Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Lyxig våffelsmet till frasvåfflor

Två recept på otroligt goda frasvåfflor! Ett enkelt och klassiskt recept på riktiga frasvåfflor med vispad grädde i våffelsmeten, och ett recept på smaskiga och frasiga veganska våfflor. Givetvis bjuder vi även på massor av tips vad gäller topping!

4.11 av 5 (109 recensioner)
Lyxig våffelsmet till frasvåfflor

Bra produkter när du ska göra våfflor:

  • Ballongvisp - Med en ballongvisp vispar du enkelt in luft i pannkakssmeten, våffelsmeten eller marängen. Ju fler trådar en ballongvisp har, desto bättre resultat. Hos oss hittar du klassiska ballongvispar gjorda i rostfritt stål med många trådar för bästa resultat. Alla vispar hittar du här >>
  • Måttsats - Måttsats, litermått och måttbägare är alla grundläggande köksredskap som är svåra att klara sig utan. Att kunna dosera rätt mängd är avgörande för om man ska lyckas med sin maträtt eller bakverk hemma i köket. På Lyckasmedmat.se tycker vi att det ska vara enkelt att mäta upp både torra och blöta ingredienser, därför hittar du extra många snygga, kvalitativa och praktiska måttsatser samt litermått hos oss. Se alla våra måttsatser här >>
  • Sirap - Testa att servera våfflorna med glass och någon sirap. En klassisk lönnsirap från Kanada passar bra till våfflor men testa även att exprimantera med någon sirap med mer svenska smaker, vi har granskottssirap, björksirap och tjärsirap. Testa dig fram kanske hittar du en ny smaksvinnare!

Recept för våffelsmet

  • Förberedelser: 10 minuter.
  • Tillagning: ca 20 minuter
  • Klart på: 30 minuter plus vila
  • Receptet ger 7-9 frasvåfflor
  • Pâtisserie

Uppskattat näringsvärde per 100 gram Våffelsmet
  • 325 kcal

Ingredienser frasvåfflor

  • 75 g smält smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl iskallt vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 25 g smält smör till gräddning

Gör våfflorna så här

  1. Vispa grädden och rör ihop den med mjölk, mjöl, och salt till en slät smet.
  2. Rör i det smälta smöret och det iskalla vattnet.
  3. Pensla ett varmt våffeljärn med lite av smälta smöret.
  4. Bred ut 0,75-1 dl våffelsmet, grädda våfflan gyllenbrun lägg upp på ett ugnsgaller.
  5. Upprepa tills du gräddat all våffelsmet.

Gott att toppa på våfflorna med

  • Färska bär och frukt som t.ex: blåbär, hallon, jordgubbar, kiwi, banan, mango, färsk ananas
  • Rostade nötter som t.ex: valnötter, hasselnötter, pekannötter eller mandelspån
  • Frön t.ex: sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön
  • Sirap eller nötsmör t.ex: lönnsirap, ljus sirap, nutella, jordnötssmör, hasselnötssmör, agavesirap eller flytande honung
  • Sylt t.ex: hallonsylt, blåbärssylt, hjortronsylt, lingonsylt
  • Något krämigt t.ex: grädde, vaniljglass, keso, vispad creme fraiche, kesella, yoghurt 10%
  • Jordgubbssylt Se vårt recept på hemgjord Jordgubbssylt här >>>

Matig topping till frasvåfflorna

  • Kallrökt lax och pepparrotskräm, citron
  • Räkor med saffrans-creme fraiche
  • Grön eller vit sparris, pocherat ägg och hollandaise
  • Skagenröra, tonfiskröra eller kyckling- & curryröra
  • Stuvad spenat och lax

    Recept på riktigt frasiga veganska våfflor

    • Förberedelser: 10 minuter
    • Tillagning: 45 minuter
    • Klart på: 55 minuter
    • 8 st våfflor
    • Pâtisserie
    Frasiga veganska våfflor har ett uppskattat näringsvärde per 100g på
    • 280 kcal

    Ingredienser

    • 4 dl vetemjöl
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 3 dl växtbaserad dryck, tex. havredryck
    • 100 g mjölkfritt smör
    • 1/2 tsk salt

    Gör såhär

    1. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
    2. Rör ner havredrycken och rör ut mjölet. Tillsätt sen vattnet.
    3. Låt svälla i kylen minst 30 min eller över natten.
    4. Smält smör och låt svalna.
    5. Rör i smör och salt i bunken till en jämn smet.
    6. Grädda våfflorna i våffeljärn.
    7. Nu är våfflorna redo att serveras!

