Kontakta oss
Prisjakt
4.69 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Gravad lax

Gravad lax är en av maträtterna som alltid bör finnas på fiskbordet. Vem vill inte ha egengravad lax på julbordet, till påskmiddagen eller under midsommar? Här presenterar vi det klassiska receptet och lite tips och fakta om den gravade laxen.

4.1 av 5 (77 recensioner)
Gravad lax

Tips till den gravade laxen:

  • Fiskbenstång - En fiskbenstång underlättar verkligen i köket! Plocka enkelt fiskben ur fisken utan att de går av. du får ett bra grepp om fiskbenen och tången ligger bra i handen. En fiskbenstång är ett bra tips på present till den som gillar att laga mat.
  • Laxkniv - Med en laxkniv skär du enkelt laxen. Kniven har ett långt blad och fungerar, förutom till lax, även till andra fisksorter. Här kan du köpa en bra laxkniv.
  • Fröknäcke - Gör ett eget fröknäcke, det är superenkelt och gott. Vårt knapriga fröknäcke innehåller massor av olika frön. Helt glutenfritt och lika gott på julbordet som till frukost.
Färsk lax.

Recept på gravad lax

  • Förberedelser: 15 minuter
  • Tillagning: 15 minuter
  • Klart på: 2-3 dygn
  • 1 kg gravad lax
  • Fiskrecept
Gravad lax har ett uppskattat näringsvärde per 100 g på
  • 180 kcal

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé helst av mittbiten
  • 2 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 1/2 dl salt utan jod
  • 1/2 dl socker
  • 1 dl hackad dill

Gör så här

  1. Om du använder färsk lax så rekommenderar vi att du fryser in den i tre dygn, innan du äter den så att alla eventuella parasiter dör.
  2. Ta bort alla småben med hjälp av en laxtång eller pincett. Torka av filéerna med hushållspapper.
  3. Blanda alla kryddor och dill. Dela laxen i två lika stora bitar och gnid in filéerna med kryddblandningen. Lägg sedan ihop dem med köttsidorna mot varandra.
  4. Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop ordentligt. Låt grava i kylskåp 2-3 dygn. Vänd på påsen morgon och kväll.Skrapa sedan bort dill och kryddor.

Vad är gravad lax?

Att grava lax innebär att man låter fisken ligga i en salt- och sockerblandning svalt i några dygn. Det gör att bakterietillväxten stoppas och det blir en typ av vävnadsnedbrytning på laxen. Vanligt är att förutom salta och sockra också krydda med till exempel dill för att få extra god smak på laxen.

Fisk har alltid varit en viktig näringskälla för svenskar och gravad lax har förekommit ända sedan 1600-talet. Genom att grava fisken får den bättre hållbarhet. Gravad lax är väldigt svenskt och nordiskt och har blivit något av en internationell succe vilket inte är så konstigt med tanke på hur gott det är.

Rimmad eller gravad lax?

Ja vad är egentligen skillnaden mellan rimmad och gravad lax? Det enkla svaret är att den rimmade laxen har mer salt medan den gravade har mer socker samt att den rimmade laxen behöver lite längre tid i kylskåp innan den är färdig.

Halstra skinnet

Att halstra betyder att man steker något med väldigt lite fett. Vill du ta tillvara på hela laxbiten så kan du halstra skinnet. Hetta upp en stekpanna på riktigt hög värme och stek skinnet på båda sidorna tills det är alldeles knaprigt. 

Varför ska man frysa färsk lax innan man äter den?

Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all vildfångad fisk som ska ätas rå. Detta för att eventuella parasiter ska dö. Frys laxen i minst tre dygn i -18°C för att eventuella parasiter inte ska finnas kvar. Den parasit som riskerar att finnas i laxen heter Anisakis, spiralmask. Den finns i salta vatten och kan ge magsjuka om man får i sig den. Men genom att antingen frysa fisken eller hetta upp den till 55-60°C i minste 1 minut dör parasiten.. Sedan är den bara att grava och äta.

Hur länge håller gravad lax i frysen?

Gravad lax går alldeles utmärkt att frysa in för att förlänga hållbarheten. Förpacka helst laxen i vacuumförpackning. Den håller ca 6 månader i frysen. När laxen sedan ska tas fram och ätas är det en fördel om den får tina långsamt. Lägg den frysta laxen i kylskåp.

Laxen blir egentligen inte dålig i frysen p.g.a att mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperatur. Rent teoretiskt kan man faktiskt förvara mat i frysen hur länge som helst utan att den blir hälsofarlig, däremot kan smak och konsistens försämras. Fettet i laxen härsknar gradvis, även om den är nedfryst. När du känner tydligt att laxen är härsken ska du inte äta den.

Vad serverar man till gravad lax?

Gravlax är gott, ganska enkelt att göra samt nyttigt. Ska ni ha knytkalas? Föreslå att du gravar en laxbit och tar med och bjuder på. Det finns inte mycket som slår en egen gravad lax. Vad äter man till gravad lax? En skiva gravad lax med hovmästarsås och potatis är väldigt gott. Ett annat sätt att äta gravad lax på är att lägga på en skiva på knäckebrödet. Gravad lax finns på mångas julbord och den passar väl in med resten av maten där.

För att få riktigt tunna och skira bitar av den gravade laxen är det bra att använda en filékniv. Det finns filéknivar som lämpar sig extra bra för just lax.

Variera gravad lax

Exprimentera gärna och testa nya smaksättningar på din gravade lax. Här är några förslag på smaksättning:

  • Gin eller whiskey
  • Chili
  • Pepparrot
  • Rosépeppar
  • Ingefära
  • Citron eller lime
  • Apelsin

Lyckas med mat tipsar!

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier PåskmatRecept på Julmat

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13188 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se