Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Chokladmuffins

Goda chokladmuffins med mycket chokladsmak – smaksatta med både kakao och mörk choklad. Dessa chokladmuffins använder jag vid våra Cupcakeskurser. Receptet fungerar lika bra till normalstora muffins som till minimuffins.

3.29 av 5 (45 recensioner)
Chokladmuffins

Lyckas med chokladmuffins - Så bakar du muffins med chokladbitar i

Vad sägs om saftiga goda choklad chokladmuffins? I det här receptet har jag använt både kakao och bitar av hackad mörk choklad för att få riktigt mycket chokladsmak. Och för att du ska lyckas med dina chokladmuffins bjuder jag självklart på mina bästa tips.

Bra produkter när du ska göra chokladmuffins:

Recept för Chokladmuffins

  • Förberedelser: 15 minuter
  • Tillagning: ca 25 minuter
  • Klart på: 40 minuter
  • Receptet ger 24 muffins eller 48 minimuffins
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram chokladmuffins
  • 435 kcal

Ingredienser

Chokladmuffins

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa ägg, socker luftigt, blanda i vaniljessensen och smält avsvalnat smör.
  3. Rör ihop mjöl, kakao och bikarbonat i en separat bunke, och blanda sedan ner det i äggsmeten.
  4. Fyll muffinsformarna till 2/3 och strössla över hackad choklad.
  5. Normalstora muffins gräddas i ca 20 minuter, minimuffins gräddas i ca 10 minuter. Testa med provsticka.

Mina tips för att lyckas med chokladmuffins

  • Väg ingredienserna - Vägen till de saftigaste och godaste chokladmuffinsen går via vågen. Genom att väga ingredienserna vet du att du alltid får exakt rätt mängd.
  • Använd rumsvaram ägg - Rumsvarma ingredienser gör att smeten blandar sig bättre och du undviker klumpar och att smeten skär sig. Plus att dina bakverk jäser upp bättre under gräddning.
  • Blanda smeten lagom - När du överblandar smeten bildas det för mycket gluten. Detta gör att fina muffins blir sega och kompakta i konsistensen.
  • Övergrädda inte - Torra chokladmuffins är en riktigt besvikelse. För att slippa det så undvik att övergrädda dina muffins. Ta hellre ut dem när provstickan är nästan helt ren, eftersom muffinsen fortsätter att efterbakas medan de svalnar.

Chokladsorter jag rekommenderar till bakning

  • Callebaut Choklad Callebaut tillverkar choklad med de finaste ingredienserna vilket gör att chokladen håller hög kvalitet. De har skapat sin goda belgiska choklad i hjärtat av Belgien i mer än 100 år. Se all Callebaut choklad här >>>
  • Valrhona Choklad Hos oss hittar du Valrhonas choklad både som chokladkakor och som pellets i 1 kilospåsar, perfekt till bakning och pralintillverkning, Se all Valrhona Choklad här >>> 

Vad är chokladmuffins?

Chokladmuffins är det perfekta bakverket för alla chokladälskare som behöver något snabbt, gott och enkelt när chokladsuget slår till.

Chokladmuffins är ett portionsbakverk som bakas i muffinsformar eller muffinsplåtar. Smeten påminner om sockerkakssmet och förutom kakao smaksätts den ofta med vanilj, citron eller blåbär. Muffins kan också innehålla t. ex. nötter, chokladbitar eller bär.

Till skillnad från cupcakes är inte muffins toppade med någon glasyr eller frosting.

Chokladmuffins historia

Det finns två olika sorters muffins, amerikanska och engelska. Engelska muffins är små platta bröd som liknar tekakor och bakas med jäst. Så när vi pratar om muffins är det amerikanska muffins vi menar. Dessa har sitt ursprung i början av 1900-talets Nordamerika.

Ingredienser för att baka chokladmuffins

Det är enkelt att baka chokladmuffins, eftersom de innehåller ingredienser du ofta redan har hemma. Det går också ganska snabbt att göra, vilket passar extra bra vid dom tillfällen du får ovantat besök och vill bjuda på något gott.

Varför sjunker chokladmuffinsen ihop?

  • Du har överblandat smeten - När du blandar smeten tillförs luft och vid överblandning hamnar det för mycket luft i smeten, som sen släpps ut vid gräddningen. Och detta gör att dina muffins sjunker ihop. Tricket är att bara blanda tills smeten precis gått ihop. Och det är oftast lättare att göra för hand, än med maskin eller elvisp.
  • Jäsmedlet är gammalt - Bakning är kemi och det är bikarbonaten som får dina muffins att jäsa upp. Och om den är gammal, så kommer inte dina muffins jäsa. Du kan testa färskheten genom att blanda 1/2 tsk bikarbonat med 1/2 dl vinäger i en skål. Om det bubblar är det bara att baka på och annars behöver du ny bikarbonat.
  • För hög temperatur - Om du har för hög temperatur i ugnen, så kommer dina muffins att jäsa upp för fort under gräddningen. Och det gör att dom sjunker ihop sen när du tagit ut dom.

Varför blir mina muffins torra?

  • För mycket torra ingredienser - Torra muffins kan vara ett resultat av att du haft i för mycket mjöl eller kakao i smeten. Det är därför vi tipsar om att alltid väga ingredienserna, istället för att använda mått.
  • Muffinsen är övergräddade - Om du gräddar dina muffins för länge så kommer dom att bli torra. Håll därför extra koll på slutet och ta hellre ut dom någon minut för tidigt. Om du gräddar i en muffinsplåt så kan du gärna lyfta ur muffinsen försiktigt och låta dom svalna på ett galler istället. På så vis undviker du att dina muffins eftergräddas i den varma plåten.

Kan jag förvara chokladmuffins i rumstemperatur?

Om dina chokladmuffins ska ätas ganska omgående går det bara att förvara dom i lufttät burk eller plastpåse upp till 3-4 dagar i rumstemperatur.

Kan man frysa chokladmuffins?

Ja, det går bra att frysa chokladmuffins. Tänk på att låta dom svalna ordentligt och förvara lufttätt, så håller dom sig i frysen minst 3 månader.

Vilken choklad rekommenderas för de mest delikata chokladmuffinsen?

För att skapa riktigt djup chokladsmak, använd kvalitetsmörk choklad och kakaopulver. Kombinationen av dessa två ger muffinsen en intensiv chokladton utan att bli för söt.

Hur får man chokladmuffins att vara saftiga och inte torra?

Nyckeln till saftiga muffins är att inte överbaka dem. Kontrollera alltid dina muffins några minuter innan den föreslagna baktiden. En annan metod är att tillsätta ett fuktgivande ingrediens som yoghurt eller äppelmos till smeten.

Vilka extra ingredienser kan man lägga till i chokladmuffins för att variera smaken?

Det finns många tillsatser som kan förhöja smaken av dina chokladmuffins. Prova att tillsätta nötter, torkad frukt, färsk banan, karamellbitar eller till och med chokladchips för extra smak och textur.

Hur förvarar man chokladmuffins bäst för att de ska hålla sig färska längre?

Chokladmuffins håller sig bäst färska om de förvaras i en lufttät behållare vid rumstemperatur. De kommer att hålla i upp till 2-3 dagar. För längre lagring, kan du också frysa dem.
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13277 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se