Chokladkaka med honungsglasyr

Bilden inskickad av

1 Stärna2 Stjärnor3 Stjärnor4 Stjärnor5 Stjärnor 1Röster medel: 5,00 av 5
Loading...

Chokladkaka med kladdig honungsglasyr är en försvinnande god kaka med både kakao och mörk choklad i smeten.

  • Kakan:
  • 100 gram mörk choklad (bruten i bitar)
  • 275 gram ljust muscovadosocker
  • 225 gram mjukt smör
  • 125 ml flytande honung
  • 2 ägg
  • 200 gram vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk kakao
  • 2,5 dl kokande vatten
  • Glasyren:
  • 0,6 dl vatten
  • 125 ml flytande honung
  • 175 gram mörk choklad
  • 75 gram florsocker

Gör så här
Kakan:

1. Ta fram alla ingredienser från kylen och låt dem bli rumsvarma.2. Smält under tiden chokladen till kakan i ett vattenbad eller i mikrovågsugn. Ställ åt sidan och låt svalna en aning.
3. Sätt ugnen på 180 grader och smörj och bröa en springform, 23 cm i diameter.
4. Vispa socker och rumsvarmt smör till en krämig konsistens, och blanda i honung.
5. Tillsätt ett ägg tillsammans med en matsked av mjölet och vispa. Tillsätt sedan det andra ägget, även det tillsammans med en matsked mjöl.
6. Vänd ner den smälta chokladen.
7. Sikta ner mjöl, kakao och bikarbonat och blanda.
8. Blanda till sist i det kokande vattnet.
9. Häll smeten i springformen, grädda mitt i ugnen i ca 1 – 1,5 timme. Kolla efter 45 minuter, lägg på ugnsfolie om kakan börjar bli mörk. Kolla sedan kakan var 15:de minut.
10. Låt kakan svalna helt.

Glasyren:

1. Hacka chokladen fint.
2. Koka upp vatten och honung i en ganska liten kastrull.
3. Blanda ner den hackade chokladen. Rör till en slät smet och låt stå några minuter.
4. Vispa ner florsocker.
5. Placera kakan på ett fat, och lägg folie runt kanten på fatet – på det sättet hamnar inte så mycket glasyr på fatet.
6. Häll glasyren på kakan, och bred ut den, även ner över kanterna.
7. Låt stå i kylskåp minst en timme. Ta försiktigt bort folien innan servering.

chokladkaka-honungsglasyr

Kommentera

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 3 =