Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Hallongrottor

Hallongrottor är en riktigt god liten klassiker som de flesta tycker om! Dessa Hallongrottor är enkla att slänga ihop!

3.81 av 5 (108 recensioner)
Hallongrottor

Lyckas med hallongrottor - Så bakar du den klassiska småkakan

Vi vågar nog påstå att småkakor alltid funkar när det är dags att bjuda på fika. Därför vill vi dela med oss av våra bästa tips, så att du ska kunna lyckas med dina hallongrottor. Plus inspiration till några andra varianter för dig som gillar att testa nya saker i köket.

En viktig sak att tänka på när du bakar med vetemjöl är att inte packa mjölet hårt i måttet. Det bästa är faktiskt att väga vetemjölet för att inte riskera att ta för mycket mjöl och få en torr kaka. 1 dl vetemjöl väger ca 60 gram. En annan sak som är bra att tänka på är att inte arbeta ihop degen för mycket. Detta för att få Hallongrottorna spröda och goda. Vill du göra det enkelt för dig kan du faktiskt köra alla ingredienser i en matberedare till det har blivit en deg.

Grädda gärna hallongrottorna i formar i en minimuffinsplåt för att få de jämna och fina. För att få så jämnstora kakor som möjligt kan du med fördel forma degen till en rulle och därefter dela den i jämnstora bitar. Är du riktigt noggrann kan du till och med väga varje bit med en våg. Använd sen en ganska fast hallonsylt så den inte rinner ut ur gropen under gräddningen.

Tips till hallongrottor:

Recept Hallongrottor

  • Förberedelser: ca 25 minuter
  • Total tid ca: 15 minuter
  • Klart på:40 min
  • 20 Hallongrottor
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram
  • 479 kcal

Ingredienser

  • 4 ½ dl (ca 270 g) vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör
  • Fyllning: 1 dl hallonsylt

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smöret i kuber. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Blanda i smöret och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i 15-20 minuter så blir den lättare att jobba med.
  3. Forma degen till små bollar, lägg i formar på en minimuffinsplåt. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, låt svalna på galler.
Hallongrotta1
Hallongrotta2

Bilderna är tagna av Olivia.

Vad är hallongrottor?

Hallongrottor, eller syltkakor som dom också kan kallas, är en spröd och mjuk småkaka. Degen smaksätts med vanilj och fylls sedan med hallonsylt innan den gräddas lätt så att kakan fortfarande behåller sin ljusa färg.

Hallongrottans historia

En av våra mest älskade och populära småkakor, hallongrottan, föddes på Calles Hembageri, Åsgatan i Söderhamn på 60-talet. Det var under en tävling som anordnades av Bjäre för svenska konditorier, där det enda kravet var att företagets egen hallonsylt skulle användas. Vilket också är vad som gav kakan dess namn.

Ingredienserna du behöver för att baka hallongrottor

För att baka en omgång hallongrottor behöver du följande ingredienser:

  • Vetemjöl
  • Strösocker
  • Bakpulver
  • Vaniljsocker
  • Smör
  • Hallonsylt

Lyckas med hallongrottor: tips på fyllning

Den klassiska varianten är smaksatt med vanilj i degen och fylls med härlig god hallonsylt. Men som med all bakning finns det rum för kreativitet och att testa nya smaker. Det ganska uppenbara är att byta ut hallonsylten mot en annan sylt du gillar. Men du kan också testa att skippa sylten helt och hållet och istället prova något av följande som fyllning

  • Chokladbitar som t.ex Center eller Dumle
  • Smält choklad
  • Vaniljkräm
  • Lemon curd
  • Kolasås – köp här eller gör din egen
  • Lägg i en halv dumlekola i varje Hallongrotta
  • Hjortronsylt, Åkerbärssylt eller någon annan favoritsylt
  • Lemoncurd
  • Nutella

Väljer du att trycka ner en chokladbit så gör det innan gräddningen. Men för resten av våra tips ovan är det bäst att grädda kakan först. Låt sedan hallongrottorna svalna innan du har i fyllningen.

Lyckas med hallongrottor: smaksätt degen

Som vi tidigare nämnt finns det alla möjligheter att sätta sin egen smak på den klassiska småkakan. Här kommer några olika förslag från oss.

Lakritsgrottor

För dig som älskar lakrits kan du prova att byta ut hälften av vaniljsockret mot lakritspulver.

Chokladgrottor

Tillhör du dem som föredrar choklad framför vanilj? I så fall kan du byta ut 1 deciliter av mjölet mot kakao för att få hallongrottor med choklad istället.

