Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Chocolate chip cookies - Den ultimata guiden

Sugen på choklad, något gott att fika? Baka perfekt segmjuka chocolate chip cookies - den amerikanska kakan för chokladälskaren. Krispiga utanpå, sega i kanterna, mjuka i mitten och med en ton av kolasmak. Chocolate chip cookies är fyllda av chokladbitar och kakorna bakas snabbt och enkelt.

3.59 av 5 (117 recensioner)
Chocolate chip cookies - Den ultimata guiden

Bra att ha till kakbaket

Hur bakar man Chocolate Chip Cookies?

Hemligheterna bakom perfekt mjuksega chocolate chip cookies, de klassiska amerikanska kakorna vi älskar:

  • Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Kylskåpskalla ingredienser är ett stort no-no. Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl, för en luftig deg.
  • Enklast är att använda färdiga chokladknappar. Väljer du hel choklad så ska den grovhackas.
  • Arbeta ihop degen snabbt.
  • Kyl degen minst 30 minuter innan den bakas ut, annars flyter degen ut för mycket, då den innehåller mycket smör.
  • Jämnstora kakor blir både snyggast och ger en jämnare gräddning. Om man har olika stora kakor på samma plåt blir de färdiggräddade vid olika tider och då får du övergräddade och undergräddade kakor på samma plåt. En serveringsskopa är ett bra redskap när degen skopas upp på bakplåtspappret.
  • Var generös med utrymmet mellan dina kakbollar. Degen flyter ut!
  • Grädda kakorna i mitten av ugnen och var noggrann med rätt gräddningstid. Chocolate chip cookies är klara när de fått färg runtom kanterna men fortfarande är ljusa på mitten. Om de gräddas för länge riskerar de att förlora den mjuksega konsistensen och blir torra.
  • Kakorna fortsätter att eftergräddas en stund efter att du tagit ut dem. Är du osäker på när det är dags att ta ut ugnsplåten? Öppna ugnsluckan och lyft försiktigt på en av kakorna. Håller botten ihop? Behåller kakan formen? Kakan är färdiggräddad! Undvik att övergrädda chocolate chip cookies.
  • Låt kakorna svalna på plåten i några minuter innan du flyttar över dem på galler.
  • Se till att kakorna är helt rumstempererade innan du förpackar dem för förvaring.

Rätt ugnstemperatur för chocolate chip cookies

  • Rätt ugnstemperatur är viktig när du bakar chocolate chip cookies. Värmen kan skifta från ugn till ugn. Baka en provkaka! Om kakan flyter ut för mycket behöver du höja värmen. Om den inte flyter ut tillräckligt kan du sänka ugnstemperaturen något.
  • Grädda chocolate chip cookies i mitten av ugnen.
  • Låt dina chocolate chip cookies svalna på bakplåten. Om du vill grädda fler plåtar är det viktigt att ugnsplåten får svalna mellan gräddningarna. Om du placerar degen på en het plåt flyter den ut och tappar sin form innan den kommit in i ugnen. Skopa upp dina kakor på bakplåtspapper, som lyfts över på plåten först när den svalnat.

Så förvarar du dina chocolate chip cookies

  • Färdiga chocolate chip cookies förvaras i en lufttät burk eller en låda med lock, gärna i kylskåp.
  • Blev det deg över? Frys in den så är det bara att ta fram, skiva upp och grädda när du blir sötsugen. Du kan också rulla färdiga bollar som du först fryser på bakplåtspapper tills de är så fasta att du kan förpacka dem i plastpåsar. När du vill baka låter du kakbollarna tina på en bricka medan ugnen värms. Degen kan frysas i flera månader.
  • Överbliven kakdeg blir också en uppskattad present. Rulla in degen i plastfolie och skriv en liten lapp med anvisningar om hur kakorna ska gräddas.
  • Vill du äta kakorna som nygräddade igen? Värm dem en kort stund i micron, de blir som nybakta, ljumma med smält choklad.

Tips för sega, härliga chocolate chip cookies

  • Rulla extra stora bollar av kakdegen, drag sedan isär dem så att bollarna delas på mitten. Grädda dem med den ojämna sidan uppåt. På så vis får kakorna får en härlig yta och konsistens. Lägg på några extra chokladknappar direkt när kakorna gräddats färdigt.
  • Dina chocolate chip cookies får en mer kolaaktig smak om du kyler degen i 1-2 dygn innan du bakar ut dem. Grädda tills de blivit bruna runtom, men fortfarande är ljusa på mitten.
  • En gnutta mer farinsocker och salt gör kakan sötare och segare.

Bästa chokladen till chocolate chip cookies

Enklast är att använda färdiga chokladknappar som, lyxigast är att grovhacka choklad av en riktigt fin favoritsort. Allt funkar! Kanske vill du mixa mörk och vit choklad med mjölkchoklad?

