3 dl socker och citronsyran på svag värme i 20 minuter.
  2. Sjud 2 dl socker och 1 dl vatten tills det klarnar, ca en minut.
  3. Blanda de olika koken.
  4. Häll upp på en ren flaska.
  5. Förvaras i kylskåp.
  6. Använd denna sockerbas när du blandar egen likör, eller varför inte när du gör desserter.

Lyckas med mat tipsar!

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13266 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se