Kontakta oss
Prisjakt
4.69 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Bröllopstårtor - inspiration till bröllopstårta

Bröllopstårtan är en väldigt viktig detalj på bröllopet! Sitter du i bröllopstankar? Nu har bröllopssäsongen kommit igång, kika in här och inspireras av blomstrande och härliga bröllopstårtor.

4.25 av 5 (8 recensioner)
Bröllopstårtor - inspiration till bröllopstårta

Det här behöver du när du ska baka en bröllopstårta:

  • Springformar och justerbara tårtringar Springformar är oumbärliga för tårtbak, och vill du baka en tårta med många lager så är en justerbar tårtring som hjälper dig att skära till riktigt jämna tunna bottnar, också oumbärlig.
  • Marängsmörkräm och enchanted cream! Marängsmörkräm är fantastisk både som fyllning och för att spackla tårtor, här är ett jättebra recept om du vill göra din egen. Vill du inte göra en egen så finns även den här färdiga mixen för att snabbt vispa ihop en enchanted cream. Den kan vispas upp med antingen vatten eller mjölk och sedan både färgas och smaksättas efter tycke och smak.
  • Smaksättning och färgning av enchanted cream Läs mer i den här utförliga guiden om hur du kan smaksätta och färga enchanted cream.
  • Ätbara färger och dekorationer Med ätbara färger kan du färga in såväl enchanted cream som annat "material" du ska täcka bakverket med eller skapa dekoration av. Du kan också måla fritt direkt på både bakverk eller detaljer. Läs mer om ätbara färger här i vår guide och kolla också in det stora sortimentet av ätbara dekorationer.    
  • Mousse som fyllning Annat som passar fantastiskt bra i en tårta med enchanted cream är olika fyllningar i mousseform. Vi har flera färdiga mixar för chokladmousse, till exempel vit chokladmousse. Enkelt och jättegott! Längre ner tipsar vi om massor av goda smaksättningar.
  • Sugarpaste och gum paste Sugarpaste är en lättarbetad sockermassa som används främst till att täcka och dekorera tårtor. Sockerpastan är helt nötfri och därmed ett bra alternativ till marsipan, och är också extra lämplig att färga in och smaksätta. Gum paste är en modifierad sockerpasta som är väldigt elastisk och formbar. Den torkar snabbt och blir stadig och hållbar. Är bra för detaljrika kreationer, till exempel intrikata dekorationer som man vill ska vara extra stadiga.
Magisk bröllopstårta

Recept på saftig tårtbotten

Vill du ha ett enkelt recept på tårtbotten att använda till bröllopstårtan så är det klassiska tre lika receptet riktigt bra! Lika delar ägg, socker och vetemjöl gör att det är enkelt att mäta upp och botten blir saftig och god,  du hittar fler recept på tårtbotten här >>.

  • Förberedelser: 15 minuter
  • Total tid: 30 minuter
  • Klart på: 40 min
  • 10-12 bitar
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram tårtbotten
  • 272 kcal

Ingredienser

  • Receptet ger en tårtbotten
  • 5 st rumsvarma ägg
  • ca 2 dl vetemjöl
  • ca 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175°C. Knäck 5 ägg i ett glas. Häll sedan up lika mycket mjöl och socker, som det är ägg i det ena glaset, i två andra glas (ca 2 dl). Vispa ägg och socker vitt och luftigt med en elvisp.
  2. Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Sila ner mjölblandningen och rör försiktigt om med en slickepott. Se till så att alla mjölklumpar försvinner.
  3. Häll över smeten i en smörad rund springform (ca 20 cm i diameter) täckt med bakplåtspapper.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter.
  5. Tag ut kakan och känn efter med en sticka att den är genomgräddad. Fastnar inte smeten på stickan är tårtbotten klar. Låt svalna i några minuter.
  6. Dela sedan tårtbotten i tre lika stora delar innan montering.

