Kontakta oss
Prisjakt
4.69 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Sju Kryddblandningar till Grillat

Recept på sju olika kryddblandningar du inte kan vara utan till grillsäsongen, alla sju är klassiker på vår grill här på Lyckasmedmat.se. Kryddblandningar är det som på engelska kallas rubs. De kan vara helt torra eller när man tillsätter blöta smakämnen, pasta liknande. De torra blandningarna går bra att göra lite större mängder av och förvara i burk med tättslutande lock.

3.5 av 5 (12 recensioner)
Sju Kryddblandningar till Grillat

Creole Seasoning

Detta recept är det närmaste jag kommit Tony Chachere’s klassiska Creole Seasoning. Jag använder den till nästan allt, till rub, i hamburgare, dressingar, glacéer, köttbullar, fisk och fågel. Gör gärna dubbel eller trippel sats och ge bort i snygga burkar till vänner och bekanta.

Recept Creole Seasoning

Ingredienser

  • Förberedelser: ca 5 minuter.
  • Total tid ca: 15 minuter
  • 10-15 tortillabröd
  • 3-4 msk salt
  • 2 msk lökpulver
  • 2 msk vitlökspulver
  • 2 msk torkad oregano
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 msk torkad basilika
  • 1 msk mald svartpeppar
  • 1 msk mald vitpeppar
  • 1 msk cayennepeppar
  • 1 msk sellerisalt
  • 5 msk paprikapulver
  • 1 tsk strösocker

Gör så här

  1. Blanda alla kryddor ordentligt, du kan gärna köra dem på puls i matberedare.

Rubbing till Kyckling och Fläsk

Enkel rubbing som passar till grillad kyckling och fläskkött.

Ingredienser

Rubbing till Kyckling och Fläsk

  • 6-8 portioner
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk spiskummin
  • 1-3 krm cayennepeppar
  • 2 krm senapspulver
  • 2 krm mald ingefära
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 1 tsk vitlökspulver

Gör såhär

  1. Blanda alla kryddor ordentligt, rubba in ditt kött grilla och njut. Denna rubbing innehåller inget salt, så du får salta ditt kött efter egen smak och tycke.
  2. Tänk på att när rubbing innehåller socker så kan de lätt bli bränt på ytan om du grillar på hög värme.

Sotningskrydda till fisk

Sotningskrydda till fisk, tex. sotad tonfisk, som du kan prova servera med en Asiatisk gurksallad och lite sojareduktion.

Ingredienser

Sotningskrydda till fisk

  • 0,6 dl paprikapulver
  • 4 tsk lökpulver
  • 4 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk mald cayennepeppar
  • 1 tsk mald vitpeppar
  • 1 tsk mald svartpeppar
  • 1 tsk mald ingefära
  • 2 tsk timjan
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk salvia
  • 1 tsk mald fänkål
  • 1 msk salt

Gör såhär

  1. Mortla örtkryddorna och blanda med resterande kryddor och salt.
  2. Detta recept ger ca 1,5 dl färdig sotningskrydda. Spara det som blir över i en burk med tätslutande lock.
  3. Vänd fisken i kryddblandningen och sota den på hög värme utan fett i en stekpanna, till valfri innertemperatur. Kryddblandningen passar även till fläskkött!

Rubbing till Kyckling

Detta recept på kycklingrub räcker till en hel kyckling och du kan enkelt mångdubbla det.

Ingredienser

Rubbing till Kyckling

  • Räcker till 1 Kyckling
  • 1 msk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk strösocker
  • 2 krm spiskummin
  • 2 krm senapspulver
  • 2 krm mald ingefära
  • 3 krm nymalen svartpeppar

Gör såhär

  1. Slå alla kryddor i en liten plastpåse, skaka ordentligt och kycklingruben är färdig. Krydda kycklingen efter behag och grilla på indirekt värme.
  2. Avsluta gärna med en "Mips", blanda 2 msk sirap med 1 msk god vinäger och pensla kycklingen med detta när det är ca 15 minuter kvar.

Tandoori Rub

Denna indiska kryddblandning används till tandoori kyckling, chicken tikka men passar även bra till andra kyckling-, fisk- och lammrätter.

Ingredienser

Tandoori rub

  • Ger ca 6 portioner
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1,5 krm mald kardemumma
  • 1,5 krm mald kanel

Gör såhär

  1. Sätt alla ingredienser i en plastpåse, skaka ordentligt så att allt blandas.
  2. Blanda gärna kryddblandningen med lite yoghurt, eventuellt röd pastafärg och marinera din råvara i det över natten.

Tips! Vi har även en färdig Tandoori-blandning i vår webbutik.

Harissa recept

Harissa finns i tusentals varianter men här är vår tolkning.

Ingredienser

Harissa

  • Ger harissa till 6-8 portioner
  • 2 rostade, skalade och urkärnade röda paprikor
  • 2-5 röda rostade, urkärnade och finhackade mediumstarka chilifrukter
  • 2 vitlöksklyftor finhackade
  • 1,5 tsk hel spiskummin eller 0,5-1 tsk mald
  • 0,5 tsk korianderfrö
  • 2 msk olivolja
  • Salt

Gör såhär

  1. Mixa eller mortla korianderfrö och spiskummin till ett ganska fint pulver. Tillsätt paprika, chili och vitlök, kör eller mortla till en slät massa. Rör ned olivolja och smaka av med salt.
  2. Harissan som blir över sparar du i en glasburk i kylen och använder som tillbehör till någon annan god middag.
  3. Harissa passar till fläsk, kyckling, lamm och getkött. Låt köttet ligga i Harissa ett par timmar grilla sedan på direkt glöd.
  4. Du kan även köpa Harissa i vår butik online här >>>

Lyckas Med Mat tipsar

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13188 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se