    Lyckas med mat tipsar!

    • Dessa recept på våfflor går bra att dubbla om du vill göra fler.
    • Glöm inte bort våffeldagen den 25:e mars varje år!
    • ... Men givetvis passar våfflor perfekt när som helst!
    • Måste våfflor ätas med kniv och gaffel? Nej! Gör en våffelwrap fylld med t.ex. grädde smaksatt med blåbär och hemmagjord kolasås!
    • Testa göra bubbelvåfflor! Fyll dessa med t.ex. frukt, bär, choklad och chokladsås - mums!
    • Gör en frasig våffelgömma fylld med äpple och västerbottensost - otrolig kombination!
    • Våfflor är perfekt som förrätt eller tilltugg.
    • Vispa gärna smeten med en handvisp.

    Så lyckas du med våffelsmeten

    • Vatten ska vara iskallt. Gärna kolsyrat för extra frasighet.
    • När smeten är färdig är det bra om den får vila lite innan du börjar grädda våfflorna.
    • När du sen gräddar våfflorna - Kom ihåg att röra om i bunken mellan varje våffla.
    • Vi tycker att våfflor blir allra godast i ett våffeljärn i gjutjärn!
    • Våfflor är godast att äta direkt! Men vill du göra färdigt alla våfflor för att slippa stå och grädda när alla andra äter så är vårt bästa tips att lägga våfflorna på ett bakgaller tills de ska ätas. En och en och inte på varandra.

    Hur länge håller sig våffelsmet i kylen? 

    Om du får våffelsmet över går det bra att ställa smeten i kylen. Hur länge du kan ha den i kylen beror dock på hur kallt det är i kylen och om smeten stått framme länge i värme etc. Det ska däremot inte vara några problem att ha våffelsmeten i två dygn i kylen innan användning, om den inte stått i värme alltför länge innan.

    Hur gräddar jag våfflor?

    Använd ett uppvärmt våffeljärn (gjutjärn eller teflon). Pensla smält smör på järnet för att våfflan inte skall fastna. Rör om ordentligt i smeten innan du häller i den i järnet. Överdosera inte med smet då rinner det ut över kanterna, 3/4 - 1 dl brukar vara lagom. Grädda tills våfflan är gyllenbrun och frasig, ca 2 min. Använd träredskap för att ta ut våfflan för att inte skada teflonet om du har ett järn av teflon. Frasigast är våfflan när den är nygräddad. Skall våfflan inte ätas direkt kan du lägga den på ett galler, gärna på låg värme ugnen om de inte äts direkt. Du kan också värma dem i ugnen på hög värme några minuter så de får tillbaka sin frasiga yta. Stapla inte våfflorna på varandra då blir de snabbt mjuka.

    Kan man byta ut vetemjölet i våffelsmeten?

    Du kan byta ut vetemjöl mot havregryn och mandelmjöl för att få en glutenfri våffla eller byta ut delar av vetemjöl till havregryn, dinkelmjöl eller rågsikt för att få en grövre våffla. Då får du även mer smak i våfflan. Låt alltid smeten svälla innan du börjar grädda dina våfflor.

    När är våffeldagen?

    Det finns olika typer av våffla tex. vardagsvåffla som innehåller ägg och är matigare, frasvåffla som är en spröd och frasig våffla oftast utan ägg och belgisk våffla som är en tjockare fyrkantig typ av våffla. Våfflan är känd sen 1600-talet i Sverige. Till en början gräddades våfflorna i rektangulära järn, som lades direkt på den öppna elden. Den färdiga våfflan blev därför rektangulär, men när järnspisen gjorde intåg i slutet av 1800-talet gjorde man järnen runda för att de skulle passa spisplattan och då blev våfflorna runda med hjärtformade bitar. På 1700-talet sågs våfflor som höjden av lyx och elegans. Bellman nämner många olika bakverk och maträtter i sin Fredmans Epistlar, men två bakverk står ut tydligt, våfflor och struvor. Det är en rolig historia bakom våffeldagen den 25 mars. Dagen uppkom pga en felsägning i folkmun av Vårfrudagen (Jungfru Marie bebådelsedag) vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag. Och det gör vi ju gärna!
    Peder Näslund

    Författare

    Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

    Bakformar
    Bakformar Bakformar
    Silikonformar
    Silikonformar Silikonformar
    Choklad
    Choklad Choklad
    Delikatesser
    Delikatesser Delikatesser

    Vad tycker våra kunder?

    4.87 av 5 (13277 recensioner)

    Se alla RecensionerLyckasmedmat.se