Janssons frestelse

Bilden inskickad av

1 Stärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta receptet!
Loading...

Recept på Janssons frestelse eller som den kallas i utlandet, janssons temptation. En svensk klassiker på julbordet eller som vickning.

  • 1,2 kg god potatis i fina strimlor
  • 3 små gula lökar, hackade
  • 50 gr smör
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • en burk 450 gr Grebbestads hel ansjovis, rensad från ben.
  • Salt, vitpeppar
  • Ansjovisspad
  • Ströbröd

Gör så här

1. Fräs löken mjuk i smör,i en stor kastrull. Slå på mjölk och grädde, koka upp.
2. Tillsätt den strimlade potatisen, strösockret och ansjovisen. Koka upp alltsammans under ständig omröring. Låt det koka tills potatisen sjunkit ihop, ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ansjovisspad.
3. Slå upp alltsammans i en smord ugnsfast form. Strö ströbrödet över och grädda ca 45 minuter i 175 graders ugn.

När man gör Janssons är det värt att lägga ned lite möda på att rensa hel ansjovis, men hinner man inte det så tar man filéer.

Servera med ett gott knäckebröd och prova gärna med inlagda rödbetor och dijonsenap till.

Kommentera

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fem =