Knäckig blåbärskaka i långpanna - ett recept för många gäster
En fantastiskt god och knäckig blåbärskaka som du snabbt och enkelt bakar i långpanna. Ett toppenrecept för dig som ska bjuda många på fika, eller bara vill bunkra upp med något extra gott i frysen.
Vi tycker att blåbärskakan är god att äta bara som den är. Men för dig som vill servera någonting till tipsar vi om hemmagjord vaniljsås, en klick vispad grädde eller en kula hemmagjord vaniljglass. Se vårt recept på egen vaniljglass här >>>
Bakredskapen för att lyckas:
Knäckig blåbärskaka recept
- Förberedelser: ca 15 minuter
- Tillagning ca: ca 30 minuter
- Klart på: 45 minuter
- 30 bitar
- Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram blåbärskaka
Ingredienser
- 5 ägg
- 4 dl socker
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- Pärlsocker
- Blåbär, ca ½ liter
- 200 gr smör
Gör blåbärskakan så här
-
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
-
Blanda bakpulver och vetemjöl och rör sedan ner blandningen med ägg och socker.
-
Använd bakplåtspapper eller smörj och bröa en långpanna ca 25 x 35 cm.
-
Häll smeten i formen och strö blåbär jämnt fördelat över hela ytan.
-
-
-
En snabb och enkel blåbärskaka som serveras som den är eller med vispad grädde.
Vad är knäckig blåbärskaka?
Knäckig blåbärskaka är en ljuvligt god kaka och en riktigt höjdare att baka på årets blåbärsskörd. Det bästa är att kakan går lika bra att baka med färska som frysta blåbär. Och det som gör den här blåbärskakan extra ljuvlig är den knäckiga toppen. Den får du till genom att hyvla ett lager smör över kakan innan gräddning, vilket också gör att den blir sådär saftig och god. Och vi kan nästan lova att den kommer uppskattas av både stora som små fikagäster.
Blåbärskakans historia
Blåbärskakans ursprung sträcker sig så långt bak i tiden som till 1620-talets Nordamerika. Där blåbär var en stapelvara för den amerikanska ursprungsbefolkningen under sommarhalvåret. Under år 1921 sägs det att ursprungsbefolkningen introducerade blåbäret för pilgrimerna, som då anpassade sina engelska recept och använde blåbär för att baka med.
Ingredienser för att baka knäckig blåbärskaka
Med endast sju ingredienser, varav du säkert redan har dom flesta hemma, svänger du snabbt och enkelt ihop den här kakan. Här är en lista på ingredienserna du behöver:
- Ägg
- Strösocker
- Vetemjöl
- Bakpulver
- Pärlsocker
- Blåbär
- Smör
Smaksätta knäckig blåbärskaka
Blåbär och citron
Blåbär och citron är en väldigt god smakkombination och passar riktigt bra i den här blåbärskakan. Vill du testa kan du tillsätta 1-2 tsk pressad citron och en 1 tsk citronzest i smeten.
Blåbär och vanilj
Vanilj är en klassiker när det kommer till att smaksätta bakverk. För dig som vill testa är det bara att blanda ner 0,5 tsk vaniljextrakt i smeten.
Tips för att lyckas med din knäckiga blåbärskaka
För att resultatet ska bli så lyckat och gott som möjligt delar vi med oss av några tips här nedan.
- Använd rumsvarma ägg - Det gör att smeten blandar sig bättre. Kalla ägg kan istället göra att smeten skär sig på grund av temperaturskillnaden. Men skulle du ändå glömma att ta fram äggen så kan du lägga dom i en skål med varmt vatten 10-15 min.
- Vispa ägg och socker pösigt - Smeten ska vara fluffig och nästan vit när den är klar så se till att vispa upp ägg och socker ordentligt.
- Använd en osthyvel när du ska skiva smöret.
- Blanda mjöl och bakpulver - Mät upp vetemjöl och bakpulver i en separat skål och blanda ordentligt så att bakpulvret fördelas mer jämnt. En ballongvisp passar extra bra till detta.
Förhindra att blåbären sjunker till botten
För att inte blåbären ska sjunka till botten av din kaka, kan du vända runt dom i maizena eller potatismjöl innan du blandar ner dom i smeten. Tänk på blåbären ska vara helt täckta av mjöl.
Förvaring & hållbarhet
Hur länge håller knäckig blåbärskaka i rumstemperatur?
Du kan förvara blåbärskakan ett par dagar i rumstemperatur och upp till en vecka i kylen. Låt svalna ordentligt och förvara sen i lufttät behållare.
Går det frysa blåbärskaka?
Ja, det går utmärkt att frysa blåbärskakan. Låt svalna ordentligt innan du fryser den och förvara i lufttät behållare. Kakan håller sig fint minst 3-4 månader i frysen.
Valhrona kakao
Borde ha upptäckt denna kakao för länge sedan men nu är det gjort och vill fortsätta med min nya fina kakao som jag...