Saffransgrottor

För en julig variant av denna klassiska småkaka kan du byta ut hälften av vaniljsockret mot ett paket saffran.

Pepparkaksgrottor

En annan julig variant är ju såklart att tillsätta pepparkakskrydda i degen. Byt då ut hälften av vaniljsockret.

Gör hallongrottor med stjärnmönster

För att piffa till dina hallongrottor och göra dem lite extra festliga kan du använda en citruspress för att göra gropen i kakan. På så vis får du ett fint stjärnmönster.

Tips för att lyckas med hallongrottor

Även om hallongrottan är en väldigt enkel kaka att baka, så finns det några saker vi vill tipsa om för att du ska få till dom allra bästa hallongrottorna.

  1. Väg ingredienserna. Ett av dom bästa tipsen för att lyckas med all bakning är att väga ingredienserna. Då vet du att du får exakt rätt mängd. För mycket mjöl kan göra degen för torr.
  2. Använd rumstempererat smör. Det gör degen mer följsam och ett bättre slutresultat. Tänkt att det ska gå att trycka ner ett finger, så det blir en grop i smöret, utan att det flyter ut.
  3. Arbeta degen tills den precis går ihop. Om du arbetar degen för länge kan det göra att dina hallongrottor förlorar sin sprödhet och blir sega istället.
  4. Väg degen. Återigen är vågen din bästa vän. Genom att väga degen, får du lika stora bollar och dina hallongrottor kommer att gräddas jämnare.
  5. Spritsa fyllningen. Att spritsa fyllningen handlar väl egentligen mest om det estetiska. Men för dig som vill ha fina hallongrottor utan kladd, är det ändå ett tips värt att nämna.

Varför spricker hallongrottorna?

En av anledningarna till att dina hallongrottor spricker kan vara att degen blivit för torr. Därför är det viktigt att väga ingredienserna, så att du får den exakta mängden.

Det kan också bero på att smöret varit för kallt. För att degen ska bli mjuk och följsam är det viktigt att smöret verkligen är rumstempererat. Det räcker alltså inte med att micra smöret en stund eftersom den innersta kärnan i smöret fortfarande kan vara kall.

En annan anledning till spruckna hallongrottor kan vara att degen hunnit torka under tiden du rullat bollarna. Vi tipsar därför om att göra gropen direkt när du rullat klart en degboll. Baksidan av en slickepott passar jättebra för detta. Om det skulle vara så att degen spricker när du ska göra gropen så rulla om degen och gör en ny grop.

Lyckas med hallongrottor: förvaring och hållbarhet

Hur länge håller hallongrottor?

Om inte alla hallongrottor slinker ner kan du förvara dem i rumstemperatur i cirka 2 veckor. Låt kakorna svalna ordentligt och förvara dem sen i en lufttät burk.

Kan man frysa hallongrottor?

Ja, det går utmärkt att frysa in hallongrottorna. Förvara kakorna i en lufttät burk eller påse så håller dom fint i minst tre månader. Och antagligen längre än så. Lukta och smaka på kakorna.

Hur gör man mördeg till hallongrottor?

Mördeg är en användbar och bra grunddeg som inte ska jäsa. Den används till många olika småkakor och pajer. Huvudingredienserna är smör, vetemjöl och socker, även vatten och ägg kan finnas med ibland. Det blir en väldigt kompakt deg som ger bakverken en sprödig och härlig konsistens. I Hallongrottorna använder vi vaniljsocker som smaksättning, till andra kakor kan man använda kakao, kaffe, kardemumma m.m. Mördeg kan varieras på väldigt många sätt med olika smaksättningar.

Mördeg ska inte arbetas ihop för mycket, då blir kakorna torra. När degen väl är färdig ska den så i kylen och bli kall innan du börjar arbeta med den. Mördeg går även bra att frysa in och håller då ca 2 månader. När du sen ska baka ut den kom bara ihåg att ta fram den i god tid.

Ett tips om du ska kavla ut mördegen är att lägga degen mellan två bitar plastfolie. Då behöver du inte strö ut mjöl på varken kaveln eller bordet och på så sätt undviker du att tillsätta för mycket mjöl.

Till sist - gräddningen. Mördeg ska gräddas länge annars får kakorna en mjölig smak. Se till att de får mycket färg innan du tar ut de ur ugnen. När kakorna sen har gräddats blir de som allra godast om de får stå ett par timmar innan de äts.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Småkakor

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13282 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se