Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Kolasås

Gräddig kolasås kallas även Finsk kolasås, Tjinuskisås, med smak av härlig vanilj och kola, perfekt avslutning på middagen tillsammans med t.ex. en god vaniljglass. Vi ger dig även recept på en härlig Dulce de Leche.

4.08 av 5 (103 recensioner)
Kolasås

Tips till när du ska göra kolasås:

  • Slickepott - Använd en slickepott för att blanda din kolasås. De flesta slickepottar har ett huvud i silikon vilket är både flexibelt, hållbart. En slickepott i silikon är även väldigt värmetålig. I många fall kan du även ta loss silikonhuvudet för att lättare kunna rengöra redskapet. Du hittar alla våra slickepottar här >>
  • Termometer - Få till den perfekta kolasåsen med hjälp av en temometer. Vi har ett stort utbud med olika sorters termometrar. Vi har bland annat en termometer med slickepott, ett smart redskap i silikon som gör det enkelt för dig att ta temperaturen på din kola, choklad, sylt, marmelad eller sås samtidigt som du rör om i det. Den fungerar bra för att mäta allt som kokas i en kastrull på spisen och den fungerar utmärkt att använda när man gör kolasås. Kolla in alla våra termometrar här >>
  • Vaniljpasta - Få till en lyxigare vaniljsmak genom att byta ut vaniljsockret mot vaniljpasta. Testa vår ekologiska vaniljpasta för en riktigt god smak!

Så här enkelt gör du egen kolasås

Koka egen saltad kolasås . Vi visar hur du enkelt gör egen kolasås. Vill du inte göra egen så har vi många riktigt goda kola- och chokladsåser!

Recept kolasås

Här är vårt favoritrecept på kolasås!

  • Förberedelser: ca 5 minuter.
  • Total tid ca: 15 minuter
  • 4 portioner
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram kolasås
  • 308 kcal

Ingredienser

Egen saltad Kolasås

  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1,5 dl strösocker
  • 30 gr smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt

Gör såhär

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en vid och hög kastrull, ca 3 liter.
  2. Koka upp och sjud kolasåsen under omrörning i ca 10 minuter, tills såsen har en temperatur på ca 107-110 grader. Den högre temperaturen ger en tjock kolasås och den lägre en tunnare. Rör sedan i smör, salt och vaniljsocker.
  3. Servera kolasåsen varm, såsen tjocknar när den kallnar.

Smaksättning kolasås

Kolasås är väldigt gott till glass eller tårtor eller testa servera kolasås med klassikern Banana split. En annan favorit att servera kolasås med är grädde och färska jordgubbar.

Gör din egna gräddiga kolasås eller köp en burk kondenserad mjölk och koka i 2-3 timmar. I vårt recept har vi valt att smaksätta kolasåsen med vanilj men några andra smaksättningar du kan prova är:

Saltlakrits kolasås med salmiaksalt

  • Förberedelser: 5 minuter.
  • Tillagning: ca 10 minuter
  • Klart på: ca 15 minuter
  • Receptet ger 4-6 portioner
  • Pâtisserie
Ungefärligt näringsvärde på Kolasåsen
  • 308 kcal

Ingredienser

  • 1 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • ca 4 tsk lakritspulver
  • 1 msk smör
  • 2 krm salmiaksalt

tillagar du såsen

  1. Koka samtliga ingredienser i en kastrull på medelvärme under ca 10 minuter, tills såsen har en temperatur på ca 107-110 grader. Den högre temperaturen ger en tjock kolasås och den lägre en tunnare. Rör sedan i smöret, serveras ljumen till glass och andra goda desserter.

Hur länge håller kolasås?

Om du förvarar kolasåsen i kylen så håller den 1-2 veckor.

Kolasås

Vad är Kolasås – Dulce de Leche?

Dulce de Leche sägs vara från Sydamerika, en kolasås som du gör genom att koka en burk kondenserad mjölk. I vissa länder finns den att köpa färdig. Den har en smak av kola och messmör utan att vara för söt.

Ingredienser

Gör så här

  1. Ta bort etiketten på burken. Ställ den i en kastrull och fyll med vatten så att det täcker burken.
  2. Koka upp och låt koka i ca 2 ½ – 3 timmar. Fyll på med vatten allt eftersom det kokar bort, burken ska hela tiden vara täckt med vatten.
  3. När det kokat färdigt, ställ burken att svalna, rör till en slät sås och sen är den klar att användas.



Egen kolasås

Salt kolasås som fyllning

Gör en tjock, salt kolasås och ha som fyllning i cheesecake, glass, tårta eller cupcakes. Här nedan är ett enkelt recept som med fördel förberereds någon dag innan den ska användas. Guiden nedan har vi tagit fram tillsammans med Olivia.

Recept kall salt kolasås

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Gör såhär

  1. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. När det väl har kokat upp sänker du värmen till låg medelvärme och låter sjuda under viss omrörning i ca 30 minuter eller till den tjocknat upp och luktar kola.
  2. Ställ kastrullen och sidan och låt såsen svalna, den ska vara helt kall och gärna lite tjock om du använder den som fyllning.
  3. Såsen kan med fördel förberedas en eller flera dagar innan den ska användas och stå i kylen.
Kolasås 1
Kolasås 2
Kolasås 3

Lyckas med glasstillverkningen

Hos oss hittar du alla produkter du behöver för glasstillverkningen. Läs mer här!

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13275 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se