Gravad lax

Bilden inskickad av

1 Stärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor Bli först att betygsätta receptet!
Loading...

Servera gravad lax med hovmästarsås eller en god syrlig pickels.

  • 1 kg laxfilé helst av mittbiten
  • 2 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 1/2 dl salt utan jod
  • 1/2 dl socker
  • 1 dl hackad dill
  • Varianter på smak byt dillen mot något av följande
  • 2-3 msk enbär
  • 1 msk rosépeppar
  • 1 dl hackad koriander
  • 2 msk rivet citronskal (endast det gula)
  • 2 msk apelsinskal (endast det orange)
  • 1 dl fint hackad fänkål
  • öka och minska mängden socker

Gör så här

1. Om du använder färsk lax så rekommenderar vi att du fryser in den i tre dygn, minst innan du äter den så att alla eventuella parasiter dör.

2. Ta bort alla småben med hjälp av en laxtång eller pincett. Torka av filéerna med hushållspapper.

3. Blanda alla kryddor och dill. Dela laxen i två lika stora bitar och gnid in filéerna med kryddblandningen. Lägg sedan ihop dem med köttsidorna mot varandra.

4. Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop ordentligt. Låt grava i kylskåp 2-3 dygn. Vänd på påsen morgon och kväll.Skrapa sedan bort dill och kryddor.

Gravad lax kan förvaras en vecka i kylskåp och tre månader i frys. Servera med hovmästarsås eller en god syrlig pickels

Kommentera

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra − 2 =