Julskinka

Bilden inskickad av

1 Stärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta receptet!
Loading...

Recept och tillagningstips på julskinka. Våga prova lite nya smaker.

  • En rimmad skinka ca 3 kg
  • Griljering grund
  • 1 äggula
  • 2 msk av din egen favoritsenap
  • 1 msk sirap eller honung
  • 3 msk ströbröd
  • Prova byt ut sirapen mot någon av dessa, råsocker, muscovadosocker, äpplemos, apelsinmarmelad eller något annat sött som blir karamelliserat i ugnen.
  • Eller blanda i rivet skal från apelsin (endast det orange) och/eller inlagd ingefära.

Gör så här

Koka skinkan

1. Spola av skinkan med kallt vatten. Låt eventuellt nät sitta kvar. Lägg skinkan i en gryta och häll på vatten så att det täcker, lägg i eventuella kryddor.
2. Koka upp och sjud sedan skinkan tills kärntemperaturen är 70-75°C. Lyft upp och låt skinkan vila minst 30 min innan nätet dras bort. Tänk på kärntemperaturen stiger ytterligare 2-4 grader (Säkerhetsgränsen för griskött är 72°).
3. För en saftigare skinka kan man låta den kallna i spadet. Ställ den ute i vinterkylan (om det går), med locket på. Tänkt då på att kärntemperaturen stiger ytterligare 4-8 grader.

Späd spadet med vatten och använd till dopp i gryta.

Ugnsbakad skinka

1. Spola av skinkan med kallt vatten. Låt eventuellt nät sitta kvar.

2. Tillaga i nedre delen av ugnen i 120°C tills kärntemperaturen är 70-75°C. Beräkna ca 1 timme 15 minuter per kilo skinka. Ta ut och låt skinkan vila minst 30 min innan nätet dras bort. Tänk på att kärntemperaturen stiger ytterligare 2-4 grader (Säkerhetsgräns för griskött är 72°).
Ugnsbakad skinka blir saltare i smaken än kokt.

Griljering

1. Blanda samman din blandning. Dra av svålen och nätet. Bred din blandning över skinkan och strö över ströbrödet. Griljera skinkan mitt i ugnen i 225°C, ca 15 min tills skinkan fått fin färg.

Kommentera

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton − fyra =