Gör din egen glaze när du ska grilla - det är verkligen värt det! Om du penslar köttet med en glaze när du grillar så ger den köttet både god smak och en fin färg. Du kan såklart även använda glaze till grönsaker, kyckling och fisk. Glaze som blir över kan du använda som sås vid servering.
Glaze eller marinad?
En glaze penslar du på maten under tillagningen. En glaze ska inte vara för tunn utan lite trögflytande, nästan tjock, för att den ska stanna kvar och absorberas av t.ex. köttet när du penslat på den. Glaze ger maten en lite kladdig yta och ska penslas på i slutskedet av tillagningen.
En marinad är en lite tunnare kryddig sås som du lägger t.ex. köttet i minst ett par timmar före tillagning. Någon sorts syra i lagom mängd kan bidra till saftigare kött - t.ex. lite citron eller vinäger. Testa gärna vår fräscha Champagnevinäger från Werners Gourmetservice! Lite sötma förstärker de andra smakerna och blir riktigt gott i marinad, t.ex. honung eller socker.
Här har vi samlat många goda recept på glaze, marinad och grillsås som passar perfekt till grillsäsongen - du hittar garanterat en favorit!
Lyckas med mat tipsar!
- Överbliven glaze eller grillsås kan du använda som dipsås till chips eller grönsaksstavar!
- Köp färdiga grillsåser och barbecuesåser om du vill göra det enkelt för dig.
- Köp och använd bra grillredskap det gör grillningen ännu roligare.
- Skånsk chilis ekologiska chilisåser är favoriter hos oss!
- Hickory Liquid Smoke är en god smaksättare för att få rökigare smak.
- Gillar du hetta? Chipotle tillför en rökig och söt smak med lagom hetta, här hittar du chipotle >>
- För en liten extra hetta, blanda i Koreanska chiliflingor, även kallade Gochugaru, den har en hetta som är mediumstark och en unik smakprofil som kombinerar hetta med en hint av sött.
- Hos oss finns 100-tals goda kryddor till fina marinader >>>
- Använd Olivolja som en god bas eller tillsats i marinader. Marinera t.ex. kött eller grönsaker i valnötsolja för att få en otroligt god valnötskaraktär.
- Använd dig av chilipasta när du gör en chilisås. Vi har massor av chilipasta med olika styrkor - här hittar du dessa >>
- Smaksätt grillsåsen och glazen med underbart god tjärsirap!
- Blanda ner lite Sumac i grillsåsen >>>
- Tamarindpasta är ett utmärkt tillägg i marinader för kött och fisk, där dess syrlighet hjälper till att mjuka upp köttet samtidigt som det tillför smak.
Mango- och ingefäraglaze
Mango- och ingefäraglaze fungerar till det mesta där man vill ha en sötsur, kryddig smak. Prova gärna blanda ett par matskedar i salladen precis innan du serverar den eller servera den som dipsås till chips.
Tillagningstid: 30 minuter
Ingredienser
Mango- och ingefäraglaze
- 1 gul lök, finhackad
- 50 gr skalad och riven morot
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 mango skalad och finhackad
- ½ dl äppelcidervinäger
- 1 hönsbuljongtärning
- 3 dl vatten
- 2 msk olivolja
- 50 gr inlagd ingefära, går bra att använda färsk men minska mängden lite då
- 1-3 urkärnade och finhackad röda chilis efter smak
- salt
Gör såhär
-
Fräs lök, vitlök och morötter mjuka i olivoljan. Tillsätt resterade ingredienser.
-
Sjud i ca 15 minuter tills allt är mjukt.
-
Mixa med stavmixer eller i matberedare till en slät sås och smaka av med salt.
-
Förpacka i rena burkar med tättslutande lock, håller i kylen ca 3 veckor.
-
Denna glace fungerar till det mesta där man vill ha en sötsur, kryddig smak. Prova gärna blanda ett par matskedar i salladen precis innan du serverar den eller som dipsås till chips.
Lime sweetchiliglaze
Ingredienser
Lime sweetchiliglaze
- 3 dl sweetchilisås
- 0,5 dl hackad färsk koriander
- 2 msk asiatisk fisksås
- saft från 2 limefrukter
Gör såhär
-
Blanda alla ingredienser till glazen.
-
Smaka eventuellt av med mer fisksås för mera sälta.
- En sötsur sweetchiliglaze som passar till nästan all slags mat. Perfekt att använda som sås till fisk och skaldjur
Hoisin marinad
En asiatiskinspirerad marinad med hoisinsås som ger spännande smak till både kyckling och fläskkött.
Ingredienser
Hoisin marinad
- 4 msk hoisinsås
- 4 msk japansk soya
- 2 msk sweetchilisås
- 2 msk mörkt muscovadosocker
Gör såhär
-
Skaka alla ingredienser i en kryddshaker.
-
Använd till grillat fläskkött och kyckling.
Fläskfilémarinad
Senapspulver, spiskummin, lime och ingefär samsas i en god och enkel marinad för fläskfilé som även passar riktigt bra till kyckling.
Ingredienser
Fläskfilémarinad
- 0,5 dl raps eller olivolja
- 1 msk senapspulver
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 tsk nymald svartpeppar
- 1 tsk paprikapulver
- 2 msk sirap
- 1 tsk vitlökspulver
- saften från en lime
- 3 msk riven färsk ingefära
Gör såhär
-
Mixa alla kryddor i en blender eller kryddshaker.
-
Blanda i sirap och olja.
-
Marinera fläskfilén över natten i en kraftig tättslutande plastpåse.
-
Torka av köttet innan du grillar.
