Den här kakan är to die for! Härlig chokladbrownie med ett segt täcke av kola och pecannötter. En riktig vinnare på dessertbordet!
- Förberedelser: ca 30 minuter.
- Tillagning ca: ca 30 minuter
- Klart på: 60 minuter
- 10 - 12 bitar
- Pâtisserie
Seg Brownie toppad med pekannötskaramell har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
- 400 kcal
Seg Brownie toppad med pekannötskaramell
- 1,2 dl strösocker
- 1,2 dl mörkt muskovadosocker
- 90 gram smör
- 2 ägg
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1,8 dl bra kakao
- 0,6 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 2 krm bakpulver
- 2,4 dl mörk 70 % choklad
- Karamell
- 1,6 dl strösocker
- 3 msk ljus sirap
- 60 gr smör
- 45 gr grädde
- 1,5 krm salt
- 0,5 tsk vaniljextrakt
- 60 gr pekannötter grovt hackade
Gör såhär
- Värm ugnen till 175°C och smörj en ugnsform som är 25 x 20 cm (om du vill kan formen fodras med bakplåtspapper så bakverket kan lyftas ut enkelt).
- Blanda strösocker, muskovadosocker och smör. Kör försiktigt i mikrovågsugn tills smöret smält. Låt svalna något. Tillsätt äggen och vanilj.
- Blanda kakao, mjöl, salt och bakpulver och rör ned i smörblandningen, blanda tills smeten är slät. Rör ned hackad choklad (eller chokladknappar).
- Häll smeten i den förberedda formen och grädda i 30 minuter.
- Karamell:
- Blanda strösocker och sirap och låt blandningen puttra på medelvärme på spisen under omrörning. Blandningen kommer att smälta, den blir honungsfärgad och snart får den en mörkare karamellfärg.
- Så snart den är karamellfärgad, tillsätt smöret. Tillsätt grädden och rör om väl tills bubblandet avtar. Tillsätt salt, nötter och vanilj. Ställ åt sidan för att svalna.
- När karamellkrämen har svalnat tillräckligt länge, är tjock men ändå hällbar slår du krämen över din brownie. Om smeten stelnat kan du värma upp den igen tills den är hällbar igen.
Lyckas med mat tipsar!
- Byt ut pecannötterna mot t.ex. jordnötter om du vill ha en lite annan smak på kakan.
- Använd en ugnsform av hög kvalitet för dina brownies.
Kategorier Småkakor
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
Valhrona kakao
Borde ha upptäckt denna kakao för länge sedan men nu är det gjort och vill fortsätta med min nya fina kakao som jag...