Goda fyllningar till tårta

Våra favoritfyllningar

Kan man ha för många recept på tårtfyllningar? Inte enligt oss! Hos oss hittar du tårtfyllningar för alla smaker - både sött och salt! Kanske du hittar din nya favorit till kommande tårtor? En klassiker är mångas favorit lemon curd, men vi bjuder även på guider hur du får en perfekt smörkräm, magiskt god vaniljkräm, underbart god nougatfluff för dig som älskar choklad - och mycket mer! Här hittar du massor av goda fyllningar till bröllopstårtor!

tårtfyllning

Anti-gravity bröllopstårta

Anti-gravity Bröllopstårta

"Mitt kursprojekt som gör mig så stolt. 4-våningstårta täckt med vit chokladganache och dekorerad med lila målningar, ätbara guldblad, sockerpasta sequins, gulliga små vita pärlor och exceptionella färska snittblommor". Bagaren heter Urszula Rybinska.

Bröllopstårta med björnbär

Bröllopstårta med björnbär

"Björnbärstårta med hasselnötsbottnar, smörkolakräm, björnbärskompott och björnbärsmousse. Strykt med italiensk maräng och dekorerad med bär, rostade hasselnötter och färska ätbara blommor". Bilden är inskickad av Amy Svensson

Vegansk bröllopstårta

Vegansk bröllopstårta

"Denna härliga bröllopstårta var en vegansk morotstårta med lime/myntacurd och creamcheesefrosting. Den är spacklad med creamcheesefrosting och dekorerad med vaniljpannacotta, maräng och färska bär och blommor!". Bilden är inskickad av Isabelle Pettersson.

Marmor bröllopstårta

Marmor bröllopstårta

"En 3-vånings bröllopstårta med marmormönster. Tårtan är täckt med sockerpasta. Dekorerad med riktiga blommor och lite silvernyanser på marmorlinjerna. Inuti är snickers-smak. Snickers-smaken består av saftiga chokladbottnar, fylld med chokladkräm och chokladmousse, hemmagjord mjuk och smakrik karamell utan smör och med röstade jordnötter". Bilden är inskickad av Gohar Petrosyan.

Blomstrande bröllopstårta

Blomstrande bröllopstårta

"Tårtan består av sockerkaksbottnar i sex lager per våning. Den är fylld med vitchoklad-mousse och hemgjord rödvinbärsgelé och spacklad med marängsmörkräm blandad med saltkola. Dekorationerna består av pressade blommor och blad, och cake-toppern är gjord av ståltråd och ormbunkar". Bilden är inskickad av Jennifer Carlsson.

Romantisk bröllopsdröm

Romantisk bröllopsdröm

"Porösa sockerkaksbottnar, fylld med karamelliserade hallon och champagnemousse. Tårtan är spritsad med mascarponegrädde. Dekorerad med färska blommor". Bilden är inskickad av Hanna Nilsson.

Magisk bröllopstårta

Magisk bröllopstårta

"Tårtan består av vaniljbottnar, flädermarinerade jordgubbar, vitchokladpannacotta och svartvinbärsmousse. Den är spacklad med marängsmörkräm med vit choklad. De spritsade blommorna är av samma smörkräm. På toppen lite pärlor/strössel och några färska blommor!". Tårtan är inskickad av Isabelle Pettersson.

Lantlig bröllopstårta

Lantlig bröllopstårta

"En bröllopstårta i lantlig stil. Vaniljbottnar fylld med jordgubb och rabarberkompott, vaniljkräm och spacklad med limesmörkräm". Bilden är inskickad av Malin Andersson.

Smakkombinationer till bröllopstårta

Det finns en hel uppsättning av olika smakkombinationer du kan använda dig av i en tårta. Smaker är individuella och därför har vi valt att göra en lista på olika smakkombinationer som vi tycker passar bra ihop!