Chocolate chip cookies går att variera på tusen sätt

  • Ge dina chocolate chip cookies en smak av kaffe! Tillsätt 1/2 tesked espressopulver till degen tillsammans med saltet. Voilà – nu har du mocca chip cookies!
  • Förnya dina chocolate chip coockies med nutella genom att klicka ut nutella på bakplåtspapper, varje klick ska vara ungefär 1 matsked. Lägg in nutellan i frysen i en halvtimme.
  • När du gjort bollar av en vanlig chocolat chip cookiedeg trycker du i en klick nutella i varje!
  • Variera kakorna genom att byta ut vaniljsockret mot 2-3 msk kakao och använd vit choklad. Färgglada kakor får du med smarties istället för vanlig choklad. Vit choklad, pekannötter och kanel är andra ingredienser som ger dina kakor en ny smak. Det är bara fantasin som sätter gränser för smaksättningen.
  • Baka chocolate chip cookies i XL-storlek – á la Subway – genom att skopa upp degen på bakplåtspappret i önskad storlek. Grädda kakorna i 13-14 minuter, några minuter längre om degen är kyld.
  • Sött och salt i samma tugga! Addera en extra finish till dina chocolate chip cookies genom att strö flingsalt ovanpå degbollarna före gräddning.
  • Gör snittar istället för runda kakor av din chocolate chip cookiedeg! Dela degen i tre eller fyra bitar. Rulla ut dem till långa rullar som du lyfter över på plåten och plattar till. Skär kakorna på snedden efter gräddning, medan de är varma. Låt svalna.
  • Efterrättstips: chocolate chip cookies är goda och ännu godare blir de i kombination med glass. Gör en sandwich genom att servera två kakor med en skopa glass emellan! Lägg en sked mjuktinad glass mellan två kakor, tryck ihop dem och frys bakelsen en stund innan servering.
  • För att baka veganska chocolate chip cookies kan smör och ägg bytas ut mot olja och vatten. Veganska chokladknappar finns i matbutikens vanliga bakhylla.


Här kommer fyra beprövade recept på Chocolate Chip Cookies

Chocolate chip cookies med vanilj och pekannötter

Underbara chocolate chip cookies med bitar av pekannötter och skattgömmor av choklad.

  • Förberedelser: 15 minuter
  • Total tid: 60 minuter
  • Klart på:75 min
  • 50 st kakor
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram
  • 500 kcal

Ingredienser

  • 210 gram vetemjöl
  • 100 gram havregryn
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 150 gram ljust muskovadsocker
  • 170 gram strösocker
  • 200 gram smör
  • 1,5 tsk vaniljextrakt
  • 2 ägg
  • 340 gram chokladknappar
  • 100 gr pekannötter grovt hackade
  • 20 gr kakaopulver

Gör så här

  1. Vispa sockersorterna och smöret luftigt.
  2. Vispa i ett ägg i taget i smörblandningen.
  3. Blanda i mjöl, vaniljextrakt, kakao, salt, bikarbonat och havregryn.
  4. Blanda i nötter och chokladbitarna.
  5. Låt det hela vila en timme. Klä en plåt med bakplåtspapper och klicka ut dina cookies (ca 25 gram) jämt fördelade (8-12 st per plåt) , grädda sedan i 185 graders ugn 7,5-8 minuter.
  6. Låt svalna på galler och servera.
Choclate chip1
Chocolate chip2
Chocolate chip3
Chocolate chip4

Bilderna på dessa magiskt segmjuka chocolate chip cookies är av Amanda. Njut av den perfekta kakan för chokladälskaren!

Daimcookies

En form av chocolate chip cookies med Daim och mörk choklad.

Daimkakor

Ingredienser

  • 75 gram mörk choklad
  • 2 stycken Dubbeldaim
  • 75 gram rumsvarmt smör
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • ½ tsk balpulver
  • 2 dl havregryn
  • 50 gram mörk choklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka choklad och Daim.
  3. Blanda smör, strösocker och farinsocker, och blanda sedan i ägget.
  4. Häll mjöl, salt och bakpulver i en separat skål och blanda.
  5. Häll sedan i mjölblandningen i smörsmeten tillsammans med havregrynen.
  6. Knåda till sist in hackad choklad och Daim.
  7. Rulla små bollar av degen, ca 25 gram styck, lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till något.
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
  9. Smält chokladen till garneringen i en spritspåse antingen i micron eller i en kastrull med vatten.
  10. Spritsa sedan chokladen över kakorna.

Chocolate chip cookies med lakrits och valnötter

Chocolate chip cookies med smak av lakrits och valnötter.

Lakritskakor

Ingredienser

  • 210 gram vetemjöl
  • 100 gram havregryn
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 225 gram smör rumstempererat
  • 150 gram farinsocker
  • 170 gram strösocker
  • 30 droppar lakritsarom
  • 2 ägg
  • 340 gram hackad mörk choklad
  • 100 gr valnötter grovt hackade

Gör så här

  1. Vispa sockersorterna och smöret luftigt.
  2. Vispa i äggen ett i sänder i smörblandningen.
  3. Blanda i mjöl, lakritsarom, kakao, salt, bikarbonat och havregryn.
  4. Blanda i nötter och chokladbitarna.
  5. Låt det hela vila en timme.
  6. Klä en plåt med bakplåtspapper och klicka ut dina cookies (ca 25 gram) jämt fördelade (9-12 st per plåt).
  7. Grädda sedan i 185 graders ugn ca 7 minuter.
  8. Låt svalna på galler och servera.

Chip Cookies med kokos

Chip cookies med smak av kokos och mandel, vad mer kan man begära att ha på kakfatet?

Chip Cookies med kokos

Ingredienser

  • 120 gr rumstempererat smör
  • 85 gr mörkt muscovadosocker
  • 1 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 30 gr kokos
  • 3 krm bakpulver
  • 2 krm salt
  • 100 gr hackad mjölkchoklad med mandel
  • 3 msk vatten

Gör så här

  1. Blötlägg kokosen i vattnet i 10 minuter.
  2. Vispa smör och socker krämigt och rör ned ägget.
  3. Blanda resterande ingredienser i den mjuka smörkrämen.
  4. Rulla degen till en rund rulle (ca 5 cm i diameter) i plastfilm eller bakplåtspapper.
  5. Sätt in den i kylen en timme.
  6. Skär sedan ut 1 cm tjocka kakor och grädda på bakplåt med bakplåtspapper i 180 graders ugn (varmluftsugn) 10-11 minuter.
  7. Låt dina cookies stelna en stund på plåten, lägg sedan upp dem på ett ugnsgaller och svalna helt.
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13281 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se