Tips till när du ska göra kolasås:
- Slickepott - Använd en slickepott för att blanda din kolasås. De flesta slickepottar har ett huvud i silikon vilket är både flexibelt, hållbart. En slickepott i silikon är även väldigt värmetålig. I många fall kan du även ta loss silikonhuvudet för att lättare kunna rengöra redskapet. Du hittar alla våra slickepottar här >>
- Termometer - Få till den perfekta kolasåsen med hjälp av en temometer. Vi har ett stort utbud med olika sorters termometrar. Vi har bland annat en termometer med slickepott, ett smart redskap i silikon som gör det enkelt för dig att ta temperaturen på din kola, choklad, sylt, marmelad eller sås samtidigt som du rör om i det. Den fungerar bra för att mäta allt som kokas i en kastrull på spisen och den fungerar utmärkt att använda när man gör kolasås. Kolla in alla våra termometrar här >>
- Vaniljpasta - Få till en lyxigare vaniljsmak genom att byta ut vaniljsockret mot vaniljpasta. Testa vår ekologiska vaniljpasta för en riktigt god smak!
Så här enkelt gör du egen kolasås
Recept kolasås
Här är vårt favoritrecept på kolasås!
- Förberedelser: ca 5 minuter.
- Total tid ca: 15 minuter
- 4 portioner
- Pâtisserie
- 308 kcal
Ingredienser
Egen saltad Kolasås
- 2,5 dl grädde
- 1,5 dl ljus sirap
- 1,5 dl strösocker
- 30 gr smör
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
Gör såhär
-
Blanda grädde, socker och sirap i en vid och hög kastrull, ca 3 liter.
-
Koka upp och sjud kolasåsen under omrörning i ca 10 minuter, tills såsen har en temperatur på ca 107-110 grader. Den högre temperaturen ger en tjock kolasås och den lägre en tunnare. Rör sedan i smör, salt och vaniljsocker.
-
Servera kolasåsen varm, såsen tjocknar när den kallnar.
Smaksättning kolasås
Kolasås är väldigt gott till glass eller tårtor eller testa servera kolasås med klassikern Banana split. En annan favorit att servera kolasås med är grädde och färska jordgubbar.
Gör din egna gräddiga kolasås eller köp en burk kondenserad mjölk och koka i 2-3 timmar. I vårt recept har vi valt att smaksätta kolasåsen med vanilj men några andra smaksättningar du kan prova är:
- Kakaopulver Tillsätt 2-3 msk gott kakaopulver.
- Lakrits Smaksätt med lakritspulver, salmiaksalt eller lakritsessens.
- Apelsin Tillsätt rivet skal av 1-2 apelsiner (Endast det orange) när kolasåsen svalnat.
- Citron Tillsätt rivet skal av 1-2 citroner (Endast det gula) när kolasåsen svalnat.
- Flingsalt Strö lite flingsalt på toppen av kolasåsen när du serverar den
- Kanel Tillsätt 1-2 tsk när såsen är färdigkokt, var försiktig kanel har lätt att ta överhanden.
- Salmiak/Saltlakrits Samlimiaksalt köper du enkelt i vår webbutik här >>>
- Ingefära Riv ned lite färsk ingefära
- Vaniljpasta Tillsätt en god vaniljpasta efter smak
Saltlakrits kolasås med salmiaksalt
- Förberedelser: 5 minuter.
- Tillagning: ca 10 minuter
- Klart på: ca 15 minuter
- Receptet ger 4-6 portioner
- Pâtisserie
- 308 kcal
Ingredienser
- 1 dl grädde
- 1 dl socker
- 1 dl ljus sirap
- ca 4 tsk lakritspulver
- 1 msk smör
- 2 krm salmiaksalt
tillagar du såsen
- Koka samtliga ingredienser i en kastrull på medelvärme under ca 10 minuter, tills såsen har en temperatur på ca 107-110 grader. Den högre temperaturen ger en tjock kolasås och den lägre en tunnare. Rör sedan i smöret, serveras ljumen till glass och andra goda desserter.
Hur länge håller kolasås?
Vad är Kolasås – Dulce de Leche?
Ingredienser
Gör så här
-
Ta bort etiketten på burken. Ställ den i en kastrull och fyll med vatten så att det täcker burken.
-
Koka upp och låt koka i ca 2 ½ – 3 timmar. Fyll på med vatten allt eftersom det kokar bort, burken ska hela tiden vara täckt med vatten.
-
När det kokat färdigt, ställ burken att svalna, rör till en slät sås och sen är den klar att användas.
Salt kolasås som fyllning
Gör en tjock, salt kolasås och ha som fyllning i cheesecake, glass, tårta eller cupcakes. Här nedan är ett enkelt recept som med fördel förberereds någon dag innan den ska användas. Guiden nedan har vi tagit fram tillsammans med Olivia.
Recept kall salt kolasås
Ingredienser
- 3 dl vispgrädde
- 50 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl ljus sirap
- 1,5 tsk flingsalt
- 0,5 tsk vaniljpulver
Gör såhär
-
Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. När det väl har kokat upp sänker du värmen till låg medelvärme och låter sjuda under viss omrörning i ca 30 minuter eller till den tjocknat upp och luktar kola.
-
Ställ kastrullen och sidan och låt såsen svalna, den ska vara helt kall och gärna lite tjock om du använder den som fyllning.
-
Såsen kan med fördel förberedas en eller flera dagar innan den ska användas och stå i kylen.
Lyckas med glasstillverkningen
Hos oss hittar du alla produkter du behöver för glasstillverkningen. Läs mer här!
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
Bakingbyhiba
Väldigt fint utbud av sortiment