Ingefärsmarinad
En smakrik ingefärsmarinad som passar till fläskkött och kyckling. Ingefära tillsammans med apelsin, vitlök och soja blir en magisk kombination!
Ingredienser
Ingefärsmarinad
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk senapspulver
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 tsk chilipulver
- 1 msk socker
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 msk japansk soja
- 0,5 dl färskpressad apelsinjuice
- 3 msk riven färsk ingefära
Gör såhär
-
Mixa alla ingredienser i en blender.
-
Marinera köttet över natten i en kraftig tättslutande plastpåse.
-
Torka av köttet innan du grillar.
-
Marinaden passar till kyckling och fläskkött.
Kalbimarinad
Denna glaze används till de klassiska koreanska revbensspjällen, Kalbi. Den passar även utmärkt som glaze till allt fläskkött och till kyckling.
Ingredienser
Kalbimarinad
- 1 dl strösocker
- ½ dl risvinäger
- 30 gr fint strimlad färsk ingefära
- 1 klyfta vitlök fint strimlad
- 1 gul lök, finhackad
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 4 dl vatten
- 1-2 msk maizenamjöl
- 2 msk mörk sesamolja
- 3 msk japansk soya
- salt
Gör såhär
-
Bryn sockret och sesamfrö till ljus karamell i en kastrull.
-
Rör i lök, vitlök och ingefära.
-
Slå på vinäger, vatten och buljongtärningen.
-
Låt koka i ett par minuter och red av med maizenamjöl och smaka av med soya.
-
Tillsätt salt och rör ned sesamoljan.
-
Grundreceptet räcker till två hela kycklingar eller till 2 kg revbensspjäll.
-
Kalbi - marinera tunna revbensspjäll eller kamben över natten, i en marineringspåse.
-
Indirektgrilla på låg värme tills benen går lätt att dra isär.
Ingefärsglaze med rosmarin
Ingefära och rosmarin är två smaker som går ihop väldigt väl. Detta är en enkel och smakrik ingefärsglaze som du kan ha till grillat fläskkött, grönsaker, fet fisk eller kyckling.
Ingredienser
Ingefärsglaze
- 1 dl strösocker
- ½ dl äpplecidervinäger
- 50 gr fint strimlad färsk ingefära
- 1 vitlökklyfta fint strimlad
- 1 grönsaksbuljongtärning
- Urkärnad och fint strimlad färsk röd chili efter smak
- 4 dl vatten
- 2 msk maizenamjöl
- 2 msk finhackad färsk rosmarin
- salt
Gör såhär
-
Bryn sockret till en ljus karamell i en rostfri kastrull.
-
Rör i chili, vitlök och ingefära.
-
Slå på vinäger, vatten och buljongtärningen.
-
Låt koka i ett par minuter och red av med maizenamjöl och smaka av med salt.
-
Låt svalna och rör ned rosmarin.
-
Detta recept är ursprungligen från Jonas Borsséns kokbok, Absolute Heat som vi har ”hottat” till med mer ingefära och chili. Glacen räcker till två hela kycklingar och håller ett par veckor i kylskåp och är en av våra favoriter till grillad kyckling och grillat fläskkött.
Fivespice med marinad
Marinera köttet över natten och grilla sedan på en utegrill. Det blir riktigt gott!
Ingredienser
Fivespice med marinad
- 0,5 dl japansk soja
- 0,5 dl torr sherry
- 1 dl fint riven gul lök
- 2 msk riven färsk ingefära
- 2 tsk tigersås
- 1 msk mörk sesamolja
Gör såhär
-
Blanda alla ingredienser.
-
Prova marinera några skivor karré i en plastpåse, minst 6 timmar. Helst över natten, vänd påsen några gånger under tiden.
-
Grilla på en utegrill och njut.
Glaze med plommon
Denna glace av plommon passar bäst till kyckling och fläskkött. Spara hälften och blanda med crème fraiche för en riktigt god grillsås.
Ingredienser
Glaze med plommon
- 1 dl strösocker
- ½ dl äppelcidervinäger
- 3 dl vatten
- 1 kycklingbuljong tärning
- 2 msk riven ingefära
- 1 hackad vitlöksklyfta
- 2 tsk chilipulver
- 1 tsk nymald svartpeppar
- 1 urkärnad, hackad spansk peppar
- 200 gr urkärnade hackade plommon
- 1-2 msk maizenamjöl till redning
- salt
Gör såhär
-
Smält sockret till en ljus karamell.
-
Tillsätt alla ingredienser utom mjölet och koka i 10 minuter.
-
Mixa glazen till en slät sås med en handmixer.
-
Rör ut mjölet i 2 msk vatten och red glazen till en simmig konsistens.
-
Smaka av med salt.
Lingonketchup
Till detta recept på lingonketchup har vi hämtat inspiration från Jonas Borsséns kokbok Eat the heat. Lingonens höga syrainnehåll passar bra ihop med den spanska pepparn! Servera till grillat kött eller prova den som glaze när du grillar grönsaker.
Ingredienser
Lingonketchup
- 3 dl lingon
- 1 gul lök, finhackad
- 1 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 1-3 st spansk peppar, urkärnad
- 1 tsk tigersås
- 2 tsk riven ingefära
- 0,5 höns buljongtärning
- Salt efter smak
Gör såhär
-
Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud 5-8 minuter under lock.
-
Mixa med mixerstav till en slät sås, låt svalna.
-
Servera till grillat vilt eller nötkött.
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
Valhrona kakao
Borde ha upptäckt denna kakao för länge sedan men nu är det gjort och vill fortsätta med min nya fina kakao som jag...