Lyckas med chokladmuffins - Så bakar du muffins med chokladbitar i
Vad sägs om saftiga goda choklad chokladmuffins? I det här receptet har jag använt både kakao och bitar av hackad mörk choklad för att få riktigt mycket chokladsmak. Och för att du ska lyckas med dina chokladmuffins bjuder jag självklart på mina bästa tips.
Bra produkter när du ska göra chokladmuffins:
- Kakao - Kakao från Valrhona är en stor favorit. Har du en gång bakat eller gjort varm choklad med den här kakaon vill du aldrig gå tillbaka till en enklare. Här hittar du Valrhonas kakao >>>
- Choklad - Hos oss på Lyckas med mat har vi god mörk choklad av hög kvalitet. Mörk choklad gör sig utmärkt i bakning med sin bittra sötma och rika kakaosmak. Klicka här för att komma till vår mörka choklad och hitta sorten som passar dig bäst >>
- Muffinsformar - Muffinsformar finns i mängder av storlekar, former och färger. Ge dina muffins ett lyxigt uttryck med stilrena muffinsformar eller ett lekfullt uttryck med mer färggranna formar. Alla muffinsformar hittar du här >>
Recept för Chokladmuffins
- Förberedelser: 15 minuter
- Tillagning: ca 25 minuter
- Klart på: 40 minuter
- Receptet ger 24 muffins eller 48 minimuffins
- Pâtisserie
- 435 kcal
Ingredienser
Chokladmuffins
- 6 ägg
- 250 gram socker
- 250 gram smält smör
- 1-2 tsk vaniljessens
- 75 gram vetemjöl
- 75 gram kakao
- 1/4 tsk bikarbonat
- 50 gram grovt hackad mörk choklad
Gör såhär
-
Sätt ugnen på 180 grader.
-
Vispa ägg, socker luftigt, blanda i vaniljessensen och smält avsvalnat smör.
-
Rör ihop mjöl, kakao och bikarbonat i en separat bunke, och blanda sedan ner det i äggsmeten.
-
Fyll muffinsformarna till 2/3 och strössla över hackad choklad.
-
Normalstora muffins gräddas i ca 20 minuter, minimuffins gräddas i ca 10 minuter. Testa med provsticka.
Mina tips för att lyckas med chokladmuffins
- Väg ingredienserna - Vägen till de saftigaste och godaste chokladmuffinsen går via vågen. Genom att väga ingredienserna vet du att du alltid får exakt rätt mängd.
- Använd rumsvaram ägg - Rumsvarma ingredienser gör att smeten blandar sig bättre och du undviker klumpar och att smeten skär sig. Plus att dina bakverk jäser upp bättre under gräddning.
- Blanda smeten lagom - När du överblandar smeten bildas det för mycket gluten. Detta gör att fina muffins blir sega och kompakta i konsistensen.
- Övergrädda inte - Torra chokladmuffins är en riktigt besvikelse. För att slippa det så undvik att övergrädda dina muffins. Ta hellre ut dem när provstickan är nästan helt ren, eftersom muffinsen fortsätter att efterbakas medan de svalnar.
Chokladsorter jag rekommenderar till bakning
- Callebaut Choklad Callebaut tillverkar choklad med de finaste ingredienserna vilket gör att chokladen håller hög kvalitet. De har skapat sin goda belgiska choklad i hjärtat av Belgien i mer än 100 år. Se all Callebaut choklad här >>>
- Valrhona Choklad Hos oss hittar du Valrhonas choklad både som chokladkakor och som pellets i 1 kilospåsar, perfekt till bakning och pralintillverkning, Se all Valrhona Choklad här >>>
Vad är chokladmuffins?
Chokladmuffins är det perfekta bakverket för alla chokladälskare som behöver något snabbt, gott och enkelt när chokladsuget slår till.
Chokladmuffins är ett portionsbakverk som bakas i muffinsformar eller muffinsplåtar. Smeten påminner om sockerkakssmet och förutom kakao smaksätts den ofta med vanilj, citron eller blåbär. Muffins kan också innehålla t. ex. nötter, chokladbitar eller bär.
Till skillnad från cupcakes är inte muffins toppade med någon glasyr eller frosting.
Chokladmuffins historia
Det finns två olika sorters muffins, amerikanska och engelska. Engelska muffins är små platta bröd som liknar tekakor och bakas med jäst. Så när vi pratar om muffins är det amerikanska muffins vi menar. Dessa har sitt ursprung i början av 1900-talets Nordamerika.
Ingredienser för att baka chokladmuffins
Det är enkelt att baka chokladmuffins, eftersom de innehåller ingredienser du ofta redan har hemma. Det går också ganska snabbt att göra, vilket passar extra bra vid dom tillfällen du får ovantat besök och vill bjuda på något gott.
Varför sjunker chokladmuffinsen ihop?
- Du har överblandat smeten - När du blandar smeten tillförs luft och vid överblandning hamnar det för mycket luft i smeten, som sen släpps ut vid gräddningen. Och detta gör att dina muffins sjunker ihop. Tricket är att bara blanda tills smeten precis gått ihop. Och det är oftast lättare att göra för hand, än med maskin eller elvisp.
- Jäsmedlet är gammalt - Bakning är kemi och det är bikarbonaten som får dina muffins att jäsa upp. Och om den är gammal, så kommer inte dina muffins jäsa. Du kan testa färskheten genom att blanda 1/2 tsk bikarbonat med 1/2 dl vinäger i en skål. Om det bubblar är det bara att baka på och annars behöver du ny bikarbonat.
- För hög temperatur - Om du har för hög temperatur i ugnen, så kommer dina muffins att jäsa upp för fort under gräddningen. Och det gör att dom sjunker ihop sen när du tagit ut dom.
Varför blir mina muffins torra?
- För mycket torra ingredienser - Torra muffins kan vara ett resultat av att du haft i för mycket mjöl eller kakao i smeten. Det är därför vi tipsar om att alltid väga ingredienserna, istället för att använda mått.
- Muffinsen är övergräddade - Om du gräddar dina muffins för länge så kommer dom att bli torra. Håll därför extra koll på slutet och ta hellre ut dom någon minut för tidigt. Om du gräddar i en muffinsplåt så kan du gärna lyfta ur muffinsen försiktigt och låta dom svalna på ett galler istället. På så vis undviker du att dina muffins eftergräddas i den varma plåten.
Kan jag förvara chokladmuffins i rumstemperatur?
Om dina chokladmuffins ska ätas ganska omgående går det bara att förvara dom i lufttät burk eller plastpåse upp till 3-4 dagar i rumstemperatur.
Kan man frysa chokladmuffins?
Ja, det går bra att frysa chokladmuffins. Tänk på att låta dom svalna ordentligt och förvara lufttätt, så håller dom sig i frysen minst 3 månader.
Vilken choklad rekommenderas för de mest delikata chokladmuffinsen?
Hur får man chokladmuffins att vara saftiga och inte torra?
Vilka extra ingredienser kan man lägga till i chokladmuffins för att variera smaken?
Hur förvarar man chokladmuffins bäst för att de ska hålla sig färska längre?
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
Snabb leverans
Snabb leverans och nöjd med produkterna!