Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
Minimuffins

Minimuffins

3.87 av 5 (46 recensioner)
  • Förberedelser: 5 minuter
  • Tillagning: 25 minuter
  • Klart på: 30 minuter
  • 24 st minimuffins
  • Pâtisserie
Minimuffins har ett uppskattat näringsvärde per 100g på
  • 300 kcal

Minimuffins med choklad

Gör såhär

  1. Placera ut minimuffinsformarna på en plåt. Använd gärna en muffinsplåt för minimuffins, då kommer du garanterat få ett perfekt resultat.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt det smälta smöret och mjölk.
  5. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  6. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna i ägg- och sockerblandningen.
  7. Rör tills du får en klumpfri smet.
  8. Fördela smeten i muffinsformarna. Tänk på att inte fylla ända upp till kanten, ca 2/3 räcker.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Minimuffinsen ska inte vara kladdiga inuti, använd gärna en provsticka för att kontrollera.
  10. Låt svalna.
  11. Nu är det dags att blanda samman frostingen.
  12. Blanda 150g mix tillsammans 1 dl mjölk och 1 dl vatten.
  13. Blanda samman detta med en elvisp, i ca 3 minuter på hög hastighet.
  14. Tillsätt eventuell smaksättning om du så önskar.
  15. Toppa med ett dekorativt strössel eller cake toppers!

Tips och information om hur du lyckas med dina minimuffins!

Minimuffins är precis som vanliga muffins fast mindre. Minimuffins passar perfekt som små munsbitar, eller när du ska bjuda på flera olika sorters muffins, eller på tårta och annat fika - eftersom de är så små orkar du smaka av allt ändå!

De allra flesta vanliga muffinsrecepten som ger 12 muffins får lika bra att använda när du ska baka minimuffins. Det motsvarar då ungefär 24 minimuffins.

Verktyg till att baka och dekorera minimuffins

Det är lite av en konst att baka minimuffins, men med rätt verktyg går baket som en dans. Den perfekta höjden åstadkoms lätt genom att använda sig av en minimuffinsplåt. För att göra baket än enklare – och resultatet snyggare – finns mängder med muffinsformar i papper eller silikon att välja mellan. Den lite mer fantasifulle kan välja muffinsformar med hjärtan, blommor, glada figurer på alternativt med en bjärt färg och en rolig form. Det gäller även muffinsplåtarna.

En slickepott, decilitermåttengångspritsar och en bra ballongvisp är också bra kompletterande verktyg för att lyckas med muffinsbaket. En annan visp som fungerar bra till muffins är en dansk degvisp. Det är inte bara muffinsformar som kan sätta piff på bakverkens utseende. I USA har det länge funnits en trend med att dekorera muffins på olika sätt, en trend som nu också kommit starkt här i Sverige. För att göra riktiga kreationer krävs en sprits för att lägga glasyr eller för att fylla muffinskakorna, och en schablon för att pudra mönster och figurer på toppen. Strössel i form av stjärnor eller kulor ger också ett vackert intryck. Till uppläggningen finns det sedan riktiga kakfat i höjd, så kallade muffinsträd, i mängder av former och varianter och askar att lägga sina minimuffins i för att kunna ge bort som present.

Plåtar och formar till minimuffins

Det finns många som tycker att det är lite onödigt att gå och köpa sig en särskild minimuffinsplåt då de kanske inte bakar minimuffins allt för ofta. Men utan minimuffinsplåt kommer resultatet att bli platta och tråkiga minimuffins och troligtvis kommer även en del av dem rinna ur formarna när muffinssmeten jäser. Muffinsplåten ger stöd åt smeten och håller ihop bakverket och hjälper smeten att jäsa uppåt. Plåtarna kan vara tillverkade i plåt eller silikon och fungerar på samma sätt. De kan användas både med och utan pappers- alternativt silikonformar. Dessa ersätter då smörjning av plåten och är praktiska för servering.

Wiltons minimuffinsplåt för 24 minimuffins är en favorit hos oss på Lyckasmedmat.se - Perfekt att använda när du vill baka små söta cupcakes eller minimuffins!

Minimuffinsformar finns i både papper och i silikon. Silikonformar har blivit populära då de är lite stadigare och fungerar utan plåt och inte minst för att de sedan är återanvändningsbara. Det gör både miljö och plånbok glad i längden. För att använda silikonformarna igen är det bara att diska dem i diskmaskinen. De tål till och med att frysas utan att skadas. För att få kakorna att släppa ur formen är det alltid bäst att spraya formen med fett. Pappersformar är en lika praktisk som viktig detalj i muffinsbaket. Formarna ramar in bakverket och hindrar smeten från att fastna i plåten, det gör det lätt att diska upp plåtarna efteråt. De klarar dock inte riktigt att hålla formen på muffinsen och därför kommer du behöva en muffinsplåt. Pappersformarna finns i flera olika dekorativa mönster och teman!

Här hittar du både formar och plåtar till minimuffins!

Lyckas med mat tipsar!

Du vill baka dina favoritmuffins igen men känner att de blir uttjatat? Vi håller inte med! Det finns flera saker du kan göra för att piffa upp och variera dina minimuffins. Använd minimuffinsformar i härliga färger, färga din frosting eller toppa med olika snygga strössel!

  • Om du vill spritsa dina muffins med vackra rosor så passar Wiltons tyll 1M perfekt för jobbet!
  • Toppa dina muffins enkelt med olika snygga strössel.
  • Vill du skapa häftiga effekter och spritsa dina muffins med 3 olika färger samtidigt så ska du definitivt använda Wilton Color Swirl Spritset! Då kan du enkelt skapa unicornmuffins med härliga pastellfärger eller häftiga halloweenmuffins i svart, grönt och orange! Färga gärna din frosting eller smörkräm med pastafärger eller geléfärger.
  • Glittriga muffins drar ögonen till sig! Använd ätbart glitter och försiktigt strö över tills du uppnår önskat resultat.
  • Med snygga ryska Blomtyllar kan alla spritsa blommor! Gör dina minimuffins till vackra blomstrande munsbitar!
  • Du kan med fördel toppa med färska bär, de ger ett läskande och fräscht intryck.
  • Cream cheese frosting - Frosting som är perfekt att spritsa och dekorera minimuffins med då den är slät och tålig. 
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

19 recept

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13262 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se