Jordgubb / Lime
Jordgubb / Vit choklad
Jordgubb / Lemoncurd
Jordgubb / Mörk choklad
Jordgubb / Nougat
Jordgubb / Champange
Jordgubb / Vanilj
Jordgubb / Ahlgrensbilar

Blåbär / Vanilj
Blåbär / Vit choklad
Blåbär / Hallon
Blåbär / Björnbär

Hallon / Lime
Hallon / Vit choklad
Hallon / Mörk choklad
Hallon / Nougat
Hallon / Dumle
Hallon / Passionsfrukt
Hallon / Daim
Hallon / Apelsin

Choklad / Kola
Choklad / Passionsfrukt
Choklad / Apelsin
Choklad / Lime
Choklad / Päron
Choklad / Mocca
Choklad / Banan

Citron / Choklad
Citron / Hallon
Citron / Jordgubb
Citron / Lakrits
Citron / Passionsfrukt

Päron / After Eight
Kokos / Lime

Bröllopstårtans födelse

Det är först på 1900-talet som dagens bröllopstårta gör entré. De allra mest pompösa skapelserna är inspirerade från USA med många lager och höga tårtor på ställningar som är draperade i grädde. Krokanen, ett bakverk som består av bågar och valv gjorda av mandelmassa och äggvita, är också populär som festtårta, och en sådan serverades exempelvis på Kung Carl Gustaf och Silvias bröllop 1976. Tårtan pryddes med 160 rosor av marsipan.

Det är även under 1900-talet som många traditioner kring själva tårtan föds, som att den första biten skärs av brudparet och att bruden ger brudgummen ett första smakprov.

Bröllopstårta - planering är viktig!

Bröllopstårtan är en av höjdpunkterna under ett bröllop. Det brukar vara en spektakulär skapelse med en lamslående design och ibland är det även den störta tårta vi någonsin sett! Oavsett hur du vill ha din bröllopstårta så är det viktigt att börja planera i god tid, särskilt om du ska baka den själv.

Smaken på de olika fyllningarna väljer du helt utifrån era favoritsmaker. Gör gärna några olika smakprovstårtor så du känner att du fått kläm på de olika smakernas fylligheter och även på fastheten på fyllningarna du ämnar att använda. Ska du göra en flervåningstårta är det viktigt att ha bra stadga i tårtfyllningarna så de inte rasar ihop av tyngden. Ett hett tips är att använda tårtpelare som du kan klippa av till önskad längd, de kommer ge ett bra stöd i våningstårtan. Läs vårt blogginlägg om hur du bygger en våningstårta för fler tips och ideéer. Vill du ha en hög tårta men utan att stapla tårtorna på varandra kan du använda en tårtställning. Du får då tårtorna i olika höjder som ger en vacker effekt. Alla tillbehör till bröllopstårtan hittar du här.


Du har säkert en ungefärlig bild över hur er tårta ska se ut och är det du som ska skapa tårtan har du en chans att verkligen få sätta din egen prägel på utseendet! En bra bas kan vara vit sockerpasta eller vit marsipan.

Hur tårtan serveras är även detta viktigt, även om det är tårtan som ska få skina! Vi har mängder av olika tårtfat, här hittar du dessa >>

Förutom inspirationsbilder på bröllopstårtor så har vi skapat en helt egen kategori med allt du kan tänkas behöva till både bröllopstårtan och bröllopsfesten som du kan frossa i! Vi har dessutom mängder av dekorationer till bröllop, de där detaljerna som gör bröllopet vackert och oförglömligt.

Skära upp en bröllopstårta

Det finns vissa etikettsregler vad gäller själva uppskärningen av bröllopstårtan. Först ska det tillkännages att brudparet ska skära upp tårtan. Brudparet ska sedan skära upp tårtan tillsammans och då ska brudgummens högra hand ligga över brudens högre hand. Den första biten ger brudgummen sin brud. Sedan ger bruden nästa bit till sin brudgum.

Vi har även tips till dig som ska inhandla en bröllopspresent!

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Lyckas med Tårta

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13188 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se