Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Citron- och passionsfruktpaj

God paj med fin balans mellan sött och syrligt. Pajen är bakad med ljust muscovadosocker som har en lätt lakritston.

3.55 av 5 (11 recensioner)
Citron- och passionsfruktpaj

Citron- och passionsfruktpaj

  • Förberedelser: 10 minuter.
  • Tillagning ca: ca 40 minuter
  • Klart på: 50 minuter
  • Receptet räcker till 6-8 portioner
  • Pajrecept
Uppskattat näringsvärde per 100 gram passionsfruktpaj
  • 225 kcal

Ingredienser

  • Pajskal:
  • 115 gram extra fint vetemjöl
  • 50 gram kallt osaltat smör, delat i små bitar
  • 25 gram florsocker
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • Fyllning:
  • 5 ägg
  • 150 gram ljust muscovadosocker
  • 150 ml vispgrädde
  • Fint rivet skal och saft från två citroner
  • 2 mogna passionsfrukter
  • Garnering:
  • 2 msk aprikosmarmelad
  • Florsocker

Så här gör du passionsfruktpajen

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med att göra pajskalet. Sikta ner mjölet i en bunke, tillsätt smöret och nyp ihop med fingrarna tills blandningen påminner om brödsmulor. Sikta ner florsockret och blanda.
  3. Gör en grop i mitten. Blanda äggulan med kallt vatten och vaniljextrakt och häll ned i gropen i mjölblandningen. Blanda med fingrarna och rulla ihop till en boll.
  4. Tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm. Pensla med lite ägg, nagga med en gaffel och ställ in i frysen i ca 10 minuter.
  5. Grädda sedan skalet i ca 10-15 minuter.
  6. Blanda ihop fyllningen medan pajskalet gräddas.
  7. Vispa ägg och socker och tillsätt sedan grädde. Blanda i rivet citronskal och citronsaft, pressa citronen med en citruspress.
  8. Dela passionsfrukterna på mitten och skrapa ur fruktköttet, blanda ned i smeten.
  9. Sänk värmen i ugnen till 150 grader. Ställ pajformen på en plåt i ugnen, dra ut den något och fyll pajskalet med passionsfruktblandningen, skjut försiktigt in plåten i ugnen och grädda i ca 25-30 minuter.
  10. Pajen är klar när fyllningen stelnat något. Låt svalna i formen.
  11. Glasera pajen med uppvärmd aprikosmarmelad och sikta eventuellt över lite florsocker innan servering.

Servera gärna pajen med en god vaniljskräm.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier EfterrättspajPajrecept

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